Re: Real Madrid - Manchester United

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Re: Real Madrid - Manchester United

Post autor: Magnum » 06 mar 2013, 19:40

Nie wiem, czym się kierowała FA anulując buraka dla C. Cole'a. Być może ich interpretacja SFP jest inna*. Nie od dzisiaj wiadomo, że w Anglii sędziuje się inaczej niż w Europie. I przecież nie chodzi o to, że w Anglii puszcza się faule albo w Europie nie gwiżdże się faulu - przepisy są otwarte do interpretacji, FIFA/UEFA mają swoje zalecenia, federacje krajowe mają swoje. Przepisy są bardzo ogólne i pozostawiają duże pole do popisu dla sędziów, stąd federacje sobie same ustalają interpretacje. Nie raz widziałem, jak jeden sędzia (Howard Webb) sędziuje inaczej w LM niż sędziuje w Premier League. Głównie dlatego, że oczekuje się innych standardów.

Dlatego też wracamy do mojej pierwotnej opinii - według przepisów można było dać zarówno żółtą kartkę jak i czerwoną.

*nie znam się na tym dokładnie, nie wiem, jak działają federacje i ich przepisy, więc tak spekuluję, ale skoro UEFA wyraźnie wydała komunikat w którym cytuje przepisy dla których Nani dostał prawidłową czerwoną to znaczy, że w pełni tę decyzję popierają na podst. interpretacji przepisów i by jej nie cofnęli.

Wróć do „Puchary Europejskie”