A ja uważam że daje bardzo kreatywne opcje, bo w obecnym ustawieniu Rakitić i Iniesta byli zbyt zaangażowani w defensywę, a i aktywni boczni obrońcy musieli się pilnować, nawet jeśli nie wyglądało. W tym ustawieniu i jedni i drudzi mogliby puścić wodze fantazji no i oczywiście stawiam mocno na Messiego jako rozgrywającego. Generalnie takie ustawienie ma dla mnie sens dopiero po tym sezonie, wcześniej pisałbym to, co Ty.Emerald pisze:Mnie się to ustawienie ni cholery nie podoba bo daje dość mało kreatywnych opcji... Gdyby za Rakitica był Iniesta to już bardziej tylko wtedy defensywnie byłoby znacznie słabiej. Ale ciekawy pomysł. Tyle, że to bardziej 3-5-2 bo Messi musiałby w tej roli z zasady być łącznikiem pomiędzy atakiem i pomocą. No i oczywiście Ter Stegen za Bravo.
Ja tam widzę nasze standardowe 4-3-3 a jeśli mamy marzyć to w tym momencie tylko jedno wzmocnienie. Veratti, który będzie grał na pozycji na której zawsze grał Xavi czyli:
Ter Stegen - Alves (Vidal) - Pique(Bartra) Mascherano(Vermalen) - Alba (Mathieu;Grimaldo) - Busquets (Sergi R;Samper) - Veratti (Iniesta) Rakitic(Rafinha) - Messi Suarez Neymar (Pedro, Sandro, Munir lub Adama).
Oczywiście Verattiego nie będzie więc zamiast niego Iniesta (Rakitic) a obok Rafinha (Denis Suarez).
No a co do Twojego - Rakitić wkomponował się w pozycję Xaviego, oczywiście gra zupełnie inaczej niż on, ale jednak bardziej mi się podoba z prawej strony pomocy, w trójkącie z Alvesem i Messim, niż kiedy latał zagubiony z lewej strony. Iniesta z kolei odwrotnie, on po prawej nigdy nie potrafił grać, często zbiega do linii, by potem zejść do środka. Prawa strona mu to blokuje. Rakitić-Iniesta - przy założeniu, że ten drugi odzyskał formę - to naprawdę dobra pomoc w takim ustawieniu, jakie było do tej pory.