MS U-17 - ZEA 2013 - Strona 3

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Anders
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 1

Re: MS U-17 - ZEA 2013

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anders » 08 lis 2013, 19:23

Upchaj gdzieś Nathana i będzie prawie taka jak moja. :twisted: IMHO zasłużył.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 08 lis 2013, 19:26

Z poprzednich młodzieżowych drużyn Nigerii fajnie rozwija się też Ahmed Musa, który moim zdaniem spokojnie dałby sobie radę w którejś z mocniejszych lig. Musa Yahaya? Gdzieś już kiedyś to imię i nazwisko słyszałem... :whistle:

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 08 lis 2013, 19:29

Upchaj gdzieś Nathana i będzie prawie taka jak moja. :twisted: IMHO zasłużył.
Nom, Nathan znakomity kocur i na pewno by sie w mojej "11" znalazl gdyby tylko Brazylia awansowala do polfinalow. Zreszta moim zdaniem to byla jedyna druzyna, ktora bylaby w stanie powalczyc z Nigeryjczykami w finale.
Musa Yahaya? Gdzieś już kiedyś to imię i nazwisko słyszałem...
Ten z Legii byl Moussa ;) Zreszta jeden Kelechi Iheanacho tez kiedys gral w Polsce:

Obrazek

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 08 lis 2013, 19:43

Były kiedyś jakieś MŚ młodzieżowe, co nie wygrała Nigeria? Po co to oglądać, skoro 90% ma przebite blachy.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 08 lis 2013, 20:36

cloner pisze:Były kiedyś jakieś MŚ młodzieżowe, co nie wygrała Nigeria? Po co to oglądać, skoro 90% ma przebite blachy.
Były. Ale wtedy wygrywała Ghana.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 08 lis 2013, 22:01

Anders pisze:Zakładając, że grają na czysto, to jednak trzeba mieć na uwadze, że pod względem fizycznym, różnica między przeciętnym 17-latkiem z Afryki, a 17-latkiem z Meksyku jest gigantyczna - przygotowanie atletyczne, szybkościowe, to, co są w stanie zrobić z piłką - szybciej dojrzewają i 15-letni Yahaya rok starszych stoperów z Meksyku przepycha jak chce i wyprzedza na szybkości. Przeskok do seniorskiej piłki w przypadku Nigeryjczyków będzie dużo bardziej skomplikowany niż modelowy progres przeciętnego niemieckiego talentu - wystarczy popatrzeć, kto grał pierwsze skrzypce w reprezentacjach Nigerii ostatnimi czasy, i ilu z nich się przebiło na poważnie chociażby do niezłego europejskiego poziomu - trzech, czterech?. Iheanacho - też się jaram, Muhammad - wow, ale z perspektywy czasu, aż tak kolorowo za kilka lat nie będzie to wyglądać. Jak trzech zawodników z tej ekipy zrobi karierę to będzie świetnie.
Wracam do tego posta i absolutnie sie zgadzam.

Wystarczy spojrzec na turnieje z poprzednich lat. Europejczycy duzo latwiej wchodza do doroslej pilki. Zerkniecie na nigeryjskich mistrzow z 2007 - Lukman Haruna, dlugo, dlugo nic i potem dopiero odradzajacy sie w Segunda Chrisantus. Za to szwajcarscy mistrzowie z 2009 - Granit Xhaka (BMG), Ricardo Rodriguez (Wolfsburg), Pajtim Kasami (Fulham) czy Haris Seferovic (RSSS). I to nie jest tak, ze biore sobie przyklad, ktory pasuje mi do teorii. W poprzednich latach bywalo podobnie.

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 09 lis 2013, 9:35

Anders pisze:Zakładając, że grają na czysto, to jednak trzeba mieć na uwadze, że pod względem fizycznym, różnica między przeciętnym 17-latkiem z Afryki, a 17-latkiem z Meksyku jest gigantyczna - przygotowanie atletyczne, szybkościowe, to, co są w stanie zrobić z piłką - szybciej dojrzewają i 15-letni Yahaya rok starszych stoperów z Meksyku przepycha jak chce i wyprzedza na szybkości. Przeskok do seniorskiej piłki w przypadku Nigeryjczyków będzie dużo bardziej skomplikowany niż modelowy progres przeciętnego niemieckiego talentu - wystarczy popatrzeć, kto grał pierwsze skrzypce w reprezentacjach Nigerii ostatnimi czasy, i ilu z nich się przebiło na poważnie chociażby do niezłego europejskiego poziomu - trzech, czterech?. Iheanacho - też się jaram, Muhammad - wow, ale z perspektywy czasu, aż tak kolorowo za kilka lat nie będzie to wyglądać. Jak trzech zawodników z tej ekipy zrobi karierę to będzie świetnie.
Dokładnie mam takie samo zdanie. Podchodzę z dużym dystansem do talentów afrykańskich. Na turnieju wyglądali bardzo fajnie, ale teraz czeka ich najtrudniejsze zadanie-zaistnieć w dorosłym futbolu. Chłopak z Europy jest inaczej prowadzony, inna mentalność, więc i szanse że jego talent w przyszłości się "obroni" są dużo większe.

Dodam jeszcze do chłopców których wymienił Doktor, Ransforda Osei- gwiazda turnieju w 2007 w ekipie Ghany, drugi strzelec turnieju-przepadł. Dwa lata temu furorę robił Souleymane Coulibaly z Wybrzeża, król strzelców, drugi Drogba, transfer do Spurs, obecnie w Serie B na wypożyczeniu. Jeszcze ma czas , aczkolwiek ja już nie wierzę że wypali. Prawy obrońca Opare z Ghany na turnieju w Korei, sześć lat temu. Grał wtedy jak wczorajszy Musa Muhammed, epizod w Realu. Obecnie Standard Liege...nie tak miało być.

Zawodnik z największym potencjałem na turnieju? Zdecydowanie Nathan z Brazylii. Chociaż...Adryan w ekipie kanarków w 2011 wyglądał na boisku równie zacnie, a obecnie ciągle nie może wejść na ten wyższy poziom.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 09 lis 2013, 12:16

Moim zdaniem najwieksze szanse na "odpalenie" maja mlodzi Szwedzi. Wiekszosc z nich trenuje juz z doroslymi zespolami, a Engvall, Raki czy Andersson maja za soba ligowe debiuty. W ich przypadku wchodzenie w seniorska pilke odbywa sie powoli, z glowa, tak jak trzeba.

Anders
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anders » 09 lis 2013, 12:26

Dr.Football1 pisze:Nom, Nathan znakomity kocur i na pewno by sie w mojej "11" znalazl gdyby tylko Brazylia awansowala do polfinalow.
Dostał Srebrną Piłkę - drugi najlepszy piłkarz Mistrzostw, według mnie i tak zasłużył.

Najbardziej i tak liczę na Franco Acostę. 8)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”