Filozofia włoskiej piłki

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 1

Post autor: Martin Pellegrino » 20 lis 2007, 21:18

Danielinho90 pisze:w lidze angielskiej spotkanie np. takiego M'borough z NUFC dostarcza nieporownywalnie wiecej emocji niz mecz takiego Cagliari z Empoli.
:rotfl4: Teraz to mnie rozwaliłeś :rotfl4:

Wiesz jaki jest Twój problem Danielinho90? Przeinaczę nasze polskie przysłowie i powiem, że swoje chwalicie, a cudzych nie znacie. Ile meczy widziałeś takich
Danielinho90 pisze:Catanie,Empoli czy Regginy
Bo ja mogę się założyć, że jeśli widziałeś którąś z wymienionych drużyn to pewnie w konfiguracji z Interem, Juventusem lub Romą czy Milanem. To chyba zrozumiałe, że kluby tzw. Małego Calcio (liźnij trochę literatury poza TVP i Polsat ;) ) nie wyjdą na gołe klaty z takim Interem czy Milanem, nie? Jakoś nie przypominam sobie aby Reading grał piękny ofensywny futbol przeciwko Arsenalowi ostatnio. Dawid też wygrał z Goliatem podstępem i kluby skazane na pożarcie przez wielkich muszą być schowane za podwójną gardą by móc zaskoczyć czymś przeciwnika. Tak jest wszędzie nieważne czy jest to Italia, Hiszpania, Anglia czy nawet Polska. Włącz sobie kiedyś mecz tych Małych Calcio i zobacz jak walczą o każdą piłkę, jakich sztuczek używają (nie przeczę, że często poniżej pasa i przez niektórych nazywane niesportowymi) by pokonać przeciwnika.

Powiem Ci jeszcze jedno: w Anglii piłka i mecz jest jak wyjście do kina czy teatru. Nie ma tam utarczek słownych (pomijając Mourinho - on dodawał kolorytu tej lidze), prowokowania przeciwnika i chęci odniesienia zwycięstwa już przed meczem. We Włoszech piłka to pasja, ostatnio faktycznie ta pasja wyszła na ulicę i pokazała swoje drugie, mroczne oblicze, ale nie zmienia to faktu, że tam każdy chce być najlepszy. A co się dzieje jak 5 czy 6 klubów walczy o Scudetto (kolejna przewaga Calcio nad innymi ligami - to jedno słowo jest magiczne, żadna inna liga tego nie ma) a tylko jeden z nich może wygrać?

Wróć do „Włochy”