Re: Best of the best 2011(Włochy)

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 677

Re: Best of the best 2011(Włochy)

Post autor: mete » 05 sty 2012, 20:42

1. Najlepszy piłkarz:

1. Ibrahimovic
2. Thiago Silva

Obaj byli kluczowi dla Milanu, który wygrał Scudetto oraz Superpuchar Włoch. O ile Silva utrzymał równą, genialną formę cały sezon to zagłosowałem na Zlatana, który jest dla mnie symbolem odrodzenia Milanu i to on wniósł mentalność zwycięzcy do ekipy.

3. Di Natale

Król strzelców, symbol Udinese, które zakwalifikowało się do kwalifikacji LM. Szkoda, że nigdy nie grał w większym klubie.

2. Najlepsza jedenastka:

Bramkarze:

1. Handanovic
2. Abbiati
3. De Sanctis

Słoweniec jak dla mnie najlepszy. Abbiati mimo słabszego początku tego sezonu to zasłużył na miejsce za świetną grę w tamtym sezonie. Oby szybko sobie przypomniał jak bronił.

Prawy obrońca:

1. Abate
2. Maggio
3. Lichsteiner

Abate za olbrzymi postęp jaki uczynił w tamtym roku. Znacząco poprawił się najpierw w fazie defensywnej a teraz coraz lepiej mu idzie w ofensywie. Maggio jest świetny choć gra trochę wyżej i nie jest klasycznym bocznym obrońcą. Natomiast Szwajcar po dobrej grze w Lazio potwierdza klasę w Juventusie.

Lewy obrońca

1. Armero
2. Nagatomo
3. Balzaretti

Armero to tak jak w przypadku Maggio nie jest klasyczny boczny obrońca i u niego mam więcej wątpliwości czy dałby sobie radę na tej pozycji. Na lewej obronie jest ogólnie straszna posucha. Nagatomo uczynił progres przechodząc z Ceseny do Interu i nie dało się tego nie zauważyć. Balzaretti natomiast również rozegrał dobry sezon i szkoda, że ma już tyle lat na karku. Pewnie do lepszego klubu będzie mu ciężko już trafić.

Środek obrony

1. Silva
2. Zapata
3. Benatia

1. Chiellini
2. Barzagli
3. Cannavaro

Od dawna marzy mi się duet Silva-Chiellini na środku obrony w Milanie, ale pewnie tego się nie doczekam. Włoch mimo iż ostatnio gra na lewej obronie to bardziej go cenię za grę na środku. Zapaty już nie ma na we Włoszech, ale był świetny gdy jeszcze grał w Udinese. Benatia to kolejna perełka z Friuli i już nie długo duże kluby będą się o niego biły.

Defensywny pomocnik

1. De Rossi
2. Cambiasso
3. Nocerino

De Rossi po przyjściu LE odżył gdy zaczął grać przed obroną i pokazuje swoje wielkie umiejętności, które de facto marnuje w Rzymie. Liczę, że za niedługo trafi do lepszego klubu (wiadomo jakiego :D ). Cambiasso od dawna mi imponuje i nie mile wspominam jego świetne występy w Derbach ostatnich lat. Nocerino to nie jest klasyczny defensywny pomocnik, ale zasłużył na miejsce w zestawieniu.

Środkowy pomocnik:

1. Marchisio
2. Inler
3. Asamoah

Wreszcie Włoch wybuchnął formą i mimo przynależności klubowej zawsze go lubiłem. Zestawienie uzupełniają kolejni gracze rodem z Udinese, czyli Asamoah, który nie powinien tam długo zagrzać miejsca i Inler, który już jest w Napoli.

Lewy skrzydłowy:

1. Jovetic
2. Giovinco
3. Vargas

Tu mam największy problem, bo mało jest klasowych graczy we Włoszech na skrzydłach. Jovetic częściej gra jako ofensywny pomocnik lub cofnięty napastnik. Giovinco zrobił spory postęp i należy się mu miejsce. Vargas najbardziej odpowiada roli skrzydłowego, ale miał słabszy jak na siebie rok.

Prawy skrzydłowy:

1. Lavezzi
2. Isla
3. Pepe

Lavezzi to raczej wolny elektron, ale znalazłem mu miejsce na prawej stronie. Isla gra niemal na każdej pozycji na boisko.

Ofensywny pomocnik:

1. Hamsik
2. Hernanes
3. Pastore

Normalnie dałbym Pastore na pierwszy miejscu, ale odszedł już z Serie A. Hamsik w drugiej części roku trochę słabszy, ale jak dla mnie to w tej chwili najlepszy grać na tej pozycji. Hernanesa nadal nie mogę przeboleć, że go nie ma w Milanie.

Napastnik:

1. Ibrahimovic
2. Di Natale
3. Cavani

O Szwedzie i Włochu już pisałem. Cavani natomiast świetnie się rozwinął w Napoli.

3. Najlepsi młodzi gracze:

1. Ramirez
2. Merkel
3. Coutinho

Wszyscy trzej mają spory potencjał i powinni za niedługo sporo znaczyć w światowej piłce. W tej chwili zdecydowanie najlepszy z tej trójki Urugwajczyk.

4. Najlepsza młoda jedenestka

Tu mam problem, bo Włosi nie stawiają na młodzież, więc wspomnę o kilku graczach: Faraoni, Obi, Sorensen, Merkel, Ramirez, Lamela, Camporese.

5. Najlepszy trener:

1. Allegri
2. Guidolin
3. Mazzarri

Allegri za mistrzostwo w debiutanckim sezonie gdzie po przyjściu Zlatana i Robinho ciążyła na nim sporo presja. Za odmianę gry Milanu i sporą poprawę gry defensywnej w drugiej części zeszłego sezonu. Guidolin za sprawienie największej niespodzianki. Mazzarriego dałem niżej od trenera Udinese, bo miał szanse na Scudetto, ale w kluczowym momencie zawiódł.

6. Najlepszy mecz:

1. Lecce - Milan 3:4
2. Milan - Udinese 4:4

7. Najładniejsza bramka:

Zlatan w meczu przeciwko Lecce na 1-0

Wróć do „Włochy”