Temat historyczny - Strona 41

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2058
Kibicuję: AC Milan

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 25 lip 2025, 9:51

daj akutalne zdjecie do porownania, aby zobaczc jak to zostalo zmienione.

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1396

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 25 lip 2025, 9:57

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 25 lip 2025, 10:03

Największą zbrodnią jest odsunięcie zabudowy od rzeki. W Głogowie też zrobili bulwar (zresztą całkiem ładny) zamiast dobudować jeszcze rząd kamienic.

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1396

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 25 lip 2025, 10:10

Plus "autostrada" tzn. Trasa Zamkowa która kompletnie zaburza krajobraz i rozdziela i tak podzielone już szerokimi bulwarami i ulicami jak Wyszyńskiego obszary Stare Miasta i Łasztowni.

Obrazek

Jeszcze nie tak dawno nawet bulwarów nie było, bo to były zwykle nabrzeża i chodziło się co najwyżej na ryby. Jednak odrestaurowali je, zrobili deptaki, powstały knajpy i można na spacer pójść. Łasztownia czyli część starego miasta po drugiej stronie rzeki to był zamknięty teren przemysłowy, a teraz stawiają tam jakieś wesołe miasteczko, food trucki czy powstała marina na której cumują jachty. Chociaż tyle dobrego, że to miejsce żyje, a jeszcze 10 lat temu krajobraz jak po wojnie - rozpadające się budynki, zardzewiałe portowe dźwigi. Teraz to wszystko jest odnowione.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2058
Kibicuję: AC Milan

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 25 lip 2025, 10:14

Boromir pisze:
25 lip 2025, 10:03
Największą zbrodnią jest odsunięcie zabudowy od rzeki.
Dokladnie tak, pierwsze co rzuca sie w oczy.
1234 pisze:
25 lip 2025, 10:10
lus "autostrada" tzn. Trasa Zamkowa która kompletnie zaburza krajobraz i rozdziela i tak podzielone już szerokimi bulwarami i ulicami jak
tak, faktycznie ladniej to wyglada za starych czasow, a teraz woda to tylko dodatek, a nie glowna atrakcja.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 25 lip 2025, 10:24

Boromir pisze:
25 lip 2025, 10:03
Największą zbrodnią jest odsunięcie zabudowy od rzeki. W Głogowie też zrobili bulwar (zresztą całkiem ładny) zamiast dobudować jeszcze rząd kamienic.
A dlaczego to jest zbrodnia?

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 25 lip 2025, 10:35

Bo zabudowa do rzeki jest ładniejsza, co widać na załączonych obrazkach.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 25 lip 2025, 10:48

I tego jest cały argument? Myślałem, że miasto ma być raczej atrakcyjne dla mieszkańców czy turystów, a nie ładnie wyglądać na obrazkach (co w sumie też jest kwestią subiektywną), a właśnie takie bulwary nadrzeczne mają ku temu spory potencjał.
W Poznaniu przez lata teren przyrzeczny był zaniedbany, a jak sie w ostatniej dekadzie miasto za to zabrało to teraz całość tętni życiem i służy wszystkim mieszkańcom, a nie tylko kilkuset osobom z ładnymi widokami na rzekę, gdyby tam po prostu kamienice powstały.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 25 lip 2025, 10:57

Ciekawa opinia @venomik ale co sądzisz o tym?

viewtopic.php?f=18&t=22064&p=1979994#p1979994

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 25 lip 2025, 11:19

venomik pisze:
25 lip 2025, 10:48
I tego jest cały argument?
No... tak :D Co ja mam Ci więcej odpisać. Nie wiem, czy Szczecin jest teraz bardziej atrakcyjny dla turystów niż był. Nie wiem, czy jest bardziej wygodny dla mieszkańców. Ale mi się mniej podoba.

Zresztą, jak piękny by był Poznań gdyby udało się zrealizować komunistyczne, ułatwiające wszystkim życie plany:
Obrazek
venomik pisze:
25 lip 2025, 10:48
W Poznaniu przez lata teren przyrzeczny był zaniedbany, a jak sie w ostatniej dekadzie miasto za to zabrało to teraz całość tętni życiem i służy wszystkim mieszkańcom, a nie tylko kilkuset osobom z ładnymi widokami na rzekę, gdyby tam po prostu kamienice powstały.
To jest nadal teren zaniedbany tylko pozwolono pić alkohol więc ludzi przybyło, za czym poszły kontenery, knajpy i mała infrastruktura (której o wiele za mało). Tam się nie da inaczej spędzać czasu jak pić albo biegać/jeździć rowerem.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 733

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 25 lip 2025, 11:51

Boromir pisze:
25 lip 2025, 11:19
odpisać. Nie wiem, czy Szczecin jest teraz bardziej atrakcyjny dla turystów niż był. Nie wiem, czy jest bardziej wygodny dla mieszkańców. Ale mi się mniej podoba.
Szczecin przez lata w ogóle nie był atrakcyjny dla turystów, teraz coś tam drgnęło ale to dopiero początek drogi i dużo musi się zmienić, także w świadomości mieszkańców jak powinno wyglądać nowoczesne miasto. W miejscu autostardy nad Odrą nie powinno być przestrzeni dla aut tylko dla ludzi na wielkim deptaku, co się oczywiście wiąże z krzykami kierowcow co też jest zrozumiałe, bo przez lata nikt się tym nie interesował, alternatyw brak a samochodów tylko przybywa.
Np. Przed wojną Niemcy mieli w planach zrobić tam tunel dla aut a reszta miała być dostępna dla pieszych, coś takiego jest w Düsseldorfie np. Przy okazji tall shipow był u nas też burmistrz Kopenhagi to skwitował ten obrazek wielkim niewykorzystanym potencjałem i ja się z tym zgadzam. Od tej wizyty w przyszłym roku minie 20 lat xD

https://www.whitemad.pl/schowali-autost ... promenade/

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 125
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 25 lip 2025, 12:32

Mój rodzinny Elbląg w sumie podobnie.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 25 lip 2025, 13:04

Boromir pisze:
25 lip 2025, 11:19
To jest nadal teren zaniedbany tylko pozwolono pić alkohol więc ludzi przybyło, za czym poszły kontenery, knajpy i mała infrastruktura (której o wiele za mało). Tam się nie da inaczej spędzać czasu jak pić albo biegać/jeździć rowerem.
Dwie rzeczy.
Po pierwsze mylisz się zupełnie w kwestii ciągu przyczynowo-skutkowego. KontenerArt w tym miejscu stoi od 2012 roku chyba. W tamtym okresie teren przybrzeżny to była pstrzestrzeń rzucona odłogiem, koszona raz na rok. Nieprzydatna nikomu. Później poszła rewitalizacja i zrobienie z tego miejsca spacerowo-rowerowego. Gdzieś koło 2015 roku. Pojawiły sie ciągi pieszo-rowerowe, ławeczki, oświetlenie. Za tym poszły kolejne letnie knajpki. Przykładowo na zdjęciach google maps z 2017 roku można zobaczyć już lokale po wschodniej części rzeki. Alkohol nad Wartą pić można od 2018 roku.
Po drugie: powstało to, co powstać powinno. Jako rowerzysta mam super, bo w fajnym komforcie mogłem sobie wjechać do Poznania od strony lasu dębińskiego i wyjechać po drugiej stronie, w okolicach Czerwonaka i nie martwiac się prawie w ogóle o ruch samochodowy.
Inna sprawa, że wystarczy przecież całość uporzadkować, skosić, zapewnić wygodne dojście/dojazd rowerem (komunikacją już był), kosze na smieci i część sanitarną - to już sobie ludzie go zagospodarują. Jedni przyjdą pospacerować, inni będą jeździć na rowerze, ktoś będzie robił grilla, obok będą ćwiczyc jogę, pograją w badmintona, Molky, poopalają się czy nawet będą spedzać czas z dziećmi puszczając latawce. Przecież nie mówimy o tym, że miasto miało część kulturową przenieść tutaj, wszach stara część miasta zaczyna się tuż za rogiem. Ale żeby stało się to ważnym miejscem rekreacyjnym w Poznaniu.
Pojedz teraz do tego miasta i zasugeruj, że warto byłoby to wszystko wyrzucić i wybudować kamienicę, zobaczysz jak Cie szybko stamtąd wygonią ;)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 25 lip 2025, 14:37

venomik pisze:
25 lip 2025, 13:04
Pojedz teraz do tego miasta i zasugeruj, że warto byłoby to wszystko wyrzucić i wybudować kamienicę, zobaczysz jak Cie szybko stamtąd wygonią
Ale też nikt nie oczekuje od Poznania że będzie budował na terasie zalewowej. Tam budynków nigdy nie było, nie ma za czym tęsknić (stare koryto chlip chlip).

Nie mogę powiedzieć, żebym przyjemnie spędzał czas nad Wartą. To zawsze była miejscówka albo na piwo, albo na grilla. W letni dzień tam jest step. Wieczorami tłumy bo można pić pod chmurką. Można zrobić z jednej strony fajny miejski bulwar a z drugiej zostawić na dziko. To co jest teraz to jest pójście na łatwiznę IMO i nie wykorzystanie potencjału rzeki w mieście.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 30 lip 2025, 11:38

1234 pisze:
25 lip 2025, 9:49
Ze Szczecina to nawet przęsło jednego z mostów znalazło się w innym mieście.
Nie wiem jak Twoi dziadkowie,ale moi jak tu przyjechali to z takim przekonaniem, że to na chwilę i że zaraz Szczecin Polska utraci.
Mimo wszystko nie dziwi mnie, że wywożono stąd cegły tuż po wojnie. Dopiero dwa ważne momenty w powojennym Szczecinie sprawiły, że ludzie zaczęli wierzyć, że pobyt w tym mieście nie jest tymczasowy. Mam na myśli, jako pierwsze, przyznanie honorowego obywatelstwa miasta Nikicie Chruszczowowi a drugie to oficjalne ustanowienie granicy (w1970) na Odrze między NRD a Polską.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”