Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10470

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
1
13%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
13%
15-17 maja
3
38%
22-24 maja
3
38%
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 03 sty 2026, 14:11

HMK pisze:
03 sty 2026, 13:20
Konrada Skolima Skolimowskiego
O jego istnieniu dowiedziałem się gdzieś w zeszłym roku. Zero zainteresowania, ale ja jestem dinozaur i ogólnie nie rozumiem popularności takich Skolimów czy jakichś raperów z pokolenia Z (jakieś Fukaje, Bedoesy i inne Maliki Montany na kiju). Totalnie nie umiem tego słuchać dla przyjemności.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 03 sty 2026, 14:13

Dla lepszego zrozumienia sytuacji powiem, że nasi rodzice pisali to samo o Rychu Peji.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 03 sty 2026, 15:12

cloner pisze:
03 sty 2026, 10:20
We Wrocławiu byłem kilka lat temu, było kozacko. Katowice, gdzie zajrzałem miesiąc temu to sie nie umywają.
ja byłem rok temu na tym jarmarku we Wrocławiu, niby już było po świętach, a ludzi tyle, że szpilki nie dało się wcisnąć. Ładnie, ale ścisk niesamowity, przynajmniej przed rokiem.

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 698

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 03 sty 2026, 15:21

Ja ôw bedeosa zobaczyłem po raz pierwszy na Netflix i miałem straszne WTF. Koleś wygląda jakby przynajmniej w Hunter że grał a śpiewa bieda poezję.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5054
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 03 sty 2026, 16:04

Skolima znam bo czasami mi coś wyskakuje o nim (głównie o liczbie koncertów i stacji), ale nie powiem żadnego jego piesenki. Pewnie jak z połową artystów jakby mi ktoś puścił jakieś jego hity to bym powiedział, że kojarzę, ale nie wiedizałem ze to jego. Bedoesa znam może jedną piosenkę, a więcej o nim usłyszałem, jak miał diss z Eripe niedawno.

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 81
Kibicuję: Neutralny kibic

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 03 sty 2026, 19:35

Jeśli chodzi o wesela i z kim się wiążecie....

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Reputacja: 2321
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 04 sty 2026, 0:45

Kluchman pisze:
03 sty 2026, 14:11
Zero zainteresowania, ale ja jestem dinozaur i ogólnie nie rozumiem popularności takich Skolimów czy jakichś raperów z pokolenia Z (jakieś Fukaje, Bedoesy i inne Maliki Montany na kiju). Totalnie nie umiem tego słuchać dla przyjemności.
No ja jakoś od 2017 słucham głównie polskiego rapu, więc te ksywki są mi dobrze znane. Ale z disco polo (czy tam disco latino jak to się nazywa muzykę robiącą Skolim xD) i niektórymi raperami jest tak, że te ich teksty są do siebie dosyć podobne i odróżnia je w sumie tylko linia melodyczna. :P (czyt. chodzi o segz)

Za to niewątpliwie warty odnotowania jest Mickiewicz naszych czasów, mistrz lirycznych porównań, Diho znany też jako DihoRaz lub Diho Orangutan
Otwieracie na własną odpowiedzialność.
Spoiler:

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 04 sty 2026, 5:45

j1mmy pisze:
03 sty 2026, 15:21
Ja ôw bedeosa
Sorry za językowe czepialstwo, ale może Ci się przyda: owego Bedoesa. Zaimek "ów" się odmienia.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 04 sty 2026, 11:36

HMK pisze:
04 sty 2026, 0:45
No ja jakoś od 2017 słucham głównie polskiego rapu, więc te ksywki są mi dobrze znane. Ale z disco polo (czy tam disco latino jak to się nazywa muzykę robiącą Skolim xD) i niektórymi raperami jest tak, że te ich teksty są do siebie dosyć podobne i odróżnia je w sumie tylko linia melodyczna.
A uważasz że współcześni raperzy typu Żebson, Bedoes, Mata itd to w ogóle rap? Nie chce tu brzmieć jak boomer z kiedyś to było, ale obecni "raperzy" nawet nie rapują, tylko podśpiewują/krzyczą do audiotune co nie ma nic wspólnego z melorecytacją (już pomijam że Żabson parę lat temu na HH Kemp dał koncert... z playbacku). Ta muzyka którą robią nie ma nic wspólnego z rapem jaki znamy z poprzednich 30 lat tej muzyki, analogicznie można by powiedzieć że Zenek Martyniku gra ta samą muzykę co Metalica bo przecież na scenie są faceci z gitarami i mikrofonami.

Jako nastolatek posiedziałem trochę w tak zwanej "kulturze HH" - tańczyliśmy cwalki/breaka, nagrywaliśmy dissy na ludzi z innych szkół ect. Tak więc trochę teorii tutaj łyknąłem i sorry ale jak widzę słowo Rap przy Bedoesie, Żabsonie, Macie czy tego typu to czuję raczej obrzydzenie. Muzyka tych ludzi to jest po prostu SŁABY POP mylnie nazywany rapem tylko dlatego że artyści nie potrafią śpiewać.

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Reputacja: 2321
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 04 sty 2026, 12:36

sickstick pisze:
04 sty 2026, 11:36
A uważasz że współcześni raperzy typu Żebson, Bedoes, Mata itd to w ogóle rap?
W 100% ciężko ich określić raperami, Żabson od dawna bardziej wydawał trapowe numery (czyli w sumie tak od 2015 kiedy zaczynał), Bedoes rapować potrafi, ale jak da płytę to stricte rapowych numerów tam będą z 2-3 pozycje, Mata po płycie z 2020 (czyli jego pierwszej notuje ogromny regres, a potencjał miał duży IMO). Dobrze że rozszerzyłeś zakres tym "itd.", bo obecnie większość sceny to właśnie takie przypadki "rapo-niewiadomo", gdzie ciężko tych ludzi sklasyfikować w jednej konkretnej grupie.
sickstick pisze:
04 sty 2026, 11:36
Ta muzyka którą robią nie ma nic wspólnego z rapem jaki znamy z poprzednich 30 lat tej muzyki
+1, ale jak wspominałem, słucham rapu od 2017 i od samego początku poznawania miałem największy problem z raperami w stylu Urządzenie AGD, Używka THC czy Kolej PKP, do dziś mi to zresztą nie siedzi. Nie będę tu robił żadnych klasyfikacji kto jest prawilnym raperem, kto autotjunowcem, ale wydaje mi się, że mój gust (tj. akceptacja dla tune'owych wykonawców) wzięła się stąd, że raz - zaczynałem słuchać rapu w momencie, gdy taki Żabson już był na topie, dwa - oczywisty wpływ znajomych, gdzie słuchaliśmy tego co kto puszczał u siebie w samochodzie. Z grona najbliższych znajomych każdy w mniejszym bądź większym stopniu słucha rapu i jest to podobny przekrój co u mnie, tylko jeden kumpel, który zaczynał słuchać gdzieś przed 2010 słucha do dziś bardziej prawilnych rapsów.

Też podejrzewam, że gdyby ktoś słuchający rapu od x lat i brzydzący się nową szkołą spojrzał np. na TOP5 moich ulubionych raperów/traperów (zwał jak zwał) to by się zdziwił, bo nie byłoby tam jednorodności (powiedzmy, że tak całościowo odkąd słucham, PRO8L3M, Avi x Louis Villain, Kaz Bałagane, Otsochodzi, Guzior, kolejność przypadkowa). Jestem w tym dosyć elastyczny, bo powiedzmy wracając samemu z Kielc na wiochę na weekend zarzucę sobie coś spokojniejszego, z drugiej strony jadąc nocą na stację po alko mając na pace dwie pijane osoby raczej wleci jakiś Żabson, więc ja gdzieś się tak miotam pomiędzy rapem a trapem, ale ta druga grupa mi w ogóle nie przeszkadza, nazewnictwo ich jest jednak jakimś tam problemem, który w pełni mogę zrozumieć.
Może właśnie te wszystkie Maty, Soble, Bambi czy inne twory są wrzucane do grupy raperów, bo w popie nie przeklinasz, w rapie już tak, a z tego co się orientuję radia coraz chętniej grają "rapowe" numery nakładając cenzurę w odpowiednich momentach.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 04 sty 2026, 13:24

HMK pisze:
Ona ma zdrowe nogi ale łapie za kule

Nie jestem w szpitalu, a naszczałem do basenu
xDDD

Brzmi jak typowy polski standuper.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 04 sty 2026, 13:28

Boromir pisze:
04 sty 2026, 13:24
HMK pisze:
Ona ma zdrowe nogi ale łapie za kule

Nie jestem w szpitalu, a naszczałem do basenu
xDDD

Brzmi jak typowy polski standuper.
Raczej poezja klozetowa klas starszych z podstawówki.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5054
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 04 sty 2026, 14:12

HMK pisze:
04 sty 2026, 12:36
PRO8L3M, Avi x Louis Villain, Kaz Bałagane, Otsochodzi, Guzior,
I tak wybrałeś chyba jedynych słuchanych. I mówię to jako osoba, która kompletnie nie siada problem, kaza słucha jak się komuś dogra, otsochodzi prawie w ogóle, a guziora znam kilkanaście kawalkow, jedynie Aviego chyba wszystko). Natomiast żaden z nich nie jest patologicznym/asluchalnym, także pomimo różnic w gustach propaguje.

U mnie Kukon, Avi, LV, eripe i chyba ostatnio rów babicze. Do tego trochę zdechły osa, właśnie Guzior, trochę Rufuz Małach, starsze płyty Filipka, pojedyncze numeru Łajzola, Siwersa, Małpy, czasami włacze starego bonusa, także takie pół na pół, ale Kukon to w ostatnim roku pewnie ponad 50%.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1078
Kibicuję: Ac Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 04 sty 2026, 14:18

Skolim sprytnie gdzieś dancehall przemyca i nikt tego praktycznie nie zauważa. No ale lepsze to niż takie show co robi Malik Montana w TVP ;]

Autotune w rapie to nie jest coś co pojawiło się 5-6 lat temu, a dobre z 20 lat temu, a jeszcze wcześniej był talkbox, głównie w g-funkowych numerach.
Trap jest rapem, tak jak g-funk, grime etc

Więc mi to nie przeszkadza, a jak ktoś z tego potrafi korzystać to spoko.

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1396

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 04 sty 2026, 21:32

Ja z rapu słucham głównie tych których chyba nikt z Was nie wymienił:) - Kękę, Eldo, Łona.

Mam też jakieś płyty i lubię posłuchać PMM ale ich to twórczość sprzed 10-15 lat.

Fukaj miał niezły vibe na początku, te jego nowe projekty zupełnie do mnie nie trafiają.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”