AS Monaco (zbiorczy)

Monegask16
Junior
Junior
Reputacja: 0

AS Monaco (zbiorczy)

Post autor: Monegask16 » 15 maja 2008, 17:15

Cóż, zakładam ten temat, pomimo iż na forum znajdują się już dwa o tej tematyce. Temat mówi sam za siebie... będziemy tutaj rozmawiać (mam nadzieję) o 7-krotnym Mistrzu Francji i 5-krotnym zdobywcy Pucharu Francji, o klubie, który w sezonie 2003/2004 roku działał cuda w piłkarskie Lidze Mistrzów eliminując z tych rozgrywek takie potęgi piłkarskie jak Real Madryt czy Chelsea Londyn, klubie, któremu wszyscy prorokowali wielką karierę europejską w kolejnych sezonach... Wszystko jednak legło w gruzach! A jak to wygląda, wszyscy doskonale wiedzą, wszak wystarczy tylko popatrzeć na tabelę ligi francuskiej (aktualnie 12 miejsce)!! Monegaski klub już od trzech sezonów nie będzie uczestniczył w Europejskich Pucharach!! Dla kibiców (nielicznych już, bo wielu odwróciło się od klubu ze względu na wyniki) to skandal, ale pozostaje nam mieć nadzieję, iż przyszły sezon będzie lepszy... Mimo, że na co dzień jestem optymistą to trudno mi uwierzyć, że może być lepiej. Swój wniosek wyciągam na podstawie zapowiedzi transferowych! Klub ma się wzmocnić paroma zawodnikami, a z klubu także odejdzie kilku... Trudno pojąć mi decyzję o rzekomej zmianie trenera! To także uważam za skandaliczne, gdyż nowy trener będzie 6 trener od czasu dymisji Didiera Deschampsa!!!!!! Od finału ligi mistrzów minęło 4 lata, dlatego wliczając Deschampsa, średnia pracy trenera w Monaco wyniesie 0,57, czyli w przybliżeniu ROK!!! Nawet Wisła Kraków (szacunek) za czasów swojej największej "świetności" nie miała tak przerażającej średniej czasu pracy trenera! W klubie pozostało już zaledwie 2 zawodników: Flavio Roma oraz Lucas Bernardi! Przyszłość obu piłkarzy nie jest pewna, zatem najbliższe mercato może zakonczyć erę "drim timu" Deschampsa! Klub popadł w ruinę... to fakt! Kogo trzeba za to obwiniać? Kibiców? Na pewno nie, oni nadal kochają klub! Księcia Alberta? Nie! On oddałby życie za Monaco! Trenerów? Gdyby byli jeszcze klasowymi szkoleniowcami to można ich bronić! Działaczy? O tak!!!!!! To właśnie dwójkę dżentelmenów: Michela Pastora oraz Gerarda Briantiego uważam za winnych tragedii jaka dotknęła klub z Księstwa. Całe szczęście, że książę Albert zwolnił ich z pracy. Nikt nie ma wątpliwości, że była to słuszna decyzja! Nowy prezes... Jerome de Bontin zapowiada wielkie zmiany... czy dotrzyma słowa? Czas pokaże, ale miejmy nadzieję, tak!!

Do końca sezonu pozostała jedna kolejka. Monegaskowie udają się na Stade Geoffrey Guichard do Saint-Etienne. Nie mamy już szans na uzyskanie lepszej lokaty w tabeli, ale wierzę, iż monegaskowie osiągnął korzystny wynik w tej konfrontacji i chociaż na chwilę uradują zmartwionych monegaskich kibiców.

Mam nadzieję, że na tym forum znajduje się paru kibiców, a może sympatyków, albo po prostu kilku panów (ewentualnie pań :wink: ), które lubią Klub z Księstwa i nawiąże się miła i przyjemna dyskusja.

Czuję się niejako ekspertem w dziedzinie monegaskiego klubu, dlatego będę się starał odpowiedzieć na wszelkie pytania na temat obecnego składu, a może nawet historii klubu.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 16 maja 2008, 18:29 przez Monegask16, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”