Chwalisz się, czy żalisz?

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 24 cze 2015, 10:27

A jebnę posta.

Kolejny sezon za nami, dla jednych był on szczęśliwy, dla drugich mniej. Jako, że dla drużyn z którymi się utożsamiam/sympatyzuję był to sezon udany, mam nieodpartą chęć pochwalenia się tym więc zakładam temat, w którym każdy mógłby się krótko podzielić wrażeniami z rezultatów w minionym roku.

Chrobry Głogów - dobry sezon w wykonaniu głogowian, w dziesięciostopniowej skali dałbym 6 oczek. 5 za utrzymanie, no i jedna za ogranie Miedzi oraz bardzo dobre zawody z Zagłębiem. Z kretami minimalna porażka w Lubinie i remis w Głogowie, oba rezultaty po dobrej grze, co przy różnicy w budżetach ekip musi cieszyć, nie ma co się oszukiwać. Miedzianka pomimo dużej kasy jak zwykle nie potrafi tego udowodnić. Było parę wpadek, jedna kompromitacja (0-6 z Termalicą) ale zajęcie w sumie 11 miejsca pomimo dużych osłabień w rundzie wiosennej cieszy. Dobrze było też w PP, gdzie bardzo długo mecz z Jagą był na styku, ale w końcówce jednak brakło umiejętności. Teraz trzeba udowodnić, że nie był to jednorazowy wystrzał i na dobre zadomowić się na zapleczu ekstraklasy.

Reprezentacja Polski - tutaj również bardzo poprawnie, 7/10. Kto miał zostać ograny to został (Gruzja), historyczne zwycięstwo nad Niemcami no i dwa remisy z Wyspiarzami, które jednak tragediami nie są. Jeśli jest czego żałować to słupka Grosickiego ze Szkotami, bo w tym meczu naprawdę trzy punkty się Polakom należały. Szanse na awans są duże, po cichu liczę na wpadkę Szkotów w Tbilisi. Póki co nie mam się o co do Nawałki przyczepić.

Juventus - rewelacyjny sezon, 9/10. Punkt odjęty za przegrane finały z Barcą i Napoli. W Serie A miazga, wygrana pomimo gry na pół gwizdka, Coppa Italia wreszcie zdobyty no i świetna postawa w LM. Napawa optymizmem przed kolejnymi latami. Żałuję jedynie, że z braku czasu nie mogłem śledzić drużyny tak, jakbym chciał. Szkoda, że na czasy luźniejsze przypadły lata Secco i thrillerów z Chievo czy Sieną.

Ponadto, rozgrywki w poszczególnych krajach:

Polska- mistrzostwo Lecha to jest żart roku. Godna zapamiętania również pogoń Zawiszy, szkoda, że nieudana. Fajna też postawa Błękitnych w PP. Lubię takie historie.

Ukraina- cieszy przełamana dominacja Szachtara. Szkoda, że w takich okolicznościach, bo nie oszukujmy się, ale jeśli Szachtar Donieck we Lwowie musi grać we Lwowie, to jednak ma to wpływ na rywalizację sportową. Z drugiej strony, nie ma co umniejszać podwójnej korony Dynama. Dnipro w finale LE mocno na wyrost, ale mieli chłopaki swoje życiowe chwile. Jedyny zgrzyt, jak co roku, to utrzymanie się Karpat, ale trzeba przyznać, że Mariupol był tragiczny i to byłby wyczyn przegrać z nimi rywalizację.

Chorwacja- postawa Hajduka taka jak co roku. Dynamo niezagrożone, bez porażki na krajowym podwórku (poza pierwszym meczem o superpuchar), sezon bez historii. No, może Kramarić, który został królem strzelców grając tylko w jednej rundzie.

Jak widać, ja się chwalę. A jak tam u Was?

Awatar użytkownika
NoName1989
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1345
Kibicuję: WIDZEW

Re: Chwalisz się, czy żalisz?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 24 cze 2015, 11:20

Widzew Łódź 0/10 Tak naprawdę na usta cisną się same przekleństwa ale znowu piotrcies mi WP da i skończę jak cloner. Najpierw zatrudnienie emerytowanego nauczyciela wf jako trenera, później nieudacznik Pawlak, a na koniec złotousty Stawowy. Musiało się skończyć tak jak się skończyło czyli spadkiem. Klepał nas każdy komu chciało się chociaż trochę pograć w piłkę. Zero jakichkolwiek pozytywów, a za chwilę może się okazać że klub przestanie istnieć. Chociaż jak mamy dalej męczyć się z Cackiem to nie wiem czy nie byłoby to najlepsze wyjście, żeby zacząć wszystko od początku.

TMRF Widzew Łódź Klub założony przez fanatyków dla fanatyków. Wywalczyli awans do A klasy w zasadzie bez żadnych problemów. Świetna atmosfera na trybunach oraz w samym zespole. Miło spędza się czas na takich meczach, tym bardziej że zawodnicy TMRF, w odróżnieniu od graczy Widzewa, wkładaj dużo serca do gry. Myślę, że w sparingu TMRF - Widzew kibole mogli by zawstydzić tzw "profesjonalistów".

Ruch Chorzów Na początku wyglądało to fatalnie ale koniec końców skończyło się środkiem tabeli i spokojnym utrzymaniem. Dobrze, bo będzie można od czasu do czasu obejrzeć ekstraklasę na żywo. W&R!

Ekstraklasa Cieszy brak mistrzostwa dla Legii którą dziennikarze pół roku wcześniej już utytułowali, zgubiła ich buta i pycha. Bardzo fajna postawa Jagiellonii w tym sezonie, aż szkoda że sędziowie na koniec takich ich przekręcali bo powinni być vicemistrzami. Jeżeli chodzi o spadkowiczów to jak dla mnie też się to fajnie ułożyło. Z wiadomych względów radość sprawił mi spadek GKSu Bełchatów, a spadek Zawiszy jest za karę walki Pinokia z kibolami. W I lidze kasy od c+ nie będzie, więc ciekaw jestem co zrobi Osuch. Rywale mniej prestiżowi więc stadion będzie jeszcze ciężej zapełnić, a na dogadanie się z kibicami chyba nie ma co liczyć. Są to zgodowicze ŁKSu więc w sumie ich sytuacja mnie nie martwi.

Zdecydowanie się żale. Bo zawsze najważniejszy jest Widzew, a w nim teraz kiepsko się dzieje.

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 24 cze 2015, 12:13

milan, new york knicks

dziekuje za uwage

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 24 cze 2015, 12:52

Dawid to zawsze sie tylko chwali.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2059
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 24 cze 2015, 12:57

:(

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 24 cze 2015, 14:05

Czemu nie po niemiecku? #andrzejkosik

To ja sie pozale.
Milan gorzej niz zle. Carlo zwolniony. Sami wiecie kto zostal zatrzymany dopiero w finale przez obecnie moja druga ulubiona druzyne.

Za to na niwie prywatnej troche optymizmu. Dziewczynie swietnie poszly testy gimnazjalne i ogolnie jest ona bardzo rozwojowa. Zdrowie dopisuje biore na klatke juz 40 kg wiec szpan. Kupilem pierwszego w zyciu smartfona bo zawsze bylem zdania ze telefon ma sluzyc do dzwonienie i starczy. Ale ok idziemy z postepem. Od razu zazyczyl sobie aktualizacji ktorych nie da sie zrobic przez lte bo uparl sie na wi-fi. Czyli na wejsciu cos czego sie obawialem - zawracanie glowy. Jezeli ktos ma ochote kupic Motorole to pisac na priv.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 24 cze 2015, 15:26

Lechia Gdańsk mimo 5-ego miejsca w lidze bardzo przeciętnie. Najwyraźniej Ekstraklasa jest tak słaba, że przy minusowym bilansie bramek i 14 porażkach w sezonie można otrzeć się o puchary. Niewiele było chwil w których mnie uszczęśliwiali, pod koniec już się z tego śmiałem. 5/10

Juventus FC tutaj zdecydowane 10/10, najpiękniejszy sezon po 2003 roku jaki dane było mi oglądać w europejskich pucharach, a najlepszy ogółem w całej mojej historii miłości do tej wielkiej drużyny. Niedawno wyśmiewani za grę w Europie, szykanowani za przeszłość, oczyścili się z zarzutów i byli blisko potrójnej korony. Takich emocji nie miałem od lat i mam nadzieję, że na tym nie koniec :)

Termalica Bruk-Bet Nieciecza - zawsze śmiałem się, że takie drużyny grają dobrze, a przed końcem sezonu przegrywają żeby tylko się nie dostać do Ekstraklasy. Termalica przełamała mój stereotyp i weszła do najwyższej klasy rozgrywkowej po fajnym i równym sezonie. Przy okazji przeszli do historii nie tylko polskiej piłki będąc drużyną z najmniejszą liczbą mieszkańców w Europie (?)

Arka Gdynia - i jak tu się z nich nie pośmiać skoro były plany, nadzieje, nowy stadion, a tu kolejny sezon spędzą w 1. lidze :roll: nie jestem anty bo połowa mojej rodziny pochodzi z tamtych stron, ale nie znaczy to też, że trzymam za nich kciuki ;)

Parma - drużyna do której wielu czuje sympatię. Dali Nam wielkich piłkarzy, szczególnie wielkich dla Juventusu, a teraz będą musieli zaczynać przygodę od Serie D. Szkoda, że zarząd tak może zniszczyć klub z fajną, wyrobioną marką. Życzę im tak szybkiej odbudowy jak swego czasu zrobiła Violka

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 215

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 24 cze 2015, 17:05

FC Barcelona - Tryplet mówi wszystko 8) 10/10
Górnik Zabrze - bezpieczne utrzymanie i bycie w 8,Zlikwidowanie zadłużenenia poprzez sprzedaż akcji,brak porozumienia Socios z zarządem klubu,brak jakichkolwiek środków na wzmocnienia,odejście kluczowych zawodników(Steinbors,później Słowacy - Grendel,Gergel,Jeż) i szykuje się ciężka walka o utrzymanie z juniorami :) 5/10
Reprezentacja Polski - widać postęp,pojawił się szkielet zespołu Nawałka postawił na swoich sprawdzonych ludzi(Mączyński) 8/10
Ekstraklasa - cieszy brak mistrzostwa dla Legii,gdyż świetowali tytuł już w październiku-listopadzie i już myśleli o wzmocnieniach,by grać LM
Juventus - cieszy bardzo dobry sezon byłej miłości od czasów A.Del Piero :D 9/10

A jeśli chodzi o prywatnie różnie bywa,zdrowie jakoś leci(przyzwyczajenie),a w pracy u skośnookich wszystko wydaje się,że będzie ku lepszemu lub system czterobrygadowy :/ W każdym razie standardy płacowe mają od lipca zwiększać,ale nie uwierzę dopóki nie zobaczę na koncie 6/10

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 06 cze 2016, 22:47

Ja pizgam, jak ten rok szybko zleciał...
Boromir pisze: Kolejny sezon za nami, dla jednych był on szczęśliwy, dla drugich mniej. Jako, że dla drużyn z którymi się utożsamiam/sympatyzuję był to sezon udany, mam nieodpartą chęć pochwalenia się tym więc zakładam temat, w którym każdy mógłby się krótko podzielić wrażeniami z rezultatów w minionym roku.
Wstęp zerżnięty, bo się będę znowu chwalił.

Chrobry Głogów - w zeszłym roku 6/10, w tym mocna ósemka. Szóste miejsce na koniec sezonu co jest najwyższym wynikiem Chrobrego w historii. Dość powiedzieć, że jeszcze na pięć minut przed końcem sezonu byliśmy na miejscu trzecim, ale się nie udało dowieźć. Szkoda trochę punktów potraconych gdzieś w głupi sposób, bo mogło być kapitalnie, ale też nie ma co narzekać. Dwa razy ograna Miedź, wyżej od nich w tabeli. To miał być trudniejszy sezon, bo drugi jest podobno zawsze cięższy, ale od początku dobra dyspozycja pozwoliła na spokojną wiosnę. Fajnie, że w Chrobrego aż 12 razy można było zobaczyć w TV, dla Głogowa to ciągle nowa perspektywa. Klub się dobrze rozwija, finanse stabilne, juniorzy też dobrze (młodsi wygrali ligę). Oby tak dalej oczywiście z Mamrotem u steru :wink:

Reprezentacja Polski - podniosę ocenę o dwa oczka. 9/10 to zasługa kilku czynników: awansu do Euro z trudnej grupy, jeżdżenia na dupie w każdym meczu, dobrej postawy w meczach towarzyskich i dobrej gry naszych graczy w klubach. Specjalnie wystawiam ocenę jeszcze przed Euro, gdyż uważam, że turnieje rządzą się własnymi prawami i w przypadku takich reprezentacji jak nasza (tj. średniaków) decyduje bieżąca forma, a nie umiejętności. Oczywiście mam pewne wymagania co do turnieju, ale nie może to umniejszać fantastycznej pracy Nawałki jako całokształt. Oby eliminacje do MŚ w Rosji przyniosły nam podobne ilości emocji.

Juventus - 8/10. We Włoszech max, trzy trofea na trzy. Deklasacja. Gdyby nie pierwsza część sezonu, naznaczona kontuzjami i przedziwnymi wpadkami to nie byłoby co zbierać. Hegemon, dominator itd. itp. Jedyne do czego można się przyczepić to LM i porażka z Sevillą oraz remisy z Borussią. Gdyby nie to, nie byłoby dwumeczu z Bayernem. Nie musielibyśmy wypominać sędziom wypaczenia tej rywalizacji, nie mieliby po prostu na to szans, żeby przekręcić Juventus. Niestety, tak się nie stało, więc zamiast tych skandalicznych decyzji wolę sobie wmawiać, że to Neuer uratował w Monachium Bawarczykom tyłek. Mimo to, ciągle jednak nie mogę tego przeżyć...

Rozgrywki:

Polska - ciekawy sezon, który jednak zakończył się spodziewanym dubletem Legii. Lech żartem roku poprzednio, żartem roku też w tym. Brawo dla Piasta, Zagłębia i Cracovii za efektowną i efektywną grę. Cieszy spadek Górnika Zabrze, bo grali żenująco i bałem się, że w ostatniej kolejce się wyratują. Do zobaczenia w Głogowie.

Na Ukrainie i w Chorwacji bez zmian, sezony bez historii.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 07 cze 2016, 13:33

Manchester United - Liga to porażka, Europa podobnie, na plus mecze z wielkimi ligi, szczególnie zwycięstwa z LFC, cieszy zdobyty puchar - 5/10

Legia Warszawa - Chyba jedyna prawdziwa radość. Naprawdę udany sezon, zakończony dubletem. W LE porażka na całej linii, ale rozgrywki krajowe zdecydowanie naprawiają ten wizerunek. Przyszłość jest niewiadomą, ale Czerczesow wcale nie był moim ulubieńcem. 8/10

Ajax - Ech... Sposób przegranej mistrza boli. Boli naprawdę mocno. W Europie po raz kolejny zawód i to tym razem w sposób wręcz niezwykły, puchar dla Feyenoordu. Jedyne co cieszy to awans do el. LM, ale w tej lidze to obowiązek - 5/10

Inter Mediolan - Widać pewne oznaki poprawy, ale nie ma co się oszukiwać - ten sezon nadal musi być rozpatrywany w charakterze porażki, szczególnie przy braku awansu do el. LM - 4/10

AC Milan - Drugi z moich mediolańskich klubów (wiem, to śmieszne itd.). Sezon jeszcze gorszy, ale tu także widmo przyszłości nie jest za ciekawe (trzeba czekać na konkrety). Finał Pucharu Włoch mógł znacząco zmienić ocenę, a tak - 3/10.

Rangers - Jest awans, jest zwycięstwo z Celtikiem z praktycznie straconej pozycji, jednak miałem znacznie większe nadzieje w finałowym meczu. Jednak trzeba pamiętać o założeniach przedsezonowych. 6/10.

EDIT:
Co do innych:
Ogólnie ligi w Europie: 2,5/10 - na minus Anglia, Holandia, Włochy, Hiszpania, Niemcy, Francja, Portugalia, Szkocja i Belgia. Na plus: Rosja, Ukraina, Grecja i Polska.

LM: 2/10. Te punkty za to, że Barca nie obroniła pucharu i było komu kibicować w finale.
LE: 4/10 - Sevillę lubię, LFC nie trawię, ale moich teamów tu zabrakło. A te które grały w pucharze (Ajax, Legia), czy te które ogólnie lubię (Napoli, Fiore) zawiodły.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 07 cze 2016, 18:30

Juventus - sezon w lidze dla mnie rewelacyjny. Najpierw złość i pogodzenie się z porażką w Serie A ze względu na cholernie dużą liczbę punktów do odrobienia, a po sezonie niesamowita satysfakcja. Ostatnie sezony to była dominacja praktycznie od początku do końca, a tutaj w końcu emocje. Dublet zdobyty w Italii i bardzo równa gra z Bayernem, który wcześniej Nas lał, napawa optymizmem na przyszłość. Okienko transferowe dopiero pokaże czy faktycznie ten dobry humor będzie podtrzymany 9/10

Lechia - w końcu za Nowaka zobaczyłem drużynę, której zależy i która potrafi grać w piłkę i efektownie i efektywnie. W końcu zaczął grać Krasić, świetna runda wiosenna w jego wykonaniu. Szkoda jedynie końcówki sezonu, ale nie jest najgorzej bo póki co Lechia nie jest gotowa na Europę (podobnie jak Piast i Zagłębie ;) ). Łyżeczkami, a nie chochlą 6/10

Atletico - nie kibicuję im na co dzień, ale chciałem ich tu dać jako, że trzymałem za nich kciuki w PD i LM. Niestety jedno i drugie nie poszło po ich myśli, ale widać, że powtórka w dotarciu do finału LM w ciągu dwóch lat to nie jest przypadek. Nie wydają grubych baniek, a potrafią zostawić w tyle Barcelonę, Bayern i przegrać najważniejszy mecz sezonu w karnych z Realem. Oby było jeszcze lepiej w następnych latach 8/10

Reprezentacja Polski - dla nich sezon się jeszcze nie skończył i tak naprawdę najważniejsze przed nimi. Za eliminacje mogę dać 5/10, a kolejne punkty przyznam za Euro ;) jak większość liczę na większe emocje niż w poprzednich latach, w końcu mamy naprawdę godną Reprezentację z małymi wyjątkami

Vive Kielce - skoro to Świat Piłki to ręczna też do niej należy ;) rewelacyjny sezon w wykonaniu Szczypiornistów Duszejbajewa. Podwójny Puchar w lidzę i na koniec finał LM, który już przeszedł do legendy. Żaden mecz nie dał mi tyle emocji co właśnie ten z Veszprem. Do tego piękne mecze z Barceloną i PSG, to musiał być ich sezon 10/10

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 07 cze 2016, 18:46

Arsenal - poziom gry najgorszy od kiedy pamiętam, fatalnie wyglądali w tym roku Kanonierzy. Paradoksalnie zajęli najwyższe miejsce od wielu lat, które było jednak wielki zawodem - ze względu na postawę głównych rywali oraz to, jaki zespół został mistrzem. W pucharach zdeklasowani przez Barcelone oraz skompromitowani przez Sheffield i Watford. Na otarcie łez Tarcza. 4/10

Leicester - zespół któremu kibicuje od lat, gdy byłem małych chłopcem marzyłem o grze z lisem na piersi. Spektakularny sezon. 10/10

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 07 cze 2016, 18:52

Tomusmc pisze: Nie wydają grubych baniek, a potrafią zostawić w tyle Barcelonę, Bayern i przegrać najważniejszy mecz sezonu w karnych z Realem. Oby było jeszcze lepiej w następnych latach 8/10
Atletico nie wydaje grubych baniek? :D

Choćby w dwóch ostatnich okienkach wydali mniej więcej tyle co Real i Barcelona razem wzięte. Oczywiście też dużo sprzedają, ale nie powielajmy tego mitu.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 07 cze 2016, 18:55

Barcelona miała zakaz transferowy ;) ja tu mówię na przestrzeni lat kiedy oba kluby wydawały jednorazowo na zawodników po 100 mln ojro

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 07 cze 2016, 19:19

Ale zimą kupowała. :)

To nie jest tak, że Atletico tylko ostatniego roku wydało sobie nagle ponad 100 mln. Dwa lata temu też tyle wydało. :)

Ja tego nie krytykuję ani nie potępiam. Obalam tylko mit biednego Atletico, które nie wydaje grubych pieniędzy na piłkarzy. Wydaje. Teraz już w maju wydali podobno 25 baniek na Gaitana i na pewno na tym się nie skończy o ile nie zostaną zmuszeni zakazem transferowym.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”