Re: Wybory 2010

Awatar użytkownika
Piotr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Re: Wybory 2010

Post autor: Piotr » 05 lip 2010, 18:22

Giggs
wywiad z VI2010 :

Śmiano się często z tego 10. miejsca na świecie (które w PRL miała osiągnąć Polska pod względem gospodarczym - PAP). A ja się z tego nie śmiałem. Ja wiedziałem, że to nieprawda, ale uważałem, że to zdrowa ambicja. On miał nawet ambicje (...) dalej idące, takie mocarstwowe. Ja akurat to uważam za dobre - mówił Kaczyński.

- Działał w takich okolicznościach, jakie wtedy były, ale to, że chciał uczynić z Polski kraj ważny - w tamtym kontekście, w tamtych okolicznościach - to była bardzo dobra strona jego działania, jego osobowości, jego poglądów, wskazująca na to, że był komunistycznym, ale jednak patriotą - podsumował kandydat.

wywiad z 2006r:

"ale dla wielu przeciętnych ludzi, nawet dla inteligencji, to otwarcie granic, bliższe kontakty z zachodem, więcej przyznawanych paszportów, jakieś pieniądze na wyjazd, a w kraju więcej zachodnich towarów i seriali w telewizji było ważne i dostrzegalne. Zelżała tez walka z Kościolem, choc nie znaczy to, ze jej zaprzestano. Gorszą stroną była czołobitność wobec ZSRR. Ale ogólnie szła zmiana, czuć to było w ograniczonej, ale jednak wyczuwalnej, tolerancji wobec opozycji. Wzrastała stopa życiowa, wybudowano więcej niz przedtem mieszkań, stworzono wiele miejsc pracy. Gierek był człowiekiem, który w ramach tego systemu, akceptując go całkowicie, chciał jednak zrobić coś dobrego dla Polski. Podobno chciał nawet by Polska była mocarstwem."

Dalej uważasz, że Kaczyński zmienił zdanie co do Gierka z powodu wyborów?

Co do Oleksego to sie z Tobą zgodze ze nazywanie go człowiekiem lewicy to było o jeden krok za daleko, ale też nie widze hipokryzji, gdy kaczor mówi ze chce współpracować z Napieralskim, który przecież z komuną nie ma nic wspólnego, i dobrze.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”