Re: Best of the best 2011(Anglia)

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Re: Best of the best 2011(Anglia)

Post autor: Kamil232 » 14 sty 2012, 19:31

1. Najlepszy Piłkarz Premier League

Wayne Rooney- wachałem się pomiędzy nim, a Nanim. A chcę wyróżnić tylko jednego gracza z United. Nani miał kapitalne pierwszą połową poprzedniego sezonu, jednak w drugiej połowie stracił miejsce na rzecz kapitalnie spisującego się Valencii. A Roo po słabej pierwszej połowie sezonu, wrócił do swojego poziomu i swoją grą niezwykle walnie przyczynił się do majstra. Gol w derbach, hat-trick na West Hamie dzięki czemu odwróciliśmy losy spotkania. W nowym sezonie można powiedzieć, że podobna sinusoida jak Nani, kapitalny początek potem dołek jak całego zespołu i końcówka roku niezła. Ale to jednak on, a nie Nani sieknął dwa hat-tricki na początku.

David Silva- motor napędowy City. Bez niego tracą tak gdzieś 30% swojej wartości. Gracz, który robi różnicę, nieszablonowy. Kapitalnie ostatnie podanie, prowadzenie piłki, technika. Tacy gracze przesądzają o tym, że z drużyny tzw. Wannabe, zdobywasz trofea.

Robin Van Persie- Musiał tu zostać umieszczony. Kapitalny rok, ile tych goli było 35? Chociaż z zespołem nic nie wygrał, to jednak bez niego Arsenal mógłby już całkowicie wypaść z topu ligi Angielskiej.
Bramkarz

Bramkarz:

Van Der Sar- Bronił tylko pół roku, ale jak napisał Morrow gdyby bronił drugie pół pewnie i tak by się tu znalazł. Pewny, dawał ogromny spokój nie tylko w bramce, ale i całej defensywie. Widać jakie United ma kłopoty po jego odejściu. Był nieoceniony, a i przez wiele często niedoceniany bo rzadko kiedy miał jakąś widowiskową paradę, ale tylko i wyłącznie dlatego, że tak genialnie się ustawiał, że nie musiał lecieć przez całą bramkę by coś obronić. Jeden z najlepszych bramkarzy w historii całej piłki.

Joe Hart- Anglik już trzeci sezon prezentują równa wysoką formę. Początkowo byłem zaskoczony, ze wygryzł ze składu Givena, myślałem, że nieco jest forowany na wyrost, pomimo dobrej gry w Birmingham, ale jednak pokazał, że jest świetnym golkiperem. Wydaje się być opcją w bramce Anglików na lata, o ile czegoś nie schrzani. Anglicy lubią ostro pobalować poza boiskiem i w takich sytuacjach przyłapywano Harta, rzecz jasna wszystko jest dla ludzi, ale żeby nie przesadził.

Wojciech Szczesny- Miałem problem z wyborem pomiędzy nim a Krulem. Ale jednak postawię na Wojtka. To w jak młodym wieku wdarł się do pierwszego składu Arsenalu i wywalczył sobie pewne miejsce musi robić wrażenie. Zdarza mu się błąd, ale komu się nie zdarza? Tak jak Hart może rozwiązać problemy z bramkarzami Anglików, tak i on powinien rozwiązać problemy w bramce Arsenalu na lata. Za bardzo zadufany w sobie, ale może to i dobrze, lepiej żeby bramkarz był zbyt pewny siebie niż był taką ciamcialamcią jak Fabiański.

Lewy obrońca:

Leighton Baines- Dobry zarówno w obronie jak i w ofensywie. Kapitalne dośrodkowanie, co jest niezwykłym handicapem dla bocznego obrońcy, szybki, bardzo dobre stałe fragmenty gry. Chciałbym go zobaczyć w większym klubie, np. w takim Arsenalu, myślę, że z lepszymi grajkami obok siebie mógłby się jeszcze lepiej prezentować.

Jose Enrique- Bardzo dobry w Newcastle i chyba najlepszy transfer LFC z ich „wielkich” ostatnich zakupów, mimo, że w porównaniu z resztą kosztował grosze. Bardzo dobry w defensywie, w ofensywie dostrzegam braki, ale jednak wobec przeciętnej gry w tym roku Evry i Cole’a zajmuje drugie miejsce.

Benoit Assou-Ekotto- Podoba mi się jego gra i współpraca z Balem na lewym skrzydle Kogutów. Bardzo fajny ofensywny ciąg na bramkę, niezłe dośrodkowanie, w defensywie daje radę. Jak wspomniałem wyżej nie chce wyróżniać Cole’a i Evry bo jak na siebie grali po prostu za słabo w poprzednim roku i muszą za to dostać karę :P

Prawy obrońca-

Micah Richards- Przy Mancinim zrobił spory postęp. Nie jest już rzucany do środka, tylko znalazł swoje stałe miejsce na prawym boku obrony. Świetne podłączenia się do akcji ofensywnych, potrafi się zachować pod bramką przeciwnika, nie panikuje. W obronie bardzo dobry, silny, świetny w powietrzu.

Kyle Walker- jedno z odkryć tego roku. Ekscytujący zawodnik. Niezwykle szybki, z ciągiem na bramkę. W obronie nie odstaje. Stoczy solidny bój miejsce numer 1 na boku obrony Anglików z Richardsem.

Bacary Sagna- Ten sezon być może nie najlepszy bo ciągle kontuzjowany, ale niezwykle cenie Francuza. Zawsze jak oglądam Arsenal gośc nie schodzi poniżej pewnego stałego wysokiego poziomu. Nie przypominam sobie spotkania, żeby odstawił jaką kaszanę. Taki zawodnik to skarb dla trenera. A i jeszcze jak jest w formie to daje sporo w ofensywie.

Środkowy obrońca-

Nemanja Vidic
- Najlepszy obrońca w lidze. Skała nie do przejścia, silny, świetny w powietrzu, równie dobry w odbiorze. Czasami daje się zbyt łatwo ogrywać, ale to i tak na nie wiele się zdaje bo wówczas kosi równą z trawą :P

Chris Smalling- dziwię się naprawdę dziwię, że niemal u nikogo nie ma tego gościa w zestawie. Facet jak na tak młody wiek i na to, że jeszcze do nie dawna grał z amatorami po prostu wyglądał niesamowicie. Kapitalny mecz z City wiosną, gdzie po prostu wsadził sobie do kieszeni Teveza. Pokazał również, ze na prawej obronie daje sobie radę, ale już niedługo to on będzie stanowił o sile obrony United.

Daniel Agger- Obaj z Skrtelem prezentują się bardzo solidnie w obronie Liverpool’u i tworzą bardzo zgraną parę, więc równie dobrze to Słowak mógłby się znaleźć na tym miejscu, ale jednak zdecyduje się na Daniela.

Środkowy obrońca:

Vincent Kompany
- Muszę przyznać, że jakoś w gościa nie wierzyłem. W tym HSV nie prezentował się jakoś wybornie, nie spodziewałem się, że tak szybko wejdzie na taki poziom. Skała, mocny w powietrzu, dobry na ziemi. Kapitalnie się rozwinął.

John Terry- Bo to jednak klasa. Ten rok może nie tak wyborny, szczególnie druga połowa. Ale jednak i tak dla 90% obrońców to nieosiągalny poziom. Do tego interwencja roku w meczu ze Spursami.

Thomas Vermelen- Kontuzje mocno go hamują, ale gdy tylko jest zdrowy to pokazuje klasę. Świetna gra w powietrzu, dzięki czemu zdobywa sporo bramek. Do tego ma chłop ciąg na bramkę. Warto go wyróżnić.

Defensywny pomocnik-
Michael Carrick- wyróżniam go w tej kategorii, bo w środku pola chce wyróżnić kogoś innego. Jeden z najbardziej niedocenianych graczy w lidze. Świetny w odbiorze, kapitalnie się ustawia, asekuruje środek obrony. Do tego bardzo dobrze wyprowadza piłkę z linii obrony, potrafi zagrać prostopadłą piłkę. Bardzo rzadko traci piłkę, potragi poklepać z partnerem dzięki czemu mija liną pomocy przeciwnika. Jeden z moich ulubionych graczy.

Scott Parker- Świetny w WHU, wybór na najlepszego gracza ligi mówi samo za siebie. Przeniósł to wszystko do Tottenhamu, gdzie tworzy niemal idealną parę środkowych pomocników z Modricem, dzięki czemu Koguty jak sam przyznał Fergie grają w tym sezonie najlepszą piłkę w lidze.

Lucas Leiva- Trzeba docenić postęp jakiego dokonał w ostatnich sezonach. Bardzo dobrze asekuruje linię pomocy LFC, jak i obrońców, dzięki czemu tworzą jeden z najlepszych bloków obronnych w lidze.

Środkowy pomocnik
Luka Modric- Kapitalny gracz, please Fergue buy him. Świetnie operuję piłką, kreuje grę i to zarówno od linni obrony własnej jak i przed linią obrony przeciwnika. Potrafi zagrać świetną propstadłą piłkę, przerzucić gałę na drugie skrzydło, jak i wbiec w pole karne przeciwnika.

Yaya Toure- Tur. Niezwykle silny, cieżki do przejścia, świetny odbiór, do tego równie dobrze radzący sobie w ofensywie i kreowaniu gry. Bardzo dobry w powietrzu jak i potrafiący znaleźć się w polu karnym przeciwnika gdzie nie panikuje, ale potrafi z precyzją wykończyć akcje zespołu. No po prostu cieżko u gościa znaleźć słabą cechę. Idealny środkowy pomocnik.

Ryan Giggs- Musiałem Carricka rzucic do def. Pomocnik żeby jego wyróżnić. 39 lat i taka gra. Razem z Carrickiem stworzył w pierwszym półroczu świetnie uzupełniający się środek pomocy, który poprowadził nas do majstra. Kapitalna gra również w LM, gdzie w meczach z Chelsea w ćwierćfinale zanotował wszystkie asysty, a w meczu z Schalke zdobył gola. Mając na koncie tyle trofeów nadal głodny gry, głodny sukcesów. Tacy gracze tworzą piękno i historie futbolu.

Ofensywny pomocnik-
David Silva- Cóż więcej dodać do tego co napisałem wyżej w kategori najlepszy piłkarz? Po prostu dzięki takim graczom wygrywa się trofea. Kapitalny gracz.

Rafael Van Der Vaart- Wydawało się, że może być problem w Spursach z tym, żeby pogodzić w środku pola i Modrica i Van Der Vaarta, że obaj będą chcieli za bardzo liderować, ale nic z tych rzeczy, świetnie potrafią się uzupełniać i razem kreować grę. Niezwykle groźny zawodnik, z bardzo dobrym strzałem z dystansu. Dodatkowo odnajduje się w polu karnym przeciwnika, gdzie jego wejścia z głębi pola są zabójcze.

Ramires- Może to nie do końca jego pozycja, ale warto go wyróżnić. Ramires to teraz chyba najlepszy pomocnik ze środka w Chelsea. Musi jeszcze popracować nad wykończeniem akcji, ale potrafi znaleźć się w wielu dogodnych sytuacjach. Typowy box to box, który zapierdziela od bramki przeciwnika do swojego pola karnego, dzięki swoje szybkości dynamiczności, robi wiele dobrego z pożytkiem dla zespołu.

Prawy skrzydłowy

Nani- Gracz o niezwykłych umiejętnościach. Świetna technika, drybling, dośrodkowanie, szybki, nie dający się przepchnąć, ze strzałem z dystansu, potrafiący się znaleśc w polu karnym przeciwnika. Mnóstwo Goli i Asyst. Jeden z najlepszych graczy w tej lidze. Musi ustabilizować formę na stałym wysokim poziomie, bo graczowi tej klasy nie przystają tak słabe mecze jak mu się zdarzają.

Antonio Valencia- Po prostu coś niesamowitego coś gość prezentuje po tak fatalnej kontuzji. Obawiałem się, ze po takim złamaniu nogi może już nie wrócić do wysokiej formy, a gość na Wiosnę prezentował chyba najlepszą piłke w swojej karierze. Wygryzienie ze składu Naniego mówi samo przez siebie. W drugiej połowie roku nieco zmalał jego impet gdyż musiał łatać dziury na prawej obronie, ale gdy tylko wrócił na swoje miejsce na boisku pokazał swoją klasę. Wydaje się być tak przewidywalnym gracze, dryblingu specjalnie dobrego nie ma, opiera się głównie na szybkości do tego lewa noga do podpierania, a i tak kręci obrońcami bez specjalnych ceregieli.

Daniel Sturridge- Rozwinał się niezwykle na wypożyczeniu w Boltonie gdzie prezentował bardzo dobrą piłkę. Po powrocie do Chelsea szybko wywalczył miejsce w zespole i jest chyba teraz najlepszym graczem CFC. Mam wrażenie, że AVB powinien jeszcze bardziej na niego postawić, to on powinien być w tym momencie liderem nowa przebudowywanej Chelsea i graczem nie do ruszenia.

Lewo skrzydłowy:

Gareth Bale- Najlepszy piłkarz sezonu 2011/2012. Może to było nieco na wyrost, chociaż na pewno zaliczał się do czołówki tamtej kampanii. Ale za to już w tym sezonie prezentuje się po prostu wybornie, najwieksza gwiazda Kogutów, pokazuje również, że nie tylko przy linii jest kapitalny, ale i gdy w tym sezonie często schodzi do środka radzi sobie równie dobrzy. Kapitalny gracz.

Samir Nasri- Mam wrażenie, że nie potrafi odnaleźć się w City. W cieniu Silvy, Mario a nawet na skrzydle występuje Milner a nie on. Miał parę przebłysków gdzie pokazał swój kunszt, ale to jednak nie to co w Arsenalu. Gracz o niezwykłych umiejętnościach, sporym potencjale, być może jednak potrzebuje więcej czasu by odnaleźć się w takim gwiazdozbiorze. Natomiast w AFC prezentował się bardzo dobrze i wobec częstych urazów Cesca był obok Robina graczem, który ciągnął ten zespół.

Ashley Young- Stała równa forma przez ostatnich parę sezonów co zawocowało transferem do United. Kapitalny początek sezonu gdzie rozbudził niezwykle apetyty co do jego gry. Poźniej było nieco słabiej, ale zarówno cały zespół miał dołek jak i jemu przyplątały się urazy. Niemniej jednak w formie to niezwykle pożyteczny gracz, notujący sporą ilość asyst. Doskonale dośrodkowania.

Napastnik:

Wayne Rooney – Wszystko opisane w wyborze na gracza ligi
Robin Van Persie- j/w
Demba Ba- na nim głównie opiera się cała ofensywna świetnie spisującego się w tym sezonie Newcastle. Strzela gola za golem, co musi zostać docenione. Silny, dobrze grający głową, szybki, mam wrażenie, że byłby idealnym następcą Drogby w Chelsea. W Whu też już pokazywał parę zagrań znamiujących wielką klasę.
Javier Hernandez- Wygryzł ze składu Króla Strzelców Ligi, co mówi samo przez siebie. Poruszanie się w polu karnym przeciwnika to istny światowy top. Typowy lis pola karnego. Czasami jak prowadzi piłkę to wygląda tak nieporadnie, że szkoda gadać, ale co z tego skoro w najważniejszym momencie jest tam gdzie powinien? Jego wejścia z ławki i bramki odmieniły wiele spotkań czym walnie przyczynił się do majstra. Ten sezon nieco słabszy, ale cóż tak bywa w drugich sezonach, ale sądze, że i tak w drugiej części tego sezonu strzeli nie jedną kluczową bramkę.

Najlepszy piłkarz premier league u-21

Daniel Sturridge- opis w jedenastce sezonu

Mario Balloteli- Gracz o ogromnych możliwościach, które pokazał w meczu na Old Trafford, ale i nie tylko. Problemy z głową, które mogą mu przeszkodzić w zrobieniu kariery na miarę swojego talentu, ale szczególnie w końcówce roku pokazał
na co go stać, jeśli przestanie swirować, może już niedługo być wymieniany wśród największych zawodników globu.

Chris Smalling- opis w jedenastce sezonu

Wyróżnienie dla Jacka Wilshere, który gdyby nie to, że po prostu pół roku nie gra na pewno znalazłby się w tym zestawieniu.

5. Najlepszy menadżer 2011 roku Premier League:
Sir Alex Ferguson- 19 tytuł mistrza Anglii mówi samo przez siebie, do tego finał LM. Nie pamiętam już kto to powiedział, ale oddawało to wszystko, gdyby on był na ławce Chelsea, City czy Arsenalu to te drużyny by zdobywało mistrzostwo. Odpadnięcie z LM czy klęska z City to z pewnością spora szrama na wizerunku Fermiego, no ale cóż Szkot przebudowuje skład, buduje kolejny już zespół, który ma mu zapewnić w przyszłości sukcesy i jestem przekonany, że dopnie swego.

Roberto Mancini- Nie wierzyłem w niego, naśmiewałem się z jego taktyki z 3 DM w środku, ale cóż Włoch konsekwentnie udowadnia, ze byłem w błędzie. Uporządkował tyły w City, sporo graczy zrobiło przy nim kolosalne postępy jak Richards czy Kompany. Zrobił przemyślane transfery, nie sprowadzał na siłe 125 napastników czy najbardziej medialnych graczy, ale wziął tego kto pasował mu do wizji i stworzył świetny zespól. Puchar Anglii już zdobył, o Mistrzostwo powalczy do końca sezonu.

Harry Redknapp- Jest niedoceniany przez wielu, gdyż panuje o nim opinia, że taktykiem jest marnym. Ale jednak jego Tottenham gra niezwykle efektowną piłkę, a po przyjściu Parkera również efektywną. Widzę również zmiany jakie wprowadził w Kogutach w tym sezonie. Bale nie trzyma się już kurczowo lini bocznej tylko schodzi do środka, robiąc miejsce Assou-Ekotto, do tego np. z Chelsea zastosował podobny manewr z prawej strony gdzie ustawił VDV który schodzi do środka(gdzie byli już Parker, Modric i Sandro) a dublował go na skrzydle Walker. Tak więc Harry widzi, że z najlepszymi musi również zagęścić środek, a nie grać na hurra do przodu. Zresztą opinia SAFA o tym, że grają najlepszą piłkę w Anglii mówi sama za siebie. Stworzył z Tottenhamu niezwykle groźny zespół, który również powinien powalczyć do końca o majstra.

Najlepszy mecz;
Newcastle United 4-4 Arsenal FC, Manchester United- Manchester City 2-1, Blackpool-Manchester United 2-3

Bramka roku
:

Rooney vs. City
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 22:25 przez Kamil232, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Anglia”