Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 05 paź 2014, 19:57
Boromir
Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 05 paź 2014, 20:16
6/5Boromir pisze:Ile wyścigów w tym sezonie Kubica ukończył a ilu nie ukończył?
ddemon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 05 paź 2014, 20:42
Boromir
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 05 paź 2014, 20:56
Problem z Kubicą był raczej w drugą stronę, że był przeceniany. Przecież to była komedia jak za 4 (słownie czwarte) miejsce w generalce F1 gdzie jakość bolidu i stajnia odgrywa równie dużą rolę co umiejętności, dostał nagrodę sportowca roku w 2008 kiedy były IO w Pekinie i mieliśmy tam złotych medalistów. Kubica jest dobry w tym co robi, ma talent do prowadzenia samochodu ale mam wrażenie, że w pewnym momencie zaczęto z niego robić większą gwiazdę niż był w rzeczywistości.ddemon pisze:Może faktycznie trochę przesadziłem,ale po prostu wkurwia mnie,że nie umiemy docenić naszych polskich sportowców i ich sprawiedliwie ocenić,może dlatego,że jest to sport,gdzie pasjonatów jest mniej w naszym kraju,może dlatego,że RK jest rozpoznawalną postacią...Każdy szanowany kibic sportów motorowych w tym kraju wie,że RK potrzebuje nabrać doświadczenia,że te doświadczenie nie przyjdzie z jednym startem,dwoma,lecz z każdym kolejnym kilometrem...No ale malkonentów jest niestety więcej pozostaje się przyzwyczaić - "Naród wspaniały, tylko ludzie kurwy"
Morrow

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 05 paź 2014, 21:10
Przeceniany przez Polaków?Morrow pisze:Problem z Kubicą był raczej w drugą stronę, że był przeceniany. Przecież to była komedia jak za 4 (słownie czwarte) miejsce w generalce F1 gdzie jakość bolidu i stajnia odgrywa równie dużą rolę co umiejętności, dostał nagrodę sportowca roku w 2008 kiedy były IO w Pekinie i mieliśmy tam złotych medalistów. Kubica jest dobry w tym co robi, ma talent do prowadzenia samochodu ale mam wrażenie, że w pewnym momencie zaczęto z niego robić większą gwiazdę niż był w rzeczywistości.
Rojiblanco

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marcinhp » 05 paź 2014, 21:14
Bo to był konkurs popularności - Kubica w mediach przewijał się regularnie, nawet gdy nie startował. Natomiast taki Blanik (choć mimo wszystko to bardziej znana postać) czy wioślarze (strzelam, że niewielu potrafi wymienić ich nazwiska teraz) byli na tapecie przez tydzień i koniec.Przecież to była komedia jak za 4 (słownie czwarte) miejsce w generalce F1 gdzie jakość bolidu i stajnia odgrywa równie dużą rolę co umiejętności, dostał nagrodę sportowca roku w 2008 kiedy były IO w Pekinie i mieliśmy tam złotych medalistów.
Marcinhp
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 05 paź 2014, 21:19
Morrow

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 05 paź 2014, 21:41
To co można w takim razie napisać choćby o brytyjskich mediach relacjonujących rajdy, które praktycznie zachwycają się jazdą Roberta? Też robią z niego gwiazdę?Morrow pisze:Ubek jak dla mnie ludzie podzielili się na tych, którzy zrobili z Kubicę wielką gwiazdę, czego dowodem jest ta nagroda, o której wpsomniałem i tych, którzy cały czas go krytykują w stylu: "i tak wypadnie", " i tak jest [ch**]", itd.
Rojiblanco
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 05 paź 2014, 22:30
Morrow
Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 06 paź 2014, 0:20
Skoro został sklasyfikowany zaliczyłem do ukończonych...Dokładnych statystyk nie prowadzę,ale nie przypominam sobie aby chociaż w jednym rajdzie nie obyło się bez problemów i pecha - licząc zarówno wypadniecie,stratę koła czy też awarię..Naprawdę ciężko mi wskazać,nie wszystkie też rajdy jak np poprzedni GP Australii,gdzie RK miał najmniejszą stratę do lidera ze wszystkich rajdów..Boromir pisze:A te w których uszkodził samochód ale jechał dalej mając kilkuminutowe kary liczysz do ukończonych? Masz może statystki na temat tego w których rajdach przejechał czysto?
ubek pisze:Jazda samochodem, to nie jest tylko wsiąść, zapiąc pasy, odpalić auto, wrzucić bieg i jechać. Tutaj mamy wiele zmiennych, wiele umiejętności, których nie nabywa się w momencie pojawienia się na tym świecie.
ddemon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 06 paź 2014, 14:00
Wiesz.. jeśli o rękę chodzi, to niektórzy twierdzą, że dzięki temu ma lepiej podrasowane autoMorrow pisze: już sam fakt, że mając nie w pełni sprawną rękę rywalizuje o MŚ w WRC jest godny podziwu.
Bez wątpienia Robert swoją popularność w kraju zawdzięcza F1, bo gdyby nie starty w formule, to raczej do tej pory niewiele osób by o nim słyszało. Rajdy nie są powszechnie dostępne w tv. Większość relacji odbywa się w dzięki anglojęzycznym stacjom radiowym, czasem Eurosport coś wciśnie, ale to bardzo rzadko. Zazwyczaj więc pozostają tylko relacje tekstowe, bądź od osób będących gdzieś tam na odcinkach.Morrow pisze:Wiadomo tu dochodzi popularność dyscyplin sportowych ale jakoś nie wyobrażam sobie takiego gloryfikowania np. narciarza alpejskiego za to, że był 4 w generalce i wygrał jedne zawody. W skrócie, dla mnie doceniać i uznawać Kubicę za znakomitego w swojej dziedzinie - jak najbardziej, przeceniać jego osiągnięcia, a przecenianiem jest dla mnie robienie z 4 miejsc sukcesów na miarę sportowca roku bądź kandydata na niego - już nie.
Rojiblanco
Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 16 paź 2014, 17:34
Jakie wnioski? RK zaczyna być coraz bardziej docenianym kierowcą WRC,lecz brakuje mu doświadczenia,startów,gdyż jeździ w warunkach zmiennych,gdzie istotny jest każdy szczegół...W F1 również było ciężko,lecz facet ćwiczył tempo na nawierzchni asfaltowej od małego w wszelkich rodzaju gokartów i innych serii...Robert ma wiele zalet, ale zawsze jeździ na limicie i ryzykuje wypadkiem. We Francji widziałem jego punkty hamowania i byłem przerażony - mówi hiszpański kierowca Hyundaia, z którym Polak walczył w Rajdzie Francji o czwarte miejsce. - Jest mi przykro, Kubica zasłużył na ten wynik - dodaje.
W wywiadzie dla hiszpańskiego dziennika AS Dani Sordo wraca do Rajdu Francji i rywalizacji z Robertem Kubicą. Polak zaczął zmagania spokojnie, ale w sobotę stopniowo przedzierał się do pierwszej piątki, a wieczorem jego strata do zajmującego czwarte miejsce Hiszpana zmalała do 0,9 sekundy. - Staram się naciskać, ale wiem, że Kubica szybko się zbliża. Jestem zaskoczony i muszę naciskać, żeby utrzymać go z tyłu - mówił z szacunkiem kierowca Hyundaia, który w mistrzostwach świata startuje od 11 lat.
Sordo nie zdołał się obronić przed świetnym tempem Polaka - Kubica w niedzielę wygrał pierwszy odcinek specjalny i szybko przeskoczył rywala w generalce. Mając bezpieczną przewagę, na ostatnim oesie wypadł jednak z trasy i marzenia o najlepszym wyniku w karierze trzeba odłożyć do kolejnych zawodów. Ostatecznie to Hiszpan zajął czwarte miejsce.
"Ma wiele zalet, ale ryzykuje"
- Było mi przykro z powodu tego, co się stało podczas Rajdu Francji. Powiedziałem o tym Robertowi, zasłużył na to miejsce po świetnej walce - mówi Hiszpan.
- On ma wiele zalet, ale zawsze jeździ na limicie i ryzykuje wypadkiem. We Francji widziałem jego punkty hamowania i byłem przerażony - opisuje styl jazdy Kubicy Sordo. Polak już w Formule 1 był jednym z najpóźniej hamujących kierowców, co także wzbudzało szacunek rywali.
- W porównaniu z Kimim Raikkonenem (fiński kierowca jeździł w WRC przed dwa sezony podczas przerwy od startów w F1 - przyp. red.) Robert jest dużo większym profesjonalistą. Wydaje mi się, że zarywa noce, oglądając nagrania z onboardów, żeby wszystko zapamiętać. Kiedyś ktoś mi powiedział, że w symulatorze Mercedesa potrafił pracować od 21 do ósmej rano. Bez przerwy - dodaje.
W połowie asfaltowy, w połowie szutrowy Rajd Hiszpanii startuje 24 października.
http://www.sport.pl/moto/1,64997,168140 ... a_niz.html
ddemon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 19 lis 2014, 10:34
ddemon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 17 sty 2015, 15:18

Carbon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 22 sty 2015, 0:12
Rojiblanco
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio