Re: Pomysł na własny biznes

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Re: Pomysł na własny biznes

Post autor: futbolowa » 02 maja 2015, 9:38

U mnie to nie był pomysł, tylko samo rozwinęło się z pasji - pięć lat temu otworzyłam bloga, teraz na nim zarabiam. Nie jak blogerki modowe - osiem tysi za jeden wpis :D, ale dość fajne czterocyfrowe kwoty w miesiącu mogą wpaść. To może razić, że np. mój małżon musi zapierniczać na produkcji przez dwa tygodnie, żeby dostać tyle, co ja za wpis czy link, ale wychodzę z założenia, że poświęciłam temu miejscu naprawdę dużo czasu i energii, żeby stało się w całej tej książkowej niszy na tyle atrakcyjne, by przyciągnąć ewentualnych reklamodawców, że nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia. Tak samo jak nie razi mnie, że jakaś blogerka za pójście na pokaz mody dostanie 2500 albo że ktoś jej fundnie wycieczkę do Nowego Jorku - skoro ktoś chce za to płacić, to tylko jego sprawa, a blogować może każdy. Pójście w ślady najpopularniejszych blogerów wciąż jest możliwe - w konkursie na blog roku często wygrywają świeżaki. Wystarczy mieć pomysł na siebie i działać ;)

Co do własnego biznesu - ciężki kawałek chleba, zwłaszcza, że ZUS kroi przedsiębiorców z konkretnej kasy. Moi rodzice prowadzą agencję poligraficzno-reklamową i widzę, ile nerwów to kosztuje. Dawniej byli jedną z niewielu takich w regionie, a teraz w samym ich budynku są dwie konkurencyjne firmy i wykańczają się wzajemnie. Sama nigdy nie zdecydowałabym się na to, byśmy oboje z Marcinem mieli pracować na swoim. To zbyt niepewny grunt, jedno z nas musi mieć pewną robotę, żeby nie okazało się, że nagle wylądujemy na dnie, bo przyszedł gorszy czas.

Wróć do „Hyde Park”