Zakonczyl się turniej Sudamericano sub 17. Dzis/Wczoraj, ostatniego dnia mistrzostw rozegrano 3 mecze:
Jako pierwsi zmierzyli sie Paragwaj z Brazylia, spotkanie zakoczylo się remisem 2:2. Swoj dorobek bramkowy powiekszyl utalentowany Paragwajczyk Arnaldo Sanabria.
2 mecz- jak dla mnie najlepszy dzis- Urugwaj- Peru. Naprawde palce lizac!Padlo 7 goli a obie druzyny zagraly na swietnym poziomie. Ostatecznie zwyciezyli Urusi 4:3 a dwa gole dla swojej druzyny strzelil Franco Acosta i tym samym zostal najskuteczniejszym strzelcem turnieju- razem 8 goli. Peru, ktore- patrzac dzis na nich ciezko było w to uwierzyc- zakonczyło turniej z dorobkiem 0 punktow dzis naprawde pokazalo klase grajac z Celestes jak rowny z rownym. Troche szkoda, ze nie udalo im sie wydrzec tych 3 czy chocby 1 punktu.
Na koniec gospodarz Argentyna podejmowala Wenezuele. Bardzo dlugo bylo 1:1, w 2 polowie padla 2 bramka dla gospodarzy a wczesniej czerwona kartke obejrzał zawodnik Wenezueli. Mimo to goscie zdolali pod koniec meczu wyrownac na 2:2 i takim wynikiem mecz się zakonczyl.
Tak wiec zloto dla Argentyny i chyba zasluzone, bo grali naprawde dobrze caly turniej. Nie wiem, czy byli lepsi niz Brazylijczycy, ktorzy wyladowali na 3 pozycji, chyba mieli po prostu wiecej szczescia.
Wypada zatrzymac sie na chwile przy Wenezueli, bo to 2 miejsce to jednak niespodzianka, biorac pod uwage naprawde slaba faze grupowa zawodow, awansowali jak dla mnie nie do konca zasluzenie rozgrywajac dosc slabe spotkania. Ale w fazie pucharowej wygladali juz o niebo lepiej, inna sprawa, ze poza ta jedna bramka zdobyta dzis w 90 minucie, wszystkie pozostale strzelil dla nich tylko 1 zawodnik- Andres Ponce
Najbardziej szkoda mi Urugwaju- oni naprawde grali swietne zawody w obu fazach, strzelali duzo bramek, ich zawodnik zostal najlepszym strzelcem turnieju, mysle, ze zasluzyli co najmniej na 3 miejsce. Pewna pociecha jest fakt, ze jako ostatnia, 4 druzyna zdobyli kwalifikacje na MS u 17 2013.
Wyniki fazy finalowej: Argentyna Wenezuela Brazylia Urugwaj Paragwaj Peru (o zwyciestwie zadecydowala liczba goli, bo 3 druzyny mialy taki sam dorobek punktowy)
Poza czolowymi druzynami w przekroju calego turnieju niezle wypadl wspomniany wczesniej Paragwaj, podobala mi sie tez Kolumbia (pomimo, ze nie wyszli z grupy), bo maja fajna ekipe, choc nie do konca zagrali tak, jak powinni.
Najlepsi strzelcy:
Franco Acosta (Urugwaj/ CA Fenix) 8 goli, Andres Ponce (Wenezuela/ Deportivo Tachira) 7 goli, Kennedy (Brazylia/ Fluminense) i Arnaldo Sanabria (Paragwaj/ Barcelona ) po 6 goli, Sebastian Driussi (Argentyna/ River Plate) 5 goli.
Najciekawsi zawodnicy:
Argentyna: Sebastian Driussi, Ivan Leszczuk (atak), Nicolas Tripichio (obrona), Leonardo Suarez (pomoc). Brazylia: Kennedy (atak), Gabriel Boschilia, Thiago Rodriguez da Silva "Mosquito" (pomoc). Kolumbia: Juan Alberto Mosquera (pomoc), Jhon Miranda, Joao Rodriguez, Kevin Caicedo Sinisterra (wszyscy atak). Paragwaj: Arnaldo Sanabria (atak), Jesus Medina(pomoc).
Wenezuela: Andres Ponce, Ronaldo Pena (atak). Urugwaj: Franco Acosta, Luis d’Albenas, Gonzalo Latorre, Kevin Mendez (wszyscy atak)