Filozofia włoskiej piłki

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post autor: venomik » 18 lis 2007, 20:18

Ja zrobiłem statystyki. Wszystko liczone w excelu i nie ma tam żadnych pomyłek. Dane brałem ze wszystkich spotkań rozegranych do tej pory w tym roku.
Podsumowanie statystyk bramka/mecz:

Włochy: 2,57
Anglia: 2,63 (jedna bramka co 15 spotkań więcej niż we Włoszech)
Hiszpania: 2,63 (jedna bramka co 15 spotkań więcej niż we Włoszech)
Niemcy: 2,74 (jedna bramka co 6 spotkań więcej niż we Włoszech)
Francja: 2,20 (jedna bramka co 3 spotkania mniej niż we Włoszech!)

Efekt: w tych bardzo ofensywnych ligach nie pada nawet jedna bramka na kolejke więcej niż w Serie A. Potrzeba średnio półtorej kolejki na tę jedną, jedyną dodatkową bramkę!
Ahh... ultradefensywna włoska liga - i ta ofensywna francuska :]

Idziemy dalej. W końcu co kogo obchodzą wyniki słabych drużyn, tu o te najlepsze chodzi. Może więc zerkniemy na cztery najlepsze drużyny. Zobaczmy ile one bramek strzelają na mecz:

Włochy: 1,96
Anglia: 1,66
Hiszpania:2,02
Niemcy: 1,76
Francja: 1,56

Oj... Giganci ligi włoskiej są na drugim miejscu... wyprzedzają ligę niemiecką, deklasują zarówno francuską jak i angielską. To ligi hiszpańskiej strata jest niewielka.
Dlaczego więc liga włoska jest uznawana za defensywną?
Może dlatego, że te najlepsze drużyny tak dobrze się bronią, że mecze wydają się być jednostronne i nudne? Sprawdźmy:
Ilość bramek traconych w meczu przez najlepsze drużyny:

Włochy: 0,98
Anglia: 0,74
Hiszpania: 1,23
Niemcy: 0,94
Francja: 0,83

Ojj... jdnak wcale się tak wybitnie nie bronią. Tym razem znów tylko liga hiszpańska wyprzedza włoską. Niemiecka stara się jej dorównać kroku, francuska nie może - natomiast angielska zostaje całkowicie zdeklasowana.

Z tego jasno widać: w ligach europejskich, z tych silnych, najwięcej bramek pada w Niemczech - ale jest to zasługą tych słabszych drużyn, bo te najlepsze mało strzelają i mało tracą.
W lidze angielskiej widowiska z udziałem najlepszych są mniej interesujące, nie dość, że pada mniej bramek - to jeszcze te silne drużyny niemal nie tracą bramek.
Gdzie ten mit o defensywnej lidze włoskiej? Gdzie ten mit, że pada mało bramek? Gdzie ten mit, że najlepsze drużyny wygrywają po 1-0? I że niemal bramek nie tracą?
Danielinho90 - skor potrafiłeś napisać, że:
pada tutaj srednio znaczniej mniej bramek niz w innych czolowych ligach europejskich
to potwierdź to statystykami.
No, chyba że zaraz powiesz, że jedna bramka na 15 spotkań to kolosalna różnica :)

Jeśli ktoś nie ufa moim statystykom niech to jasno tu napisze, podeśle plik. Sam się przekona.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2007, 20:26 przez venomik, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Włochy”