Re: Dexter

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Re: Dexter

Post autor: Morrow » 20 gru 2011, 20:22

No i po 6 sezonie. Jak dla mnie spore rozczarowanie i końcówka od pewnego momentu przewidywalna. Niestety IMO nie wykorzystano wielkiego potencjału jaki tkwił w tym sezonie.

Spoilery

Drażni mnie niechlujstwo Dextera, kodeks to było coś co było fascynujące na początku jego historii, teraz w ogóle nie widać, że Dexter wciąż go przestrzega. Miejsce zbrodni tam gdzie Deb go wysłała do pracy? Zabicie kapitana statku przy świadkach, strzelanie z pistoletu do bilboardów w innym stanie, porywanie się na Travisa kiedy widać było, że Dex jeszcze odczuwa zatrucie gazem, zabicie właściciela motelu i zabranie długopisu. Ogólnie odcinek z Brianem to jeden z najgorszych odcinków Dextera jaki widziałem. Mnóstwo nieprzemyślanych wręcz głupich akcji. Co do finału to ciekawe, że nikt nie powiązał rozbicia się łódki Dextera i jego przypłynięcia wpław z "jeziorem ognia" tej samej nocy. Sam Travis też nie przypadł mi do gustu, o czym wspominałem wcześniej, dla mnie zupełnie nie pasuje na geniusza zła koleś, który dobiera sobie współpracowników z YT. Do tego zupełnie bezmyślny i zwyczajnie głupi jak dla mnie motyw kazirodczy. Pewnie wpłynie na decyzję Deb o zachowaniu tajemnicy Dexa ale mimo wszystko we mnie wzbudził tylko niesmak.

Podsumowując, rozczarował mnie dość mocno ten sezon. W moim osobistym rankingu chyba tylko 3 był gorszy, martwi jednak tendencja, po słabym 3 sezonie mieliśmy genialny 4, następne są już tylko słabsze(5 i 6), w dodatku dużo i nie mają startu do Trinity Killera a także 2 pierwszych sezonów w moim mniemaniu. Jedyna nadzieja w tym, że twórcy otworzyli sobie naprawdę fajne furtki (Deb i Louis) na 7 sezon (8 swoją drogą też już jest zapowiedziany) i można liczyć, że kolejny sezon będzie lepszy od tego zakończonego. Oby.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”