Re: MŚ 2014 - ćwierćfinały

Awatar użytkownika
Bouma
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 128

Re: MŚ 2014 - ćwierćfinały

Post autor: Bouma » 02 lip 2014, 22:58

Belgia po raz pierwszy na tym turnieju dostanie naprzeciw siebie rywala, który będzie jej pasować stylem gry i moze sie okazać, że zanotuje najlepszy występ na tym turnieju. Belgowie najlepiej czują się przy graniu z kontry i w koncu otrzymuja przeciwnika, ktory ciezar rozgrywania pilki przeniesie na połowę Belgów, a wtedy łatwość wyprowadzania szybkich ofensywnych akcji, w końcu, po czterech meczach, gdzie ten atut był mocno przez rywali ograniczany, może wziąc górę. Może i męczyli się Belgowie z Amerykanami, ale tez warto odnotować ile sytuacji bramkowych byli sobie w stanie stworzyc ze zdyscyplinowanymi Jankesami, nawet w momencie bezbramkowego remisu - takiej jakosci w ofensywie Argentyna nie pokazala w zadnym spotkaniu (tzn. cos wiecej jak indywidualne akcje Messiego w ofensywie), przy czym naprzeciw Kompanego i spółce będzie im o to jeszcze trudniej. Z kolei Belgom - na odwrót - pierwszy raz to nie oni będą musieli organizować grę i wydaje mi się, że może to przynieść jedynie pozytywne korzyśći. Jedyne, czego w kontekscie Belgii sie obawiam, to obecnosc Van Buytena, ale jak na razie daje rade. Swoją drogą po katastrofalnym pierwszym meczu i przymusowej ''odsiadce'' na drugim, Vertonghen znakomicie odnajduje sie na lewej stronie obrony.

Wydaje mi sie, ze zarowno Brazylia-Kolumbia, jak i Belgia-Argentyna, to bardzo podobne spotkania w samym zalozeniu i potencjalnej realizacji. Dwie wielkie marki i dwie druzyny z duzym potencjalem indywidualnym, ale na dorobku, przy czym gra tych wielkich firm wcale nie zachwyca, zaś te teoretycznie słabsze drużyny są na fali i wydają się mieć wszystko, żeby sprawić potencjalną niespodziankę. I wydaje mi się, że choć w jednym z tych spotkań niespodzianka będzie, bo jakoś nie wierzę, żeby obaj faworyci mieli przejść do półfinałów dzięki swoim indywidualnościom.

Wróć do „Mundial 2014 Brazylia”