Wygrał obie MGiggsie.
Suarez zdecydowanie lepszy? Już nie przesadzajmy bo wychodzi, że to liga jednej gwiazdy a tak przecież nie było. IMO z czysto sportowego punktu widzenia Suarez najdłużej prezentował wysoką formę ale cień na jego wybór rzucają dwie haniebne afery. Bale wcale nie był daleko za nim jeśli w ogóle, takiego sezonu Walijczyk jeszcze nie grał, w tym jest crackiem totalnym. Z medialnego punktu widzenia najlepszym graczem pierwszej rundy był Van Persie, a w rundzie rewanżowej IMO najlepszy Bale. W przekroju całego sezonu najbardziej na boisku błyszczał, i to nie tylko zębami, Suarez.
Gdyby ode mnie zależał wybór bez wątpienia dałbym nagrodę Carrickowi. Tak jak w poprzednim sezonie za najlepszego gracza uważałem Toure, tak w tym nasza regularna i konsekwentna gra to w ogromnym stopniu zasługa Carricka. Już w poprzednim sezonie Anglik był IMO naszym najlepszym zawodnikiem, w tym tylko potwierdza klasę. Absolutnie kluczowa postać dla MU, Van Persie jest znakomity i dołożył wielką cegiełkę do tego mistrzostwa, bez Carricka nie ma jednak obecnego MU.
Jeśli chodzi o skład "11" sezonu to zgadzam się z przedmówcami. Trochę szkoda, że nie zmieścił się Rafael bo zasłużył na wyróżnienie ale Zabaleta także zanotował znakomity sezon i również pominięcie go byłoby krzywdzące. Po Hazardzie też spodziewałem się więcej i w tym sezonie jedzie na opinii z pierwszych kolejek ale nie mam wątpliwości, że będzie jeszcze gwiazdą tej ligi i być może w niedługim czasie to jemu przypadnie nagroda dla najlepszego gracza sezonu. Mimo wszystko w tym roku nominacje dla niego na wyrost.
Troszkę szkoda, że nie zmieścili się Dembele i Fellaini, obaj Belgowie notują naprawdę świetny sezon, Marouane może nie jest tak efektowny w rundzie rewanżowej jak w pierwszej części ale to też kapitalny sezon w jego wykonaniu. Szkoda również, że Sandro się połamał, w pierwszej połowie sezonu wyglądał bardzo dobrze.