Re: Best Of 1998 - 2012 by pilka.pl

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 73

Re: Best Of 1998 - 2012 by pilka.pl

Post autor: BarcaQzYN » 26 lis 2012, 23:11

Bramkarz:
1. Gianluigi Buffon
2. Oliver Kahn
3. Fabien Barthez
O dziwo nie miałem żadnych problemów z wytypowaniem trójki bramkarzy. Każdy z nich był genialny.

Lewy obrońca:
1. Roberto Carlos
2. Eric Abidal
3. Paolo Maldini
Roberto Carlos - od kiedy pamiętam, żałowałem, że grał w Realu, bo cała reszta w tej klasyfikacja jest jak dla mnie daleko w tyle. Abidala po prostu uwielbiam, a Maldiniego szanuję jak mało którego piłkarza.

Środkowi obrońcy:
1. Carles Puyol
2. Lucio
3. Ferdinand
Już kiedyś to napisałem. Puyol w warunkach maksymalnej mobilizacji i adrenaliny jest absolutnie najlepszy na świecie. Ciągle. Lucio to chyba jeden z pierwszych obrońców, który tak świetnie operował piłką, podziwiałem go. Ferdinand jeszcze niedawno absolutnie klasa światowa.

Środkowy obrońca
1. Alessandro Nesta
2. Cannavaro
3. Laurent Blanc
Nesta z Puyolem stworzyli by duet nie do przejścia przez jakieś 15 lat. Cannavaro zdobył złotą piłkę, co jak na obrońcę jest nie lada wyczynem. Blanc, może nie do końca idealnie pasuje w te ramy czasowe, ale podajecie ciągle Messiego, który jest na topie od 5-6 lat, więc Blanc który do 2003 grał znakomicie też może być, a obrońcą był absolutnie wybitnym.

Prawy obrońca:
1. Cafu
2. Lilian Thuram
3. Javier Zanetti
Cafu - co to był za gość, Thuram -cieszyłem się jak dziecko gdy na zakończenie kariery przychodził do Barcelony, Zanetti to żywa legenda, oby grał jak najdłużej.

Defensywny pomocnik:
1. Yaya Toure
2. Claude Makelele
3. Vieira
3' Edgar Davids. Wylosujcie sobie jednego z tych dwóch bo za cholerę nie pominę żadnego!
Nigdy nie pogodzę się z odejściem Toure z Barcelony. Gość zjada Busquetsa na śniadanie. Dla mnie absolutny numer 1! Makelele i Vieria to nazwiska, które pierwsze przychodzą na myśl gdy pyta się o defensywnych pomocników. W FM'ach szukało się defensywnych pomocników pod kontem atrybutów tych dwóch piłkarzy. Edgar Davids to chyba pierwszy piłkarz, którego nazwisko zapadło mi w pamięć. Jarałem się nim w pierwszej klasie. (97')

Ofensywny pomocnik:
1. Zinedine Zidane
2. Xavi
3. Clarence Seedorf
Nie myślałem, że będę się kilka minut zastanawiał kogo postawić na najwyższym stopniu podium. Padło na Zidane'a. Xavi ciągle jest wielki. Seedorf niszczył system. Strzelec najpiękniejszej bramki w historii piłki nożnej jak dla mnie.

Prawy skrzydłowy
1. Leo Messi
2. David Beckham
3. Simao Sabrosa
Messiego ciężko gdzieś wpasować, ale jest to najlepszy piłkarz świata, być może najlepszy w historii. U mnie gra na skrzydle, bo tam go uwielbiałem o wiele bardziej niż teraz. Beckham jest fenomenalny, nikt nie potrafił tak doskonale dośrodkować piłki. Simao to jeden z najbardziej niedocenianych piłkarzy świata, niestety również przez Barcelonę swego czasu. Najlepszy piłkarz w historii ligi portugalskiej.

Lewy skrzydłowy:
1. Ronaldinho
2. Robert Pires
3. Ryan Giggs
Na Ronaldinho nie ma mocnych, dla niego wciąż widziałbym miejsce w pierwszej jedenastce Barcelony. Jak się ostatnio popłakał po przepięknej bramce to sam się wzruszyłem. Pires to symbol sukcesów Arsenalu, jarałem się nim. A Giggs wciąż jest wielki, skrzydłowy pełną gębą.

Do klasyfikacji proszę wziąć po 3 pierwszych z obu pozycji. Generalnie zbyt wielu ich było... Mógłbym wymienić po 15 i losować najlepszych, ale nie o to w tym chodzi, więc...
Napastnik:
1. Thierry Henry
2. Denis Bergkamp
3. Samuel Eto'o
4. Patrick Kluivert
5. Ibrahimovic
6. Schevchenko
7. David Villa
8. Romario
Henry, absolutnie fenomenalny napastnik z genialnym sezonem w Barcelonie. Bergkamp, Morderca w polu karnym, Eto;o, tak jak Toure, nieodżałowana strata dla mnie. Napastnik kompletny.

Napastnik:
1. Ronaldo
2. Raul
3. Ole Gunnar Solskjær
4. Roy Makaay
5. Jan Koller
6. Alex Del Piero
7. David Trezeguet
8. Shearer
Ronaldo, najlepszy napastnik w historii piłki nożnej, miałem łzy w oczach jak kończył karierę. Raul, żywa legenda, piłkarz Realu, którego tak wiele razy oklaskiwałem..., Na 3 miejscu być może zaskakująco Solskjaer, ale napastnik niesamowity, szkoda, że doznał tak potwornej kontuzji :(

O pozostałych się nie rozpisuję, bo już to godzinę klepię. (A nie wierzyłem jak Dudek pisał, że to mu tak długo zeszło.) Wymieniłem 16 wspaniałych napastników, ale strasznie żałuję, że nie mogłem wymienić kolejnych 20. Za dzieciaka jarało się najbardziej napastnikami, wiadomo. Dopiero potem pokochałem grać jako defensywny pomocnik :P

Moja XI jest najsilniejsza: Buffon - R. Carlos, Puyol, Nesta, Cafu - Yaya Toure, Zidan - Ronaldinho, Messi - Henry, Ronaldo.

P.S. Jutro mam egzamin, miałem się uczyć a zamiast tego piszę takie oczywistości.

Wróć do „Plebiscyty i rankingi”