Rajdy samochodowe - WRC - Strona 3

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Re: Rajdy samochodowe - WRC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 05 paź 2014, 19:57

Ile wyścigów w tym sezonie Kubica ukończył a ilu nie ukończył?

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 215

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 05 paź 2014, 20:16

Boromir pisze:Ile wyścigów w tym sezonie Kubica ukończył a ilu nie ukończył?
6/5 :P

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 05 paź 2014, 20:42

A te w których uszkodził samochód ale jechał dalej mając kilkuminutowe kary liczysz do ukończonych? Masz może statystki na temat tego w których rajdach przejechał czysto?

Nie pytam ze złośliwości, po prostu z ciekawości. Moim zdaniem za często w zdrowej krytyce widzisz przejawy zazdrości czy hejterstwa (nie lubię tego słowa, ale dobrze spełnia swoją funkcję :D ).

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 05 paź 2014, 20:56

ddemon pisze:Może faktycznie trochę przesadziłem,ale po prostu wkurwia mnie,że nie umiemy docenić naszych polskich sportowców i ich sprawiedliwie ocenić,może dlatego,że jest to sport,gdzie pasjonatów jest mniej w naszym kraju,może dlatego,że RK jest rozpoznawalną postacią...Każdy szanowany kibic sportów motorowych w tym kraju wie,że RK potrzebuje nabrać doświadczenia,że te doświadczenie nie przyjdzie z jednym startem,dwoma,lecz z każdym kolejnym kilometrem...No ale malkonentów jest niestety więcej pozostaje się przyzwyczaić - "Naród wspaniały, tylko ludzie kurwy" :(
Problem z Kubicą był raczej w drugą stronę, że był przeceniany. Przecież to była komedia jak za 4 (słownie czwarte) miejsce w generalce F1 gdzie jakość bolidu i stajnia odgrywa równie dużą rolę co umiejętności, dostał nagrodę sportowca roku w 2008 kiedy były IO w Pekinie i mieliśmy tam złotych medalistów. Kubica jest dobry w tym co robi, ma talent do prowadzenia samochodu ale mam wrażenie, że w pewnym momencie zaczęto z niego robić większą gwiazdę niż był w rzeczywistości.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 05 paź 2014, 21:10

Morrow pisze:Problem z Kubicą był raczej w drugą stronę, że był przeceniany. Przecież to była komedia jak za 4 (słownie czwarte) miejsce w generalce F1 gdzie jakość bolidu i stajnia odgrywa równie dużą rolę co umiejętności, dostał nagrodę sportowca roku w 2008 kiedy były IO w Pekinie i mieliśmy tam złotych medalistów. Kubica jest dobry w tym co robi, ma talent do prowadzenia samochodu ale mam wrażenie, że w pewnym momencie zaczęto z niego robić większą gwiazdę niż był w rzeczywistości.
Przeceniany przez Polaków?

Awatar użytkownika
Marcinhp
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 182

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marcinhp » 05 paź 2014, 21:14

Przecież to była komedia jak za 4 (słownie czwarte) miejsce w generalce F1 gdzie jakość bolidu i stajnia odgrywa równie dużą rolę co umiejętności, dostał nagrodę sportowca roku w 2008 kiedy były IO w Pekinie i mieliśmy tam złotych medalistów.
Bo to był konkurs popularności - Kubica w mediach przewijał się regularnie, nawet gdy nie startował. Natomiast taki Blanik (choć mimo wszystko to bardziej znana postać) czy wioślarze (strzelam, że niewielu potrafi wymienić ich nazwiska teraz) byli na tapecie przez tydzień i koniec.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 05 paź 2014, 21:19

Był jeszcze Majewski, który akurat rozpoznawalny jest. Oczywiście, że to jest konkurs popularności ale mimo wszystko dziwi mnie jak 4 miejsce w generalce i wygranie jednych zawodów w F1 pozwoliło wygrać tytuł sportowca roku 40 milionowego kraju.

Ubek jak dla mnie ludzie podzielili się na tych, którzy zrobili z Kubicę wielką gwiazdę, czego dowodem jest ta nagroda, o której wpsomniałem i tych, którzy cały czas go krytykują w stylu: "i tak wypadnie", " i tak jest [ch**]", itd. Brakuje mi opcji pośredniej na jaką IMO Robert zasługuje bo w tym co robi jest naprawdę bardzo dobry, w F1 w końcu radził sobie dobrze, momentami bardzo dobrze, wygrał WRC2, teraz się przebija w WRC ale robienie z niego topowego sportowca Polski i stawianie przed mistrzami olimpijskimi czy świata w dysycplinach zależnych w większej mierze od czynnika ludzkiego i wytrenowania niż rajdy/wyścigi to jednak przegięcie.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 05 paź 2014, 21:41

A dla mnie, po prostu większośc nie ma pojęcia o jeździe samochodem (gdzie mowa o ekstremalnej jeździe..). No i właśnie o to w całej krytyce Kubicy chodzi. Krytykują go osoby, które na co dzień nie interesują się klasą WRC. Weźmy, jako przykład, takiego stojącego w pierwszym rzędzie wśród krytyków - Stanowskiego, który w swoim aucie nawet maski nie umie otworzyć.. ;)
Polecam wybrac się do jakiejś akademii bezpiecznej jazdy na szkolenie z instruktorem, odbywające się na specjalnym torze. Sam taki kurs sprawi, że człowiek zmienia punkt widzenia. Oczywiście, jeśli ktoś ma trochę oleju w głowie i wyciągnie z takiej jazdy, wszystko co najważniejsze. Ewentualnie, można pozbyć się swych aut z 1 lub 2 litrowymi silnikami i zakupić coś porządnego, i wybrać się na jakikolwiek tor. Przejazd na czas - gorąco polecam.
Jazda samochodem, to nie jest tylko wsiąść, zapiąc pasy, odpalić auto, wrzucić bieg i jechać. Tutaj mamy wiele zmiennych, wiele umiejętności, których nie nabywa się w momencie pojawienia się na tym świecie.
Morrow pisze:Ubek jak dla mnie ludzie podzielili się na tych, którzy zrobili z Kubicę wielką gwiazdę, czego dowodem jest ta nagroda, o której wpsomniałem i tych, którzy cały czas go krytykują w stylu: "i tak wypadnie", " i tak jest [ch**]", itd.
To co można w takim razie napisać choćby o brytyjskich mediach relacjonujących rajdy, które praktycznie zachwycają się jazdą Roberta? Też robią z niego gwiazdę?
Gdyby ktoś tutaj oczekiwał dowodów, co do tych zachwytów, polecam prześledzić relacje z rajdów, w których Robert brał udział.

Tak jak mamy prawie 40 mln trenerów piłki nożnej, tak samo mamy prawie 40 mln mistrzów kierownicy.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 05 paź 2014, 22:30

No ale widzisz właśnie o to mi chodzi. Ja w żaden sposób nie ujmuję umiejętności Kubicy i nie twierdzę, że każdy może tak zajebiście jeździć. Na kursie bezpiecznej jazdy zresztą fajnie się bawiłem. WRC też trochę się interesowałem ale raczej dawno temu za czasów Sainza, Burnsa, McRae, Makinena czy później Loeba. Uznaję Kubicę za świetnego w tym co robi i nie uważam, że "i tak wypadnie" w każdym kolejnym rajdzie, już sam fakt, że mając nie w pełni sprawną rękę rywalizuje o MŚ w WRC jest godny podziwu. Robienie z niego jednak naszego topowego sportowca i wymienianie wśród najlepszych sportowców w kraju tylko dlatego, że rywalizuje z czołówką albo zdarzy mu się wskoczyć raz na jakiś czas wskoczyć na podium to jednak przesada bo mimo wszystko zdobycie złota olimpijskiego, na które jest szansa raz na cztery lata to IMO nieporównywalnie większe osiągnięcie.
Wiadomo tu dochodzi popularność dyscyplin sportowych ale jakoś nie wyobrażam sobie takiego gloryfikowania np. narciarza alpejskiego za to, że był 4 w generalce i wygrał jedne zawody. W skrócie, dla mnie doceniać i uznawać Kubicę za znakomitego w swojej dziedzinie - jak najbardziej, przeceniać jego osiągnięcia, a przecenianiem jest dla mnie robienie z 4 miejsc sukcesów na miarę sportowca roku bądź kandydata na niego - już nie.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 06 paź 2014, 0:20

Boromir pisze:A te w których uszkodził samochód ale jechał dalej mając kilkuminutowe kary liczysz do ukończonych? Masz może statystki na temat tego w których rajdach przejechał czysto?
Skoro został sklasyfikowany zaliczyłem do ukończonych...Dokładnych statystyk nie prowadzę,ale nie przypominam sobie aby chociaż w jednym rajdzie nie obyło się bez problemów i pecha - licząc zarówno wypadniecie,stratę koła czy też awarię..Naprawdę ciężko mi wskazać,nie wszystkie też rajdy jak np poprzedni GP Australii,gdzie RK miał najmniejszą stratę do lidera ze wszystkich rajdów..
ubek pisze:Jazda samochodem, to nie jest tylko wsiąść, zapiąc pasy, odpalić auto, wrzucić bieg i jechać. Tutaj mamy wiele zmiennych, wiele umiejętności, których nie nabywa się w momencie pojawienia się na tym świecie.
:rydzyk: Są tacy,którzy to rozumieją

Morrow niestety źle zrozumiałeś mój post odnośnie sportowca kraju - nie powiedziałem,że jest najlepszy ze wszystkich tylko wśród !! Zgadzam się z Tobą,że w 2008 nie należała mu się nagroda Przeglądu Sportowego,ale jak dobrze wiesz liczy się w tym kraju ogromna popularność i oglądalność danej dyscypliny...RK każdy mógł chociaż raz z 18 czy tam 19 fragment wyścigu obejrzeć w Polsacie,natomiast zawody lekkoatletyki,czy wioślarstwa mało kiedy pokazują(może Eurosport,ale to też odległy kanał na pilocie:P)

To jak brytyjskie media czy też włoskie reagują na RK to już inna sprawa..Facet jest bardziej doceniany zagranicą niż u Nas to trochę smutne :(

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 06 paź 2014, 14:00

Morrow pisze: już sam fakt, że mając nie w pełni sprawną rękę rywalizuje o MŚ w WRC jest godny podziwu.
Wiesz.. jeśli o rękę chodzi, to niektórzy twierdzą, że dzięki temu ma lepiej podrasowane auto :lol2: ;)
Morrow pisze:Wiadomo tu dochodzi popularność dyscyplin sportowych ale jakoś nie wyobrażam sobie takiego gloryfikowania np. narciarza alpejskiego za to, że był 4 w generalce i wygrał jedne zawody. W skrócie, dla mnie doceniać i uznawać Kubicę za znakomitego w swojej dziedzinie - jak najbardziej, przeceniać jego osiągnięcia, a przecenianiem jest dla mnie robienie z 4 miejsc sukcesów na miarę sportowca roku bądź kandydata na niego - już nie.
Bez wątpienia Robert swoją popularność w kraju zawdzięcza F1, bo gdyby nie starty w formule, to raczej do tej pory niewiele osób by o nim słyszało. Rajdy nie są powszechnie dostępne w tv. Większość relacji odbywa się w dzięki anglojęzycznym stacjom radiowym, czasem Eurosport coś wciśnie, ale to bardzo rzadko. Zazwyczaj więc pozostają tylko relacje tekstowe, bądź od osób będących gdzieś tam na odcinkach.
Nic więc dziwnego, że teraz pojawiają się glupie śmiechy, chichy i pytania "gdzie jest Kubica?".
Rajdy samochodowe, to niewdzięczny sport, bo jak popełnisz błąd, to siedzisz w rowie lub przytulasz drzewo i dalej nie pojedziesz. To nie jazda na rowerze, że gdy się wywalisz, wstajesz, zmieniasz koło i gnasz dalej. Każdy, najmniejszy błąd ma ogromne znaczenie. Dlatego uważam, że trzeba być dumnym z Roberta, że gdzieś tam przebija się w tej czołówce WRC, że goni tych bardziej doświadczonych kolegów, którzy tak samo jak on, też popełniają błędy i rozwalają samochody. Z tym, że wiadomo, iż Robert robi to z większą częstotliwością :) Ale trzeba wziąć dużą poprawkę na to, że on dopiero co zaczął swoją przygodę z tą klasą. I robi to z przytupem :)

ed.

http://sport.tvp.pl/17136495/holowczyc- ... zwyciestwa

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 16 paź 2014, 17:34

Wklejam odrazu,żeby potem nie szukać i udowadniać,że sobie to może wymyśliłem :P
Robert ma wiele zalet, ale zawsze jeździ na limicie i ryzykuje wypadkiem. We Francji widziałem jego punkty hamowania i byłem przerażony - mówi hiszpański kierowca Hyundaia, z którym Polak walczył w Rajdzie Francji o czwarte miejsce. - Jest mi przykro, Kubica zasłużył na ten wynik - dodaje.

W wywiadzie dla hiszpańskiego dziennika AS Dani Sordo wraca do Rajdu Francji i rywalizacji z Robertem Kubicą. Polak zaczął zmagania spokojnie, ale w sobotę stopniowo przedzierał się do pierwszej piątki, a wieczorem jego strata do zajmującego czwarte miejsce Hiszpana zmalała do 0,9 sekundy. - Staram się naciskać, ale wiem, że Kubica szybko się zbliża. Jestem zaskoczony i muszę naciskać, żeby utrzymać go z tyłu - mówił z szacunkiem kierowca Hyundaia, który w mistrzostwach świata startuje od 11 lat.

Sordo nie zdołał się obronić przed świetnym tempem Polaka - Kubica w niedzielę wygrał pierwszy odcinek specjalny i szybko przeskoczył rywala w generalce. Mając bezpieczną przewagę, na ostatnim oesie wypadł jednak z trasy i marzenia o najlepszym wyniku w karierze trzeba odłożyć do kolejnych zawodów. Ostatecznie to Hiszpan zajął czwarte miejsce.

"Ma wiele zalet, ale ryzykuje"

- Było mi przykro z powodu tego, co się stało podczas Rajdu Francji. Powiedziałem o tym Robertowi, zasłużył na to miejsce po świetnej walce - mówi Hiszpan.

- On ma wiele zalet, ale zawsze jeździ na limicie i ryzykuje wypadkiem. We Francji widziałem jego punkty hamowania i byłem przerażony - opisuje styl jazdy Kubicy Sordo. Polak już w Formule 1 był jednym z najpóźniej hamujących kierowców, co także wzbudzało szacunek rywali.

- W porównaniu z Kimim Raikkonenem (fiński kierowca jeździł w WRC przed dwa sezony podczas przerwy od startów w F1 - przyp. red.) Robert jest dużo większym profesjonalistą. Wydaje mi się, że zarywa noce, oglądając nagrania z onboardów, żeby wszystko zapamiętać. Kiedyś ktoś mi powiedział, że w symulatorze Mercedesa potrafił pracować od 21 do ósmej rano. Bez przerwy - dodaje.

W połowie asfaltowy, w połowie szutrowy Rajd Hiszpanii startuje 24 października.

http://www.sport.pl/moto/1,64997,168140 ... a_niz.html
Jakie wnioski? RK zaczyna być coraz bardziej docenianym kierowcą WRC,lecz brakuje mu doświadczenia,startów,gdyż jeździ w warunkach zmiennych,gdzie istotny jest każdy szczegół...W F1 również było ciężko,lecz facet ćwiczył tempo na nawierzchni asfaltowej od małego w wszelkich rodzaju gokartów i innych serii...

Swoją drogą ostatnio pojawiła się plotka,że Kubica wróci do Citroena z racji nie najlepszych relacji z M-Sportem...Powrót do francuskiej ekipy może oznaczać pełen sezon startów w WRC oraz gościnne starty w WTCC...Trzymam kciuki,aby ta plotka okazała się w końcu prawda,o relacjach z Fordem jest głośno już od 1,5-2 miesięcy więc szansa na to spora...
Ciekaw jestem czy Verva byłaby skłonna zaproponować RK starty w Porsche SuperCup,a jego stan zdrowia(ręki) by je umożliwiał...Nie był i nie jest to może jego główny cel,ale $$$$,jazda po torach F1,niesamowita walka i liczne trofea by go skusiły...

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 19 lis 2014, 10:34

Sezon zakończony w niedzielę,długo zbierałem się nad napisaniem podsumowania....

MŚ - po raz drugi z rzędu trafiło do Ogiera,Francuz znów pojechał ten sezon wyśmienicie,8/13 zwycięstw + 2xdrugie miejsca
Mikko Hirvonen zakończył karierę WRC...

Jaki był to sezon dla Roberta Kubicy? Przeciętny,Polak zajął 16 miejsce w klasyfikacji generalnej z 14 punktami....Polak startując lepszym autem zdobył mniej punktów niż w zeszłym sezonie startując w WRC2,ale natomiast zdobył najlepsze miejsce 6 w Rajdzie Argentyny - wygrał 5 oesów-odcinków

I w zasadzie te 5 oesów można uznać za wielki prognozę na przyszłość - Raikkonen w swojej karierze wygrał tylko 1 oes ostatni w Rajdzie Niemiec w 2010 roku...

Jaka przyszłość czeka Polaka - niewiadomo - sam Kubica ocenia szansę na pozostanie w Wrc 50/50 - bierze pod uwagę kolejne operacje,roczną rehabilatację,by walczyć o powrót do F1...
Całkiem możliwe jest pozostanie w WRC,przejście do satelitecznego Citroena(części dostawałby takie jak Ogier,tylko trochę póżniej coś w stylu Toro Rosso i RBR w F1) oraz starty gościnnie w serii DTM w barwach Citroena...Wydaje się to najlepsze wyjście,choć jak jest cień szansy by wrócić do F1 to RK mając 30 lat,może być zdeterminowany by wrócić na rok-dwa do najlepszej serii wyścigowej :)

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 17 sty 2015, 15:18

Obrazek
Zrobił to, wygrał!!

Awatar użytkownika
Rojiblanco