Dieta - Strona 5

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Re: Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 10 lut 2014, 14:47

Czyli jak. Wegle z rana, bialeczko na obiad i wieczorem witaminki ?

Zajebista dyskusja. Lepsze to niż przechwalki kto ile wypił. Pozdro seba.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 10 lut 2014, 14:49

Z tą wodą mineralną to też trzeba uważać i sprawdzać etykietki. Jak ktoś pije np Kroplę Beskidu, to również dobrze może sobie zaczerpnąć kubek z kibla. Ja piję Aquarel od Nestle i Cisowiankę. Jak potem gdzieś zdarzy mi się napić innej, to jednak różnicę idzie odczuć.

http://www.pij-wode.pl/uploads/2/0/8/8/ ... tabela.jpg

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 lut 2014, 14:55

Duch pisze:Jak ktoś pije np Kroplę Beskidu, to również dobrze może sobie zaczerpnąć kubek z kibla
Niby tak, ale nie będę latał 2km dalej, żeby kupić nestle.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 10 lut 2014, 15:03

cloner pisze:Niby tak, ale nie będę latał 2km dalej, żeby kupić nestle.
Wiadomo, ale nawet tak niepozorna sprawa jak woda ma znaczenie. Jako że piję praktycznie tylko wodę, to wolę zakupić coś lepszego.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 10 lut 2014, 15:05

Duch pisze:Z tą wodą mineralną to też trzeba uważać i sprawdzać etykietki. Jak ktoś pije np Kroplę Beskidu, to również dobrze może sobie zaczerpnąć kubek z kibla. Ja piję Aquarel od Nestle i Cisowiankę. Jak potem gdzieś zdarzy mi się napić innej, to jednak różnicę idzie odczuć.

http://www.pij-wode.pl/uploads/2/0/8/8/ ... tabela.jpg
Nie kumam tego co napisałeś, bo z tego co widzę CIsowianka ma identyczną ocenę jakości co Kropla Beskidu.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3395

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 10 lut 2014, 15:10

kaczy pisze:Czyli jak. Wegle z rana, bialeczko na obiad i wieczorem witaminki ?

Zajebista dyskusja. Lepsze to niż przechwalki kto ile wypił. Pozdro seba.
Pozdrawiam.
To zależy jaki cel ma dieta spełniać w Twoim przypadku.
Jeśli chcesz schudnąć to polecam węgle rano by mieć siłę w ciągu dnia i przed oraz po treningu by odżywiać mięśnie i uzupełnić zużytą energię.
By przytyć, węgli jesz więcej, zależnie od Twojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 lut 2014, 15:11

Z tej tabeli wynika, że muszę wodę zmienić, bo ja piję regularnie Żywiec Zdrój i niesamowicie mi smakuje.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 10 lut 2014, 15:14

Muszynianka mineralna tak słabo, a Aquarel źródlana niby lepsza? :think: wydawało mi się, że coś tam wiem o tych wodach, ale patrząc na tą tabelę zglupiałem całkowicie.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 10 lut 2014, 15:17

zwykłe (słodkie)

o mineralizacji poniżej 500 mg na litr.
Potocznie zwane wodami źródlanymi. Znikoma ilość składników mineralnych sprawia, że nie mają żadnego znaczenia dla organizmu człowieka.

Zastosowanie- jako alternatywa do wód wodociągowych- gotowania, parzenia kawy, herbaty i ziół, rozcieńczania soków, syropów.
Jako, że bardzo dobrze rozpuszczają produkty, wydobywając z nich odżywcze składniki pokarmowe, nadają się idealnie do białek, suplementów. Można je pić w niewielkich ilościach w celu ugaszenia pragnienia, jednak w większych są niekorzystne dla zdrowia, gdyż wypłukują z organizmu składniki mineralne.

Wymagania chemiczne butelkowanych wód źródlanych, o czym się powszechnie nie wie, są obecnie takie same jak dla innej wody do spożycia przez ludzi a więc i takie same jak wody płynącej z kranu. Czasem bywa też tak, że ta woda z kranu, mimo że jest kranówką jest lepsza aniżeli woda butelkowana i nawet czasem smaczniejsza.

Woda źródlana nie mając odpowiedniej ilości składników mineralnych nie powinna udawać wody mineralnej. I dlatego bardzo szkodliwą, utrwaloną już niestety praktyką, jest podawanie na etykietach wód źródlanych wykazu składników mineralnych, a w reklamach przypisywanie im właściwości prozdrowotnych.

wody słabozmineralizowane (akratopegi)

o mineralizacji od 500 do 1000mg na litr.
Na etykietach widnieją jako wody mineralne nisko- lub średniozmineralizowane, rzadziej jako źródlane.
Z powodu niewielkiej ilości składników mineralnych, nie służą celom profilaktyczno- zdrowotnym ale ich cechą pozytywną jest to, że nie wypłukują z organizmu składników mineralnych, a więc nie naruszają równowagi elektrolitycznej.

wody mineralne

o mineralizacji powyżej 1000mg na litr.
Pełnią funkcję profilaktyczno-zdrowotną. Posiadają znaczną ilość składników mineralnych, uzupełniając ich niedobory w diecie. Są jedną z najlepszych form dostarczania ich do organizmu dzięki bardzo dobrze przyswajalnej postaci jonowej, nie występującej w większości innych preparatów.

wody lecznicze

wody posiadające właściwości farmakologiczne.
Przeważnie posiadają bardzo dużą ilość niektórych składników mineralnych lub zawierają tzw. składniki swoiste.

Wody lecznicze zawierają w większości ponad 4000 mg/l składników mineralnych, a nawet do 24 000 w wodach typu Zuber. Ich działanie lecznicze potwierdzone jest długotrwałymi obserwacjami i badaniami klinicznymi.
Mogą być one stosowane tylko według wskazań lekarskich.
Producent nie ma wielkiego znaczenia, chodzi głównie o mineralizację i microskladniki
Ostatnio zmieniony 10 lut 2014, 15:20 przez seba82, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 10 lut 2014, 15:19

O! właśnie na podstawie powyższego zawsze sugerowałem się przy zakupie wody.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 10 lut 2014, 15:30

Marco Van Basten pisze:Nie kumam tego co napisałeś, bo z tego co widzę CIsowianka ma identyczną ocenę jakości co Kropla Beskidu.
Może źle się wyraziłem. Po prostu kiedyś dobierałem wodę konkretnie pod siebie u fachowca i Kropla Beskidu z małą liczbą składników mineralnych to słaba opcja. Cisowianka czy Aquarel mają ich zdecydowanie więcej. Wiadomka, z tą wodą z kibla przesadziłem, ale jak KB nie tykam.

Awatar użytkownika
Sesto Elemento
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sesto Elemento » 10 lut 2014, 15:31

A może przerzucić się do tematu siłka gdzie Seba daje darmowe porady od dłuższego czasu albo założyć nowy "Zdrowe odżywianie" :beer:

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 10 lut 2014, 15:44

Mi to obojętne gdzie będziemy pisać, oby mądrze i z korzyścią dla innych :D

Awatar użytkownika
Sesto Elemento
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sesto Elemento » 10 lut 2014, 15:47

seba82 pisze:Mi to obojętne gdzie będziemy pisać, oby mądrze i z korzyścią dla innych :D
Mi już pomogłeś choć o nic się nie pytałem(nie tyle mi co bliskiej osobie) :beer:

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 10 lut 2014, 15:55

Sesto Elemento pisze:
seba82 pisze:Mi to obojętne gdzie będziemy pisać, oby mądrze i z korzyścią dla innych :D
Mi już pomogłeś choć o nic się nie pytałem(nie tyle mi co bliskiej osobie) :beer:
To cieszę się, ja tylko staram się podzielić ciekawostkami o których sam się dowiaduję, sam wielu rzeczy jeszcze nie wiem, ale pracuję nad tym, człowiek uczy się całe życie :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”