Re: Belgijskie pokolenie

Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

Re: Belgijskie pokolenie

Post autor: Pawel875 » 30 mar 2010, 15:08

PS Do mojej listy z początku tematu dodałbym jeszcze Kompany'ego, czy Carcela-Gonzalez (20-latek wyceniany na 3 mln euro). Witsel wbrew pozorom nie kopie tylko w przeciwników, ale czasami też piłkę, która w tym sezonie wpadła po jego strzałach do bramki 5 razy :wink:

Przypadki, o których wspomina Diamen zdarzają się często i z Adu pewnie jest tak samo. Bo nie uwierze, że debiutował w lidze w wieku polskiego gimnazjalisty, ale i tak się zdarza, Aguero bodajże miał 16 lat, gdy debiutował w lidze Argentyńskiej, ale głowy nie dam. Co do Martinsa to nie wiem, ale coś w tym może być, skoro grał bardzo dobrze w latach wczesnej młodości piłkarskiej. Z naszym "polskim" Olisadebe też kiedyś była afera w tej sprawie. Do listy tych graczy jeszcze pasuje Haruna Babangida, swego czasu wielki talent, w wieku 16 lat strzelił dla rezerw Barcelony 37 (!) bramek, w co też nie wierzę (w końcu obecnie ma prawdopodobnie 28 lat, a na wschodzie Europy strzelanie bramek sprawia mu trudność).

Rzeczywiście, Lukaku poraża budową, ale odmłodzony nie jest, z twarzy widać w nim jeszcze dzieciaka.

Podsumowując, złota repra Belgii wyglądała by jakoś tak:

BR: Logan Bailly
ŚO: Thomas Vermaelen
ŚO: Vincent Kompany
PO: Jan Vertonghen (nie wiem na jakiej pozycji gra, ale wciśnijmy go tutaj)
LO: ?
DMF: Steven Defour
CMF: Marouane Fellaini
CMF: Axel Witsel
AMF: Eden Hazard
CF: Romelu Lukaku
CF: Moussa Dembele

Taktyka: 4-4-2 Diament

Wróć do „Piłka nożna na świecie”