Re: Europa chyli się ku ruinie

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Re: Europa chyli się ku ruinie

Post autor: ozob » 05 wrz 2015, 20:14

Czekalem az ktos taki temat zalozy.

Problem emigracji jest wyzwaniem dla calej Europy. Wyzwaniem, na ktore Europa nie jest gotowa. Zgadzam sie z opinia, ze wedruje do nas dzicz, ale sa tam tez osoby, ktorym wypadaloby pomoc. Arcytrurnym zadaniem bedzie wylowienie tych osob, ale UE ma narzędzia, aby tego dokonac. Co zrobic zatem z reszta? Przede wszystkim trzeba zablokowac kanaly przerzutowe, a ludzi zlapanych na morzu odsylac do Afryki. Osoby, ktore sa juz na kontynencie nalezaloby zgromadzic w jakis obozach i przeprowadzic selekcje pozwalajaca wylowic chrzescijan i ludzi najbardziej potrzebujacych. Pozostałe bydlo odeslac.

Taki bylby idealny scenariusz, ale podzielona Europa nie jest w stanie tego dokonac. Od pozostawionych samych sobie Grekow, Wegrow, Wlochow czy Hiszpanow wymaga sie teraz solidornowci, której to Niemcy i Francuzi okazac nie chcieli, gdy byly o to proszone przez w/w kraje. Wielka Brytania to odrebny temat, bo tutaj najwiekszym problemem bylo to, ze przez blokade Cales Brytyjczycy nie mogli wyjechac lub wrocic z wakacji. Taka mentalnosc i poki ta emigracja ich nie dotyka bezposrednio reagowac nie beda choc w Dover robia juz porzadny przesiew.

Jestem lewakiem. Zalezy mi na cywilizacji zachodniej i wolnosci, ktora ona oferuje. Zdaje sobie jednak sprawe, ze obecna emigracja zagraza mojemu poczuciu bezpieczenstwa, mojej wolnosci obyczajowej itd. Dlatego strzelalbym do nich juz na morzu, aby nie doplyneli.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”