A wracając do tego ze chciałbym zobaczyć nas w LE, pokuszę się o bardzo luźne porównanie. Mamy stałe, niezachwiane miejsce w zamku dla szlachty, w której jednak siedzimy w drugim rzędzie i spijamy resztki po magnatach. I owszem resztki te są wysoce wykwintne, ale jest ich mało a w niejednej pływa ślina któregoś z krezusów. Tymczasem za oknem zamku dla szlachty, na polu chłopi mają srogi melanż. Nie piją wina, ale piwne szczyny, nie siedzą na miękkich pufach, ale na kawałku drzewa. Rok w rok ze stołu dla szlachty odchodzimy o godzinie 20 i grzecznie zamykamy sie w komnacie. Raz jeden w życiu chciałbym opuścić ten zamek godzinę wcześniej i zajrzeć na pole, napić sie taniego piwska i zstanczyc z grubą babą. Moze bedzie tak fajnie, ze zostanę pare godzin dłużej, moze nawet zostanę do pierwszej! Pobawić sie w towarzystwie równiejszych nam, zamiast jak co roki lizać dupę arystokratom. Oczywiście po to by następnego dnia znowu zasiadł przy szlachcianym stole, bogatszy o wiedzę nabytą na polu, która moze pomoc zaistnieć na zamkowej uczcie, a moze po prostu pozostać folklorystycznym wspomnieniem.
Magnum pisze ze na melanż na polu nie mamy prawa iść, bo będziemy mieli kaca. Tomusmc - ze tacy jak my nie powinni pić z prostaczkami, zniżać sie do ich poziomu.
Inną sprawą jest, ze jestem już nie głodny, ale zdesperowany na trofea - wole walczyć o te realne do zdobycia, niż marzyć o tych bardzo odległych. Wcześniej podano przykłady Juve sprzed roku, Arsenalu z 2005, dodałbym jeszcze Atletico. Wszystkie te, bardzo zresztą piękne historie, mają jeden słaby wspólny mianownik - wspomniane drużyny finał przegrały. Były drugie. Ja nie chce być drugi, chce być pierwszy. Arsenal od ponad dekady jest drugi (dokładnie czwarty, ale drugi bardziej pasuje do kontekstu całościowego) - wiecznie za czyimś plecami. Przestałem zwracać uwagę czy kończymy rozgrywki drudzy, czwarci, w 1/8 czy w grupie. Wciąż kończymy je za czyimś plecami. Na te chwile wole byc pierwszy w pucharze durexa, niż drugi w pucharze mistrzów. Amen.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk