Re: Manga & Anime

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 107

Re: Manga & Anime

Post autor: Sammyy » 13 kwie 2015, 18:55

Kesz pisze:Shingeki no Kyojin to bardziej seinen... podobnie z resztą jak Gantz...
Gantz to seinen, jak najbardziej. Nie widzę bym gdziekolwiek napisał inaczej. SnK to shonen, mimo że wygląda jak seinen, bo "grupę docelową" określa magazyn, w którym dana seria wychodzi. Generalnie takie The Seven Deadly Sins też wygląda miejscami jak seinen - zwłaszcza ostatnie wydarzenia, a wychodzi w gazetce, która docelowo jest dla gimnazjalistów. Te podziały na seinen i shonen generalnie są słabe i często trzeba je brać z przymrużeniem oka.
Kesz pisze:Jak mówimy o seriach podobnych do Berserka to faktycznie Claymore ale od siebie polecił bym też Vinland Saga.
Vinland Saga jest genialna do połowy. Potem wiele osób wymięka, bo zamiast historii wikingów mamy historię farmerów z okazjonalnymi potyczkami.

Ze świetnych serii obecnie z ręką na sercu mogę polecić Knights of Sidonia. Tytuł naprawdę genialny.
Kesz pisze:Poza tym na polskim rynku ukazuje się też pierwsza sportowa manga z czego też jestem bardzo zadowolony a wybór padł na "Kuroko no Basket"
Trzeba przyznać, że nie jest to seria przeze mnie ceniona równie jak Prince of Tennis czy Major ale mimo wszystko jest fajna i też warto się zapoznać.
Ze sportowych serii ja bym kupił wyłącznie Real i All Rounder Meguru. Na obie jednak nie ma szans. :(

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”