Ekstraklasa 2022/2023 - Strona 57

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Ekstraklasa 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 24 kwie 2023, 20:53

Co za burak z trenera Lecha :angry2: startuje do sędziego jakby chciał go pobić :lol2:
Kuchenkorz dziś bardzo słaby mecz i treneiro posrany.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

Ekstraklasa 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 24 kwie 2023, 22:06

Typowy mecz na remis. Radomiak dwa strzały na cały mecz i defensywka (dość skuteczna i z głową w przekroju całego spotkania), Lech na oparach wciska Ba Louą od Sobiecha. Ale bramka Rochy bardzo ładna.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 733

Ekstraklasa 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 27 kwie 2023, 9:39

cloner pisze:
24 kwie 2023, 20:53
Co za burak z trenera Lecha :angry2: startuje do sędziego jakby chciał go pobić :lol2:
Kuchenkorz dziś bardzo słaby mecz i treneiro posrany.
I dostal kare na 2 mecze :D

Ja z innej beczki chcialem. Przy okazji meczu w Szczecinie byl uruchamia VAR, po ktorym podyktowano 2 rzuty karne. Niby wszystko spoko, ale zastanawiam sie czy dokladnie taka idea byla tego systemu. To powinno byc uzywane przy razacych bledach arbitrow. Czy lekkie otarcie o reke albo centymetrowa linia spalonego to jest wlasnie razaa pomylka? Weryfikacja trwa dosc dlugo, o ile na poczatku bylem entuzjasta sprawdzania kazdej takiej sytuacji, tak teraz mnie to irytuje coraz bardziej, zwlaszcza po ostatnich MŚ. Zastanawiam sie czy nie lepszy bylby system challengow na zadanie. Sedzia oczywiscie jest w stalym kontakcie VAR i moze bez limitow brac konsultacje, ale tylko w sytuacjach gdy nie jest absolutnie pewny swojej decyzji. Natomiast w takim ukladzie trener kazdej druzyny ma challenge na zadanie, powiedzmy jeden na kazda polowe. Jesli wykorzysta i ma racje to dalej moze go wykorzystac, jezeli sie myli, to przepada challange na dana polowe. i moze go wykorzystac w kazdej sytuacji pod warunkiem, ze nie musi sie cofac do poprzedniego wznowienia gry. Przy okazji korzystajac z technologicznych mozliwosci fajnie byloby tez na stadionie wyswietlac te powtorki, bo kibice czesto nie maja pojecia co jest sprawdzane i trzeba czekac na ostateczny werdykt. Wydaje mi sie, ze cos takiego mialo byc testowane przy okazji KMŚ.
Kolejna rzecz to sedziowie i wywiady pomeczowe, jest tu na tyle duzo kontrowersji ze arbitrzy powinni byc wywolywani do tv i tlumaczyc niektore ze swoich decyzji. Na podstawie powtorek spokojnie mozna wyselekcjonowac niektore z nich do omowienia. To pewnie jest pomysl najmniej realny, bo latwo znalezc mecz gdzie nawet przy varze zdarzaja sie jaja i sedzia wyjdzie na amatora, z drugiej strony moze wtedy bardziej by sie pilnowali.
W tym wszystkim zgadzam sie, ze Marciniak najlepiej korzysta z varu. Fakt, ze nie siega po niego za czesto i czasem sie na tym przejdzie, ale przez to nie zabija sie ducha gry. Nie ma tu zlotego srodka, bo zawsze jedna strona bedzie niezadowolona, ale ogolnie chcialbym aby poszlo to w takim kierunku.
Jakei sa wasze przemyslenia na temat tego systemu? Doladnosc i preczyja jak w szwajcarskim zegarku czy jednak luzniejsze podejscie niezabijajce show?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Ekstraklasa 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 28 kwie 2023, 19:04

Komisja ds. Licencji Klubowych PZPN rozpatrzyła wnioski o przyznanie licencji na grę w PKO Ekstraklasie oraz rozgrywkach UEFA w sezonie 2023/24. Licencji na grę w PKO Ekstraklasie nie otrzymał Piast Gliwice.

:rotfl4:
Komisja postanowiła nie przyznać klubowi Piast Gliwice:

- licencji upoważniającą Klub do uczestnictwa w rozgrywkach Ekstraklasy oraz rozgrywkach klubowych UEFA w sezonie 2023/2024 w związku z niespełnieniem kryterium F.04 Podręcznika Licencyjnego.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Ekstraklasa 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 28 kwie 2023, 19:20

cloner pisze:
28 kwie 2023, 19:04
Komisja ds. Licencji Klubowych PZPN rozpatrzyła wnioski o przyznanie licencji na grę w PKO Ekstraklasie oraz rozgrywkach UEFA w sezonie 2023/24. Licencji na grę w PKO Ekstraklasie nie otrzymał Piast Gliwice.

:rotfl4:
Komisja postanowiła nie przyznać klubowi Piast Gliwice:

- licencji upoważniającą Klub do uczestnictwa w rozgrywkach Ekstraklasy oraz rozgrywkach klubowych UEFA w sezonie 2023/2024 w związku z niespełnieniem kryterium F.04 Podręcznika Licencyjnego.
Wiszą pajace Fornalikowi 500 tysięcy i jeszcze w komunikatach pyszczą, że Fornalikowi tylko na kasie zależy i że przez takich trenerów polska piłka nie będzie się rozwijać :lol:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Ekstraklasa 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 28 kwie 2023, 19:36

No doczytałem teraz. Ale w sumie... skoro miał dostać pensję do końca kontraktu to do końca umowy nie powinien pracować nigdzie indziej. Wypłacasz trenerowi odszkodowanie, bo nie może zarabiać w Piaście, a później podpisuje lepszy kontrakt gdzieś indzie i ciągnie kasę z dwóch klubów jednocześnie. No tak być nie powinno.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Ekstraklasa 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 28 kwie 2023, 19:51

cloner pisze:
28 kwie 2023, 19:36
No doczytałem teraz. Ale w sumie... skoro miał dostać pensję do końca kontraktu to do końca umowy nie powinien pracować nigdzie indziej. Wypłacasz trenerowi odszkodowanie, bo nie może zarabiać w Piaście, a później podpisuje lepszy kontrakt gdzieś indzie i ciągnie kasę z dwóch klubów jednocześnie. No tak być nie powinno.
Większej bzdury jeszcze na tym forum nie przeczytałem. Dlaczego nie powinno tak być? Bo po prostu tak uważasz, czy opierasz się na zapisach kontraktowych?

Jeśli masz umowę o pracę i pracodawca Cię zwalnia, to natychmiast po ustaniu stosunku pracy możesz podjąć pracę gdzieś indziej.
Podobnie w przypadku kontraktu (świadczenie usług trenerskich). Jeśli klub nie zastrzegł w umowie, że do końca kontraktu będą Ci płacić i nie możesz nigdzie indziej pracować, to możesz.
https://www.prawo.pl/kadry/kontrakt-tre ... 15540.html

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Ekstraklasa 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 28 kwie 2023, 19:56

dias pisze:
28 kwie 2023, 19:51
Większej bzdury jeszcze na tym forum nie przeczytałem. Dlaczego nie powinno tak być? Bo po prostu tak uważasz, czy opierasz się na zapisach kontraktowych?
Nie bulwersuj się tak młody, jednak odpowiem: bo tak uważam.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Ekstraklasa 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 28 kwie 2023, 20:13

I tak dostaną licencje, nie takie rzeczy już przechodziły po odwołaniach.

Tymczasem potężna na początku sezonu Wisła Płock przegrywa z Legią. Niech Śląsk wygra z Radomiakem a Zagłębie z Widzewem to tam się cieplutko w zrobi na cztery kolejki przed końcem.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Ekstraklasa 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 28 kwie 2023, 20:15

Boromir pisze:
28 kwie 2023, 20:13
I tak dostaną licencje, nie takie rzeczy już przechodziły po odwołaniach.
No tak, widziałem gdzieś wypowiedź kogoś z Piasta że zapłacą zaległość zaraz.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Ekstraklasa 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 28 kwie 2023, 20:55

cloner pisze:
28 kwie 2023, 19:56
dias pisze:
28 kwie 2023, 19:51
Nie bulwersuj się tak młody, jednak odpowiem: bo tak uważam.
No i fajnie. Niech wszyscy pracują ku chwale ojczyzny i polskiej piłki, za darmo. Wtedy clooneropodobni działacze piłkarscy będą zadowoleni.

I nie jestem młody.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Ekstraklasa 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 28 kwie 2023, 20:58

dias pisze:
28 kwie 2023, 20:55
Niech wszyscy pracują ku chwale ojczyzny i polskiej piłki, za darmo.
Piłeś - nie pisz. Przecież za wykonaną pracę w Gliwicach Fornalik dostał kasę. Nie dostał kasy za okres, gdy już pracował w Zagłębiu Lubin.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3479

Ekstraklasa 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 28 kwie 2023, 21:14

A co myślicie o propozycji nowego podziału pieniędzy w lidze? Chodzi przede wszystkim o zmniejszenie kwoty dla pucharowiczów (z 14% do 10,5$) i za ranking historyczny (20% na 17,5%). O ile to drugie się broni to nie rozumiem czemu nie nagradzać klubów, które walczą o najwyższe cele i reprezentują nas w Europie, na co trzeba funduszy.

Ciekawy wywiad z prezesem Jagiellonii:
To ja odwrócę: skoro pan jest ciągle dziesiąty, to znaczy, że się pan nie rozwija. Zatem nie chcę panu zabierać, ale czemu mam panu dokładać?

Bo dzisiaj jestem dziesiąty, jutro jestem dziesiąty, ale żeby trwać w Ekstraklasie i mieć szansę na rozwój, muszę mieć fundusze.

O to chodzi! „Trwać”! Pan nie ma trwać, pan ma się rozwijać!

Rozwój bywa powolny – czasem może zająć sezon, dwa, a czasem pięć i więcej. Poza tym klub rozwija się na wielu płaszczyznach, które często nie od razu mają odzwierciedlenie w wyniku w tabeli. Budowa akademii, rozwój technologiczny, struktura szkolenia, czasem inwestycja w siedzibę klubu, budowa boiska itd. To inwestycje, które mogą w przyszłości pomóc ruszyć wyżej niż wspomniane 10. miejsce. W świecie idealnym osiemnaście klubów byłoby doskonale zarządzanych, a i tak trzy musiałyby spaść. Ot, piłka nożna. Wracając więc – Ekstraklasa sprzedaje ligę, w której każdy stanowi jakąś wartość. I dzięki zmianie statutu dostaliśmy możliwość, by ten podział przedyskutować. Zresztą wszyscy podeszli do tego zdroworozsądkowo, bo nikt nie chciał rewolucji. Ledwie retuszu zasad.
https://weszlo.com/2023/04/28/wojciech- ... kstraklasa

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Ekstraklasa 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 28 kwie 2023, 21:23

W sprawie Fornalik-Piast to wygląda mi to na typową fuszerkę ze strony klubu przy podpisywaniu porozumienia o rozwiązaniu umowy z trenerem. Dlaczego? Za dużo jest dziwnych i nieostrych pojęć typu ,,rekompensata".

Na moje to Fornalik miał dostać odszkodowanie w wysokości kilku wypłat za rozwiązanie kontraktu. Być może były jakieś ustne ustalenia, że dżentelmeńsko nie zatrudni się w innym klubie w tym sezonie, ale nie zostało to sensownie sformalizowane.

A w uchwale zarządu PZPN dot.współpracy z trenerami jest mowa o tym, że rozwiązanie za porozumieniem stron musi być zawarte na piśmie pod rygorem nieważności. Sam zresztą ostatnio prowadziłem sprawę przeciwko klubowi, gdzie trener został odsunięty of prowadzenia zespołu i nawet były prowadzone rozmowy o rozwiązaniu umowy. Trener nic jednak nie podpisał, a klub uznał że umowa została skutecznie rozwiązana. Piłkarski Sąd Polubowny o dziwo nie zgodził się że stanowiskiem klubu - właśnie ze względu na brak formy pisemnej.

Oczywiście bez dokumentów trudno o dokładną ocenę sytuacji w Gliwicach, ale widzę to w ww. sposób.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Ekstraklasa 2022/2023

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 28 kwie 2023, 22:54

cloner pisze:
28 kwie 2023, 20:58
dias pisze:
28 kwie 2023, 20:55
Niech wszyscy pracują ku chwale ojczyzny i polskiej piłki, za darmo.
Piłeś - nie pisz. Przecież za wykonaną pracę w Gliwicach Fornalik dostał kasę. Nie dostał kasy za okres, gdy już pracował w Zagłębiu Lubin.
Gościu, ogarnij temat z linka, który Ci wkleiłem wcześniej i nie pierdol głupot. Nie wiem, rozrysuj sobie, czy co. Z mojej strony ignor, bo mi szkoda czasu na tłumaczenie podstawowych rzeczy.
P.S. Nie piję alkoholu.
matt_ pisze:
28 kwie 2023, 21:14
A co myślicie o propozycji nowego podziału pieniędzy w lidze? Chodzi przede wszystkim o zmniejszenie kwoty dla pucharowiczów (z 14% do 10,5$) i za ranking historyczny (20% na 17,5%). O ile to drugie się broni to nie rozumiem czemu nie nagradzać klubów, które walczą o najwyższe cele i reprezentują nas w Europie, na co trzeba funduszy.
Bo kluby, takie jak Piast, muszą mieć pieniądze, żeby płacić swoim działaczom, nie trenerom. Bandyckie działania. Zabrać lepszym, bo są lepsi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”