Mistrzostwa forum w szachach 2025 - Strona 8

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 193

Mistrzostwa forum w szachach 2025

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 27 mar 2025, 19:13

Zatem w końcu się dokonało!!! Finał kolejnego sezonu forumowych mistrzostw w szachach za nami. Przejrzałem sobie już dokładnie te partie finałowe i można tylko napisać że wspaniałe gry godne finalistów :)

Tytuł został ostatecznie w tej edycji obroniony przez triumfatora sprzed roku. Zatem oficjalnie:

DDK MISTRZEM FORUM W SZACHACH 2025

Cement dla Ciebie również wielkie gratulacje. Każdy na pewno podobnie jak DDK przyznam że mogło pójść w obie strony.

Tak więc z tego miejsca jeszcze raz dziękuję wszystkim za udział w tej edycji i raz jeszcze gratuluję nowemu(staremu) mistrzowi :wink:

W weekend napiszę jeszcze zgodnie z coroczną tradycją taki mój post podsumowujący i pożegnalny dla turnieju zarazem.

@DDK @Cement @venomik @Samuraj @gumi2006 @czubatka @Eyesmon @Kluchman @yedraz @Mr.Chris @Salas11

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 30 mar 2025, 19:43

Przyszedł czas na moje obiecane podsumowanie po zakończeniu tegorocznych mistrzostw. Nie ukrywam że to opóźnienie w rozegraniu finału który na szczęście w końcu się odbył trochę popsuło mi narrację tego posta którą miałem już w głowie po półfinałach a przed finałem. I do tego całego opóźnienia też się w tym poście odniosę, ale na początek może fragment zasadniczy który miałem w głowie jeszcze przed finałem i na jego potrzebny na moment uznajmy że tego całego opóźnienia nie było, że wcale nie było tak że samo granie rozpoczęliśmy 18 stycznia a 17 lutego została oficjalnie rozpisana para finałowa. Uznajmy że to że między 17 lutym a 27 marca kiedy to nasi szanowni finaliści w końcu zagrali było więcej czasu niż wcześniej między 18 stycznia a 17 lutym gdy poszła cała faza grupowa oraz półfinały - uznajmy że tak nie było xd. 

Bo jeszcze przed finałem chodziło mi po głowie by bardzo pochwalić jakość tej edycji. I zdania zresztą nie zmieniam. Uważam że to była naprawdę bardzo fajna, bardzo taka zgrabna edycja. Taki naprawdę fajnie opakowany marketingowo produkt. Innymi słowy uważam tą edycję na 6 osób za 100 razy lepszą niż tą sprzed roku gdzie mieliśmy niby 8 osób na liście startowej a w rzeczywistości do gry podeszło 7 osób bo jak pamiętamy jeden z ćwierćfinałów poszedł walkowerem. Edycja w tym roku pokazała że naprawdę 100 razy lepiej jest mieć tych 6 osób na fajnych zasadach niż 7 czy 8 w znacznie gorzej opakowanej wersji. Poza gratulacjami z okazji kolejnego mistrzostwa jakie już przekazaliśmy koledze DDK to uważam że trzeba mu też dodatkowo podziękować bo jego pomysł małej rewolucji by w tym sezonie w fazie playoffs było granie do 2 zwycięstw okazał się dodatkowo bardzo wzmacniającym strzałem w 10-kę. Takie zasady już raczej z nami pozostaną, naturalnie o ile w następnych latach będzie się udawało rozegrać mistrzostwa. Bo nie ukrywam że ta liczba 6 uczestników choć bardzo fajna i zgrabna do utworzenia fajnego krótkiego turnieju o czym już napomknąłem to jednocześnie to jest już taka najmniejsza liczba zgłoszonych przy której jest sens tworzyć mistrzostwa. I też nie chciałbym np teraz zapowiadać że marzę o 6 osobach za rok bo też nie chce tworzyć wrażenia że z roku na rok obniżam poprzeczkę i co gorsza jej nie przeskakujemy. No ale taka też jest jednak obiektywna prawda, że aby bawić się w taki turniej był sens to tych 6 osób czyli ja + 5 zgłoszeń to jest już naprawdę takie absolutne minimum. Na sam koniec posta pozwolę sobie jeszcze wrócić do pewnego "planowania przyszłości" a teraz pora abym poświęcił słów parę temu naszego słynnemu opóźnieniu xd.

Moim zdaniem w tym całym wielkim opóźnieniu finału między DDK a Cementem było sporo takiego życiowego pecha. Nawet się zastanawiam czy sam nie mogłem temu zapobiec. Przypomnę że taki wstępny pierwotny termin na rozegranie finału był do niedzieli 23 lutego włącznie. To oczywiście jak zawsze była taka data umowna którą wysuwałem graczom, w domyślę data do której ja nie ingeruję a w razie gdyby po jej przekroczeniu nic nie ruszyło to zwyczajowo miałem obadać na privie czy gracze mają już jakiś ustalony między sobą wstępny termin którym dopiero chciałem się wówczas podzielić z resztą z was forumowiczów śledzących zmagania. Innymi słowy do końca pierwotnego terminu zawsze chciałem graczom dawać pewien luz, poczucie braku większej presji. I powiem wam że nie wiem czy to nie był minimalny błąd podczas naszego pierwotnego terminu bo jakkolwiek to teraz zabawnie nie zabrzmi to DDK oraz Cement byli bardzo blisko tego aby zagrać ze sobą właśnie w niedzielę 23.02.  Przypominam sobie bowiem że tamtego wieczoru zalogowałem się na forum, zobaczyłem niżej na liście zalogowanych nicków że jest i DDK i Cement i od razu sobie pomyślalem "ooo, pewnie właśnie piszą do siebie na privie na jaki pokój na portalu mają wejść itp albo może nawet właśnie grają, albo właśnie zagrali i jeden z nich pisze właśnie posta z wynikami"  :boruta:

Tymczasem nic się wtedy nie wydarzyło a nastepnego dnia dowiedzialem się od jednego z finalistów że właśnie plany były takie by ze sobą zagrać wtedy, a jakoś tak dziwnie zapomnieli do siebie napisać gdy byli obaj zalogowani i nie zagrali. Pomyślałem wtedy, no trudnu, peszek mały ale na pewno lada dzień zagrają :boruta: No że byłem w deczka błędzie to wszyscy wiemy. Generalnie z perspektywy czasu się więc zastanawiam czy może gdybym zamiast postanowić ingerrować dopiero w dzień po wygaśnięciu terminu jednak np posłał im w tamtą niedzielę 23.02 priva z przypomnieniem "dziś upływa wstępny termin" albo co to może bym zmienił tym bieg wydarzeń bo to by spowodowało że nie zapomnieli by obaj będąc zalogowanymi w tym samym czasie podczas tamtego niedzielnego wieczoru. Być może bym zmienił tym bieg wydarzeń, no ale nie przyszło mi wtedy do głowy że brak rozegrania tego tamtego wieczoru będzie skutkował czekaniem ponad miesiąc na faktyczne rozegranie. Było jednak myślę przy tym wszystkim sporo pecha. Ta opisana sytuacja to jedno, dwa że trafiło na dwóch ludzi którzy często wyjeżdżają w weekendy a z kolei w dni robocze nie do końca pasują im te same godziny. I wszystko to razem z dużą dozą pecha zaowocowało tym jak to się odbyło.

Generalnie dla mnie osobiście nie ma dramatu. Paradoksalnie dzięki temu o tych parę tygodni dłużej unosił się w tym roku ten duch trwających mistrzostwo. Dramatem było by dla mnie gdyby w ogóle się nie odbył finał. Na szczęście się jednak udało.

Nie ukrywam natomiast że cała ta sytuacja skłania mnie do przemyśleć czy nie odbije się to jakiś na przyszłości forumowych zmagań. Pomyślałem jednak że na sam koniec podsumowania może po prostu zapytam wprost o jedną rzecz naszych szanownych bywalców.

A może np ktoś z was jest zdania że to że co roku uruchamiam turniej w styczniu to jest błąd pod kątem pory roku? Może ktoś jest zdania że gdyby turniej startował w zupełnie innym miesiącu to narażenia na pewne częstsze wyjazdy niektórych z was były by mniejsze? Jak ktoś ma tutaj jakieś przemyślenia że np w 2026 powinienem startować w innym okresie roku niż sam początek to ja zawsze chętnie wszystko wysłucham i naturalnie bardzo mocno wezmę pod uwagę. W końcu udało się w tej edycji zaproponować mi bardzo słuszną zmianę z grą do 2 zwycięstw w fazie pucharowej.

Tak więc to tyle mojego podsumowania. Dzięki raz jeszcze wszystkim którzy grali za granie, tym którzy obserwowali za obserwowanie. I jak ktoś ma jakieś przemyślenia, choćby w temacie o który zapytam ciut wyżej to śmiało.

@DDK @Cement @venomik @Samuraj @gumi2006 @czubatka @Eyesmon @Kluchman @yedraz @Mr.Chris @Salas11

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 31 mar 2025, 6:57

Dzięki wielkie za organizację turnieju @Leszek. Trochę niefortunnie wyszło z tą obsuwą czasową finału, ale rzeczywiście mieliśmy problem żeby zgrać termin z DDK - obaj wyjeżdżaliśmy kilka razy, obaj chodzimy wieczorami na siłownię.

Trochę szkoda, że z roku na rok jest coraz mniej uczestników (to samo widać w typerach yedraza). Może na przyszłą edycję zmobilizuje się kilku graczy, którzy występowali w poprzednich edycjach, a nie grali w tegorocznej - np. @Salas11 czy @czubatka.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 31 mar 2025, 17:18

Cement pisze:
31 mar 2025, 6:57
Trochę szkoda, że z roku na rok jest coraz mniej uczestników (to samo widać w typerach yedraza). Może na przyszłą edycję zmobilizuje się kilku graczy, którzy występowali w poprzednich edycjach, a nie grali w tegorocznej - np. @Salas11 czy @czubatka.
Też na to po cichu liczę :wink: A wspomniany @yedraz oraz @Kluchman coś tam pisali że już trenują z tego co kojarzę więc też się wydają "naturalnym wzmocnieniem" :mrgreen:

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 873
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 31 mar 2025, 17:21

Ha ha, trenowałem jak byłem młodzieniaszkiem i szachy mnie nie wciągnęły, a szkoda bo to na pewno piękna gra.
Teraz już bym nawet krzty motywacji nie potrafił znaleźć w sobie by do nich wrócić...
Za to lubię ekscytować się samymi rozgrywkami. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 31 mar 2025, 17:29

Trochę trenuję, nawet częściej wygrywam niż przegrywam ( :o ), ale póki co tempa szybszego niż 15+10 nawet nie tykam, przegrana na czas gwarantowana.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 31 mar 2025, 18:54

yedraz pisze:
31 mar 2025, 17:21
Ha ha, trenowałem jak byłem młodzieniaszkiem i szachy mnie nie wciągnęły, a szkoda bo to na pewno piękna gra.
Teraz już bym nawet krzty motywacji nie potrafił znaleźć w sobie by do nich wrócić...
Za to lubię ekscytować się samymi rozgrywkami. :mrgreen:
W sumie masz coś ze mnie. Bo ja jak już raz przyznałem tu na forum - bardziej lubię organizować szachowe turnieje od samego grania w szachy :mrgreen: Co nie zmienia faktu że samo granie w szachy też lubię. Może już nie siadam wieczorami do jakiejś losowej partii z aż takim entuzjazmem jak czyniłem to ze 4 lata temu, ale wciąż z przyjemnością :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”