Filozofia

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 637
Kibicuję: Manchester United

Post autor: Bassu » 06 mar 2008, 16:31

Ciekawy temat, więc dodam coś od siebie.

Moim zdaniem żeby wiedzieć czy pieniądze dają szczęście czy nie trzeba je najpierw mieć, tzn tyle żebyśmy nie mieli już co z nimi robić. I wtedy dopiero można mieć porównanie: dają/nie dają. Poza tym to chyba jest bardziej indywidualna sprawa komu co daje szczęście. Wszyscy mają jakieś inne pragnienia życiowe. Z reguły jest tak że Ci co nie są bogaci chcą mieć gotówkę a bogaci nudzą się takim życiem. Osobiście nie zaznałem ani skrajnej biedy ani wielkiego bogactwa. Jestem zwykłym zjadaczem chleba i tyle. Jednak w moim przekonaniu pieniądz jest bardzo niebezpieczny, bo zaślepia człowieka. Znam wielu "dzianych" gości, którym forsa poprzewracała w głowie ale równie wielu jest tych którzy wcale nie produkują się ze swoimi majątkami. Wręcz przeciwnie, działają anonimowo, pomagając ubogim itp.
Jeśli chodzi o ludzi którzy nigdy nie skosztowali smaku dolara, to nie wierze im, że wcale tego nie chcą. Po cichu prawie każdy z nas (bo są też asceci) ma marzenie, może nie priorytetowe, co trzeba podkreślić, aby trafić 6 w totka vel STS.
Szczęście czy nieszczęście i tak jak już napisałem kasa to indywidualna sprawa. Ale czy daje ona szczęście czy nie? Nie nam to chyba oceniać. No chyba że jest na forum jakiś ukryty milioner.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”