Letnie Igrzyska Olimpijskie - Pekin 2008

Awatar użytkownika
McSuchy
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post autor: McSuchy » 07 sie 2008, 14:37

kaczy pisze:Jak upatrujecie Polskie szanse na medale ?
Myślę że jeśli udałoby nam się zdobyć więcej niż 12 medali (w tym tak ze 3-4 złote) to będzie sukces patrząc na stan polskiego sportu.
Michał M pisze: powinniśmy być mocni w takich dyscyplinach jak kajakarstwo i pływanie. Plus (chyba) jakieś sporty walki czy podnoszenie ciężarów.
Na pewno w walce o medal będą się liczyć wioślarze, w szczególności warto zwrócić uwagę na czwórkę podwójną (Michał Jeliński, Konrad Wasielewski, Marek Kolbowicz, Adam Korol- trzykrotni MŚ) która powinna pokusić się o zwycięstwo. Z pływaków oczywiście Otylia Jędrzejczak, Mateusz Sawrymowicz, Przemysław Stańczyk i Paweł Korzeniowski będą walczyć o medale (tak myślę że 2-3 powinny wpaść). Również w podnoszeniu ciężarów wśród faworytów są bez dwóch zdań Szymon Kołecki (oby tylko znów nie przytrafiła się kontuzja) i Marcin Dołęga są upatrywani jako kandydaci do medalu (wśród kobiet może jeszcze Aleksandra Klejnowska nawiąże walkę z czołówką światową). W kajakach także powinno coś wpaść (Twardowski, Baraszkiewicz i Tyszyński), podobnie w żeglarstwie, gdzie przecież pływa Kusznierewicz z Życkim oraz Klepacka i Miarczyński.

Oprócz tego oczywiście spore szanse na medale mamy w szermierce (zarówno drużynowe jak i indywidualne), może w judo i tenisie. Dla mnie pewnym faworytem do medalu jest także Leszek Blanik, który tyle lat wciąż na szczycie w gimnastyce. Bardzo cieszyłbym się z jakiegoś medalu w sportach zespołowych, ale konkurencja jest bardzo mocna i będzie cholernie ciężko. Ciekaw jestem jak zaprezentuje się Polska lekkoatletyka, miło byłoby coś tam wywalczyć. Mam także nadzieję ze czeka nas jakaś miła niespodzianka (typu Skolimowska w Sydney), bo przecież w sporcie wszystko jest możliwe.

Tak jak pisałem wcześniej, jeżeli zdobędziemy powyżej 12 medali to będzie naprawdę dobry wynik i uznam IO w wykonaniu polskich sportowców za udane.

Wróć do „Inne sporty”