Blogi,vlogi (bez innych zboczeń) - Strona 5

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Blogi,vlogi (bez innych zboczeń)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 03 paź 2017, 19:58

Delpiero14 pisze: Amerykańskie szkoły są spoko pod warunkiem, że Cię nie gnoją i jesteś popularny.
to tak jak polskie.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 03 paź 2017, 20:01

W Polsce chyba popularność nie jest, aż tak ważna jak w Stanach. No i tutaj nie trzeba być kapitanem szkolnej drużyny, czy główną cherleaderką, żeby być fajnym.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 03 paź 2017, 20:36

Przecież nawet w filmie masz wyjaśnione, że tak nie jest.

Oglądam właśnie livestreama Kopyry z Denver. Zamówił za $7,5 wielkiego burgera z frytkami na cały talerz i dodatkami, nie dojadł nawet. Dodam, ze $7,5 to płaca minimalna w USA. Barmani mili, ten co przyjmował zamówienie to samo. Brak słów. Ludzie sobie wchodzą, tam jest teraz -8h w stosunku do nas, szczęśliwi ludzie sobie jedzą fajne jedzonko i w ogóle.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 03 paź 2017, 23:43

futbolowa pisze: Sam system edukacji, który jest tak obśmiewany, również bardzo mi się podoba. Dużo bardziej wolałabym mieć parę przedmiotów bazowych + resztę wybranych niż klepać te durne lekcje w polskich szkołach. Tym bardziej, że tam wybiera się spośród naprawdę ciekawych opcji. Sam system rozwijania talentów i zainteresowań jest zajebisty - w szkole masz wszystko, czego ci trzeba, aby szlifować umiejętności muzyczne, sportowe, aktorskie, taneczne, dramatopisarskie, dziennikarskie czy jakiekolwiek inne.
Z jednej strony tak, ale z drugiej skończyłem liceum bez: chemii, fizyki, geografii, a najbardziej zaawansowana matematyka jaką miałem to trygonometria. W życiu nie miałem nic z tych przedmiotów. Także no. Myślę, że przesada w drugą stronę jest też zła, a w USA właśnie tak jest.

Swoją drogą, w zdecydowanej większości szkół w USA nie ma geografii jako przedmiotu w ogóle, a historia i rzeczy typu WOS też powoli zanikają.
futbolowa pisze: Tym bardziej, że tam wybiera się spośród naprawdę ciekawych opcji. Sam system rozwijania talentów i zainteresowań jest zajebisty - w szkole masz wszystko, czego ci trzeba, aby szlifować umiejętności muzyczne, sportowe, aktorskie, taneczne, dramatopisarskie, dziennikarskie czy jakiekolwiek inne.
Tylko jeśli dana szkoła to oferuje. W USA każda szkoła jest bardzo indywidualna, ma swoje plany, swój kalendarz akademicki i swój zakres zajęć. Są szkoły, gdzie jest wszystko, o czym mówisz, a są szkoły, gdzie nie ma wielu z tych rzeczy ze względu decyzyjnych zarządu szkoły. Każda szkoła w dodatku zbiera swoje podatki i je ustala i ma swój budżet, więc szkoła szkole nie równa. W tym wiąże się największy dramat szkół publicznych w USA - szkoły w miastach są omijane szerokim łukiem przez ludzi, którzy mają cokolwiek ponad stan ubóstwa, przez co jeśli mieszkasz w Filadelfii, Nowym Jorku czy Chicago i nie jesteś z getta to więcej niż pewne, że chodzisz do szkoły prywatnej. Bo do publicznej się nie da.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 paź 2017, 23:47

Magnum pisze: zdecydowanej większości szkół w USA nie ma geografii jako przedmiotu w ogóle
Dlatego po necie często latają filmiki, w których widać jak Amerykanie myślą że Europa to państwo, a gdzie leży Polska czy Włochy to nikt nie wie.

W Polsce była beka jak ludzie nie potrafili odróżnić Dominikany i Dominiki.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 03 paź 2017, 23:58

cloner pisze: Dlatego po necie często latają filmiki, w których widać jak Amerykanie myślą że Europa to państwo, a gdzie leży Polska czy Włochy to nikt nie wie.
Odkąd oglądam filmiki Matura to bzdura, błędy Amerykanów nie robią już na mnie wrażenia.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 04 paź 2017, 7:31

futbolowa pisze:
cloner pisze: Dlatego po necie często latają filmiki, w których widać jak Amerykanie myślą że Europa to państwo, a gdzie leży Polska czy Włochy to nikt nie wie.
Odkąd oglądam filmiki Matura to bzdura, błędy Amerykanów nie robią już na mnie wrażenia.
hemoglobina, taka sytuacja bym powiedział

w polsce głąbów jest statystycznie nie mniej niż w stanach, wystarczy spojrzeć na kiboli legii i podobnych.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 06 lis 2017, 20:39

Szanujecie jakiegoś polskiego youtubera tak bardzo jak ja Kopyrę?

Wszystko wchłaniam od niego, wyżej o tym wypadzie do Denver pisałem, teraz ogólniej. Sam nie piję piw, ale aż z przyjemnością wchłania się wiedzę, którą on przekazuje. Brakuje takich maniaków w niektórych "sektorach" polskiego internetu. W ogóle mu zazdroszczę max, zwiedzi sobie świat, wypije najlepsze piwa i jeszcze stać go na to, by obśmiewać polskie koncerny, rigcz.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 08 sty 2018, 21:26

Carbon, coś dla Ciebie:

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 08 sty 2018, 21:38

W ostatnim czasie te vlogi Gonciarza nie wnerwiają jak kiedyś, miał nawet ciekawą serię z Nowego Jorku z miesiąc temu.

Btw., Klawitura mam nadzieję znają i szanują? Powrócił wreszcie z tech weekiem.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 09 sty 2018, 17:58

Carbon pisze: W ostatnim czasie te vlogi Gonciarza nie wnerwiają jak kiedyś, miał nawet ciekawą serię z Nowego Jorku z miesiąc temu.
Ja bardzo długo nie mogłam się do niego przekonać, ale jakieś pół roku (od czasu Islandii mniej więcej) oglądam regularnie i zachwycam się tą jego Japonią. Często czytam o tamtych dzielnicach w książkach ulubionego pisarza, więc cudownie jest móc zobaczyć je na żywo.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 09 sty 2018, 18:01

No on kozackie ma zdjęcia i vlogi, gdzie najwięcej jest właśnie widoków na Tokio czy inne miejsca, które zwiedza, są najlepsze. Ale jeszcze z rok temu wyciągał megahajs z patronite'a(dalej to robi) i chyba lekko mu odbiło, zrobił sklep z t-shirtami za prawie stówę, vlogi robił nieciekawe, gdzie 80% czasu to była jego twraz i chyba nawet widzowie wreszcie stracili cierpliwość i mu wytknęli błędy. No i się poprawił raczej.

Kurde, chciałbym mieć takie obiektywy i aparaty, niesamowitą radochę musi sprawiać trzaskanie takich ujęć. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 05 lut 2018, 23:06

Ciekawy materiał wczoraj znalazłem. XD Ogólnie, jeśli to prawda, podoba mi się, że dążymy powoli do tego, co obecnie dzieje się w Japonii.
https://businessinsider.com.pl/lifestyl ... ac/cyw8dec

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 17 lut 2018, 11:19

Najlepsze są takie blogi podróżnicze.
http://wanderlust.pl

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 18 lut 2018, 19:13

Kolejny świetny kanał się zapowiada, miły pan robi filmy w samolotach i w ogóle o byciu pilotem.

Patrzcie na to, piękne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”