Historia transferów w polskiej piłce

Maciej119
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Historia transferów w polskiej piłce

Post autor: Maciej119 » 09 cze 2009, 3:09

Witam wszystki ,
aktualnie jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej pt. Wybrane problemy prawne związane z zawodowym uprawianiem piłki nożnej . Jednym z rozdziałów jest : Problematyka transferu zawodników pomiędzy klubami . Poza Prawem Bosmana , Prawem Webstera oraz uchwałami PZPN dotyczącymi polskiego rynku transferowego , chciał bym tam zamieścić krótki rys historyczny . Niestety po długich poszukiwaniach , oprócz kilku opracowań tematki przez Polskie Towarzystwo Prawa Sportowego nie jestem w stanie nic znależć i tu pytanie do was , czy jacyś użytkownicy są w stanie nakreślić mi jak wyglądała sytuacja rynku tansferowego w czasach PRL . Wiem , z różnych wywiadów , że wyjazd zagraniczny był możliwy dopiero po osiągnięciu pewnego wieku ( ponad 30 lat ) i wymagał załatwienia bardzo dużej ilości formalności . Z tego co czytałem uprzywilejowane były również kluby wojskowe , które przejmowały zawodników , którzy byli powoływani do zasadniczej służby wojskowej . Niestety nie znam żadnych konretów dotyczących tych spraw . Może ktoś się tym interesuje , pamięta bądź ma dostęp do jakiś dokumentów .

Z góry dziękuje za pomoc .

Wróć do „Polska”