Re: Wybory 2010

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Re: Wybory 2010

Post autor: maciek_88 » 05 lip 2010, 17:42

Wilmore pisze:Zmartwiła mnie jej treść - ktoś tam za PiS, właściwie wszyscy za PO. Zmartwiło, bo na pytanie czemu słyszałem - bo tak rodzice każą, bo "PiSiory", bo tak w TVN mówią, bo Wyborcza. Jestem z pokolenia, które miało zdecydowanie wyższą świadomość polityczną w ich wieku, ale mimo wszystko jestem zaskoczony - te dzieciaki za 3 lata pójdą do urn, bo rozsądnie czują, że muszą, ale martwi mnie ich kompletny brak krytycyzmu względem przyswajanych informacji.
Ja Ci powiem więcej, aczkolwiek Ameryki nie odkryję. Bardzo duża część wyborców ma świadomość polityczną na poziomie tych łebków. Jak się pytałem czemu nie chcą Kaczyńskiego na reelekcję, to odpowiedzią nie była linia polityczna itp itd. Głównym argumentem był Irasiad, odwrócony szalik reprezentacji, Borubar i mlaskacz. Kiedy sobie chodziłem po rynku we Wrocławiu po katastrofie smoleńskiej widziałem wiele mord, w których oczach widziałem usilne poszukiwanie rozumu, które jednak zakończyło się niepowodzeniem i komentarze - wreszcie Kaczka wykitowała i inne jakże głębokie wypowiedzi. I tutaj MGiggs oraz Wilmore trzeba się zastanowić nad sensem bezkrytycznego przytaczania sondaży wg wykształcenia wyższego, bo student medycyny, budownictwa itp na poważnych uczelniach jest tutaj liczony tak samo jak Wyższe Szkoły Tańca Góralskiego i Lepienia Pierogów. I dlatego z jednej strony przeciwnicy PiS powiedzą, że na Jarka zagłosują wieśniaki i świętojebliwe dewoty, ale z drugiej strony można powiedzieć, że duża część elektoratu Bronka to były osoby z wykształceniem "wyższym", które poszły na studia bo tak fajnie, nie umiejąc po tych studiach niczego pożytecznego, mając papierek uczelni, której nazwa może przyprawić jedynie o zlanie się w portki ewentualnych pracodawców a 5 lat żerowania na rodzicach jakby nie patrzeć było. Na takie sondaże należy naprawdę patrzeć z dystansem.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”