Re: Aston Villa Birmingham (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Re: Aston Villa Birmingham (zbiorczy)

Post autor: Morrow » 15 gru 2012, 19:12

Jaki MVP? Spokojnie z tym.

Nie oglądałem wszystkich spotkań Aston Villi w tym sezonie ale dobre kilka razy dane mi było ich oglądać i Belg praktycznie w każdym meczu był wyróżniającym się graczem swojej drużyny. Weźmy też poprawkę na to, że chłopak dopiero skończył 22 lata i zaczyna swoją przygodę z dużą piłką a w uznawanej przez wielu za najlepszą na świecie PL praktycznie z miejsca stał się najjaśniejszą postacią swojej drużyny. A nie gra przecież w Chelsea, United, City czy Arsenalu tylko w Aston Villi, która tłucze się w tabeli tuż nad strefą spadkową i Benteke za plecami nie ma partnerów, którzy są wirtuozami żeby kreować mu grę jak Silva, Nasri, Kagawa, Cazorla, Hazard czy Mata. Zagrał dotychczas od początku w 12 ligowych meczach, strzelił 5 bramek i dołożył 3 asysty, nie jest to dorobek, który sprawia, że trzeba zbierać szczękę z ziemi ale jak popatrzy się w jakich okolicznościach zdobywał te bramki albo asysty to wychodzi jak jest to istotny gracz w drużynie Lamberta bo większość z bramek i asyst na koncie Belga dawała Villi remis albo zwycięstwo. Nie ma za czołówką tabeli wielu tak zależnych od dyspozycji jednego gracza zespołów a on dopiero zaczyna i przecież trafił na Villa Park tuż przed zamknięciem okienka, nie przepracowując z drużyną okresu przygotowawczego.

Tak jak wspomniałem, jeszcze zdecydowanie za wcześnie aby rzetelnie oceniać Benteke bo to dopiero jego początki w PL i wielkim futbolu ale wejście do ligi ma imponujące. Zobaczymy jak to będzie wyglądało dalej i tak jak pisałem nikt zaraz nie będzie go wymieniał w kontekście najlepszych piłkarzy ligi ale jak na ten moment jest w lidze na pewno wyróżniającym się zawodnikiem na swojej pozycji i warto go obserwować. Biorąc pod uwagę wiek, warunki fizyczne, możliwości, wszechstronność, talent i pewność siebie jaką imponuje od pierwszego meczu w barwach Aston Villi myślę, że możemy mieć do czynienia z graczem, o którym za rok czy dwa może być znacznie głośniej.

Wróć do „Anglia”