2. Prawy obrońca: Zanetti - Maldini Interu. Wielki profesjonalista. Równa forma do 40-chy. Troszkę niedoceniany we wszystkich plebiscytach, a był to piłkarz WIELKI.
3. Środek obrony : Nesta - jeden z najlepszych obrońców w historii tego sportu. Elegancki, inteligentny, praktycznie niefaulujący (długo się trzymał bez czerwonej kartki - niemal całą karierę!) - od czasu Nesty nie widziałem , by jakikolwiek środkowy obrońca tak znakomicie czytał grę i się ustawiał. Póki był w formie/odpowiednim wieku póty Messi Milanowi bramek nie strzelał ^^
4. Środek obrony: Maldini (c) - krótko - dla mnie to najlepszy obrońca w historii tego sportu. Lewa czy środek - klasa światowa. Do tego wysoka forma niemal do 40-ki. Lider szatni.
5. Lewa obrona : R.Carlos - człowiek, który zrewolucjonizował pozycję bocznego obrońcy. Nieludzka wydolność pozwalała mu pokryć całą flankę w pojedynkę. Troszkę słabszy w fazie defensywnej niż ofensywnej, ale potrafił zabiegać każdego. Za wcześnie (na szczęście
6. Defensywny pomocnik: Redondo - nadawał rytm gry każdej drużynie, w której grał. Najlepsze lata w Realu, w Milanie od razu kontuzja i załamanie kariery. Mógł osiągnąć dużo, dużo więcej. Bajeczna technika, wizja gry. Do tej pory nie pojawił się gracz na tej pozycji (cofnięty rozgrywający), który by mu dorównał (Pirlo jest/był trochę za słaby fizycznie).
7. Środkowy pomocnik - Socrates - kto wie czy nie najlepszy pomocnik w historii? Czego ten piłkarz nie miał - wizja gry, technika...Dla mnie najlepszy pomocnik najlepszej pomocy w historii - Brazylia AD 1982. Do tego dochodzi niezwykła inteligencja (wielu znacie piłkarzy, którzy w normalnym trybie zrobili doktorat z medycyny?). Szkoda ,że przez problemy z alkoholem nie osiągnął tyle co powinien...
8. Prawe skrzydło (przestawiony z lewego - w dzisiejszej piłce wystawia się piłkarzy by ścinali do środka): Rivelino - koleś, który wynalazł flip-flapa/elastico
9. '10'-ka: R.Baggio - boski kucyk i długo, długo nic. Gdyby nie kontuzje być może najwybitniejszy piłkarz w historii. Dla mnie na zawsze -myślisz bajeczna technika - mówisz Roberto Baggio.
10. Napastnik - Romario - nieprawdopodobny , ale to nieprawdopodobny talent. Strzelał bramki do 40-ki i dalej. Osiągnąłby dużo więcej gdyby nie charakterek i mało sportowy tryb życia, ale mimo rozrywkowego podejścia do zawodu bramki strzelał i strzelał i strzelał...szkoda, że doznał kontuzji przed MŚ 1998. Z nim w składzie Brazylia nie przegrałaby z Francją.
11. Klasyczna '9'-ka. Wybór jest tylko jeden - Batistuta (sorry Marco). Dla mnie najlepsza '9'-ka w historii. Instynkt strzelecki i nieprawdopodobne, ale to nieprawdopodobne kopyto w nodze. Pomijany trochę we wszelkich wyliczeniach, bo spędził niemal całą karierę w Fiorentinie. Gdy przeszedł do Romy z miejsca przyćmił Tottiego i zdobył scudetto. Pod koniec kariery zniszczyły go kontuzje, do tej pory ma problem z poruszaniem się (myślał na poważnie o amputacji nogi - tak wielki znosił ból).
Trener: C.Ancelotti - pacynka swoim charakterem nie przyćmiewa zawodników, swoją robotę odwala, z odpowiednim materiałem ludzkim zawsze ma sukcesy.
-----------------------------------Chilavert------------------------------
----------Zanetti-------Nesta---------------Maldini-----------R.Carlos
---------------------------Redondo---------------------------------------
---------------------------------------------Socrates---------------------
------Rivelino----------------R.Baggio----------------------------------
--------------------Romario-----------------Batistuta------------------