Presidente Bush

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post autor: bellus » 20 lip 2005, 22:15

fala pisze:Widzisz USA nie zależy na współpracy z Polską , wolą Francję czy Niemcy mimo braku poparcia w walce z terroryzmem . Polacy dalej bardzo ufają amerykanom , ale nie umieją z nimi współpracować , my im wysłaliśmy tanią siłę roboczą i żołnierzy , oni nam mc donald i wizy .
Embargo na Irak pozwoliło amerykanom kontrolować rynek ropy wraz z kolegami z Arabi Saudyjskiej . Plotka , że Irak posiada broń masowego rażenia , była tylko zagrywką by opanować rynek ropy . Irak celowo izolowano , amerykanie czekali i szukali motywu by zaatakowac iracką ropę , efekt znamy .
Najlepszą opcją był Grippen , ale mądrzy politycy woleli swatać się z amerykanami i tak im się to spodobało że poszli razem na wojną .
McDonald niby szkodzi, niby tuczy, niby każdy mówi, że tam źle i niedobrze. Jednak McDonaldy funkcjonują, zarabiają. Ergo ludzią się to podoba. Lepsze hamburgery z psa niż wąglik.

Grippen --> wiesz za eksperta od broni się nie uważam. Jednak trochę czytam. Jednak mi bardziej odpowiadał kierunek zupełnie inny taki jak zaprezentowano w jednym z fachowych czasopism (to chyba jest Skrzydlata Polska, nie mam pewności bo mam tylko PDFa) tam mianowicie był dośc szczegółowo rozpisany pomysł utrzymania lotnictwa polskiego na bazie Migów-29 aż do opracowania samolotów następnej generacji. Tamta koncepcja bardzo mnie przekonała.

A Offset to duży był argument. CHodz ponoć sa problemy dlatego że nie jesteśmy przystosowani na takie inwestycje i poziom techniczny.

Zanim zaczniemy poważną dyskusje o ropie naftowej powiedz mi jaki interes amerykanie miely by w podnoszeniu cen ropy skoro sami są jednym z głównych importerów na świecie.

Pozwoliłem sobie napisać post pod postem z racji, że dyskusję toczę z dwoma osobami a nie chce tworzyć monstrualnych postów.
[/quote]

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”