Twoj pierwszy mecz

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
molnarKowalski
Skład B
Skład B
Reputacja: 3

Twoj pierwszy mecz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: molnarKowalski » 03 sty 2018, 15:02

Kiedy po raz pierwszy w zyciu obejrzeliscie mecz pilkarski,ktory to byl rok i na jaki pierwszy mecz i jakiej ligi? :roll: Ja od siebie dodam ze na pierwszy mecz poszlem majac 7lat w 1986 roku i byl to mecz A klasy,potem z czasem wciaglem sie coraz bardziej.Oczywiscie majac tak malo lat nie poszedlem sam,ale z tata ktory kilka lat wczesniej gral w tym klubie.Natomiast mecze w tv pozniej zaczolem ogladac,tyle ze w niewielkim przedziale czasowym.Eliminacje do mistrzostw swiata we Wloszech 1990r,mecze Polski z Anglia i ze Szwecja ale nieudane.Ale tak naprawde w calosci mecze zaczolem w tv ogladac dopiero od mundialu 1990roku i mecz otwarcia naszpikowana gwiazdam wielka Argentyna dostala od nieznanych graczy z Kamerunu porazke 0-1.Ciekaw jestem waszego zdania,w ktorym roku zaczeliscie chodzic na mecze i kiedy zaczeliscie ogladanie ich w tv? :roll:

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Reputacja: 2321
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Twoj pierwszy mecz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 03 sty 2018, 16:13

molnarKowalski pisze: Ja od siebie dodam ze na pierwszy mecz poszlem majac 7lat
Co zrobiłeś?

molnarKowalski
Skład B
Skład B

Twoj pierwszy mecz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: molnarKowalski » 03 sty 2018, 16:50

Oczywiscie gdy zaczynalem chodzenie na mecze mojego klubu to on wystepowal najpierw w A klasie trzy sezony,potem awans do ligi okregowej tyle ze po roku spadek znow do A klasy i az 7 sezonow czekalem na kolejny awans do okregowki i tam juz na dosc dlugi czas udalo sie zakotwiczyc w takiej lidze,glownie dzieki zaciagowi z zewnatrz pilkarzy ktorzy nadali jakosci druzynie.Po 12 latach gry w okregowce i 2 nieudanych probach awansu wyzej,udalo sie za 3 podejsciem osiagnac czwarta lige wojewodzka.Zdarzalo mi sie tez wyjezdzac poza moja miejscowosc zeby obejrzec inne druzyny okoliczne gdy przyjezdza do nich jakas ciekawsza druzyna z gory tabeli,tyle ze wtedy chodzilem tam na mecze juz jako zwykly widz,a nie jako kibic tego klubu.Urok niskich Polskich lig cechuje ze chodzi na takie ligi w porywach 200 osob,kibice nie odpalaja rac i nie interesuja ich mocne wrazenia,a najczesciej przylaza na mecze bo gra ktos znajomy ich,czy to ktos z kims chodzil do podstawowki,czy tez znajomy z rodziny.Kto z was chodzil,lub chodzi na mecze od 4 ligi po C klasie to zrozumie specyfike takich lig,gdzie czesto na meczach nie ma gdzie usiasc,a jesli sa lawki to przygnite pod wplywem uplywu lat pamietajacy czasy jeszcze PRL.Co do poziomu takich lig powiem w ten sposob,w czwartej lidze graja kluby ktore maja jakas dobra kase i stac ich na kupno graczy spoza regionu,jesli ktos nie ma dobrej kasy gra w piatej lidze i nizszych ligach i gra najczesciej skladem opartym w wiekszosci o miejscowych pilkarzy,tyle ze gra wiekszoscia miejscowych im wyzszej ligi nie przyniesie.

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Twoj pierwszy mecz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 03 sty 2018, 17:08

HMK pisze:
molnarKowalski pisze: Ja od siebie dodam ze na pierwszy mecz poszlem majac 7lat
Co zrobiłeś?
Nie licz, że odpisze na uwagę ;)

A co do pierwszego meczu to Widzew - Wisła Płock 2-1 i bramka Klaudiusza Zabeckiego dla Wisly, który jest z mojego Tomaszowa :)
Na sektorze rodzinnym byłam wtedy. Był to mój pierwszy mecz ale wiedziałam juz, ze nie ostatni ;)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Twoj pierwszy mecz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 sty 2018, 17:11

Ilka pisze: Nie licz, że odpisze na uwagę
Ten dziadyga w ogóle nie odpisuje. Pisze tylko swoje elaboraty, typu kopiuj-wklej.

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Twoj pierwszy mecz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 03 sty 2018, 17:19

cloner pisze:
Ilka pisze: Nie licz, że odpisze na uwagę
Ten dziadyga w ogóle nie odpisuje. Pisze tylko swoje elaboraty, typu kopiuj-wklej.

To jeszcze nie jest cały kunszt nowego kolegi. Rzekłabym, że póki co mało się odkrył. Ale ogólnie nieszkodliwy jest :)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Twoj pierwszy mecz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 03 sty 2018, 17:25

Odra Wodzisław - Polonia Warszawa 2:0 w listopadzie 2000. W ataku Polonii grał murzyn który kiedy podbiegał do sektora przy którym siedziałem, to publiczność udawała małpy (ten murzyn potem walił gole dla Polskii) a kiedy przy drugim golu nie popisał się bramkarz Polonii, cały stadion zaczął skandować CO TY NA TO, SZCZĘSNY SZMATO. Już nigdy więcej nie byłem na Ekstraklasie.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Twoj pierwszy mecz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 03 sty 2018, 18:05

Mój pierwszy mecz na stadionie, to była 6 kolejka ekstraklasy sezonu 00/01. Liderująca chyba wtedy Pogoń Szczecin podejmowała Legie Warszawa.
Mecz przyjaźni. Na trybunach 21 tys kibiców, zadymy z policją i kapitalna oprawa.

Na boisku skończyło się remisowo. Radosław Majdan obronił rzut karny Czereszewskiego. Siadaczka strzelił swojaka w 24 min. a w 56 wyrównał Wróblewski. To były lata świetności w Szczecinie, jeśli ktoś w tamtym okresie kolekcjonował tygodnik piłkanożna, to pamięta jak często pojawiały się tam plakaty granatowo-bordowych
Radosław Majdan, Paweł Skrzypek,Piotr Mosór, Sergiusz Wiechowski, Kazimierz Węgrzyn,Jacek Bednarz,Dariusz Gęsior (67 Dariusz Szubert), Dariusz Dźwigała, Grzegorz Kaliciak (75 Ferdinand Chi Fon) Brasília, Robert Dymkowski (46 Grzegorz Mielcarski)

Zbigniew Robakiewicz, Maciej Murawski, Jacek Zieliński, Rafał Siadaczka, Bartosz Karwan, Adam Majewski, Giuliano, Mariusz Piekarski (84 Jacek Magiera) Radosław Wróblewski, Sylwester Czereszewski (62 Cezary Kucharski) Marek Citko (69 Marcin Mięciel)
Obrazek

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Twoj pierwszy mecz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 03 sty 2018, 18:45

Podobno na Lechii byłem pierwszy raz w wózku, ale tak ryczałem, że trzeba było przedwcześnie opuścić mecz ;)

Jak już byłem starszy to zacząłem chodzić od czwartej ligi na każdy mecz u siebie, ale co było pierwsze to nie pamiętam. Na pewno nie były to większe drużyny. Pierwsza znana marka, która przyjechała do Gdańska na mecz PP to Górnik Zabrze. Niesamowite emocje gdzie karne musiały zdecydować o awansie

W TV pamiętam finał ligi mistrzów z Juve i Ajaxem, parę miesięcy wcześniej dostałem szalik od Mikołaja i to był chyba mój pierwszy mecz. Przynajmniej ten zapamiętałem najbardziej

Awatar użytkownika
Darkman1948
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 226

Twoj pierwszy mecz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Darkman1948 » 03 sty 2018, 18:58

Kaczy jesteś ze Szczecina?

Mój pierwszy mecz z trybun to Pogoń - GKS Katowice 13.09.1997 roku. Pamiętam, że wyjście poprzedziło dłuugie namawianie taty żeby zgodził się pójść. Jak już dotarliśmy to zajęliśmy miejsca na sektorze, który dziś zajmują wyłącznie kibice gości (wtedy nie było przyjezdnych, więc można było tam wejść) :oops:
Z samego meczu pamiętam już niewiele ale wiem, że ze stadionu zaczęliśmy wychodzić przed końcowym gwizdkiem, przy stanie 3:1 dla gości. W ten sposób nie zobaczyłem ostatniej bramki :(

A tu skrót z tego meczu :)

Awatar użytkownika
EndriuK
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 328

Twoj pierwszy mecz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: EndriuK » 03 sty 2018, 19:06

Pierwszy mecz powazniejszy ( nie licze B Klasy itp )to bylo gdzies w gimnazjum, Zaglebie S chyba z Podbeskidziem i o ile pamietam bylo 5-3 albo cos takiego. Akurat wtedy bylem z kumplem i jego ziomkie, ktory kupil nam po browarze po meczu, mlodzi szpan bo z piwiekm ida chodnikiem, az tu nagle paly wyskoczyly zza bloku, udalo mi sie spierdolic, a im wlepili 50 zl :P

W telewizji pierwszy mecz pamietam jak Barcelona grala z kims , pewnie jakis mecz pucharowy. Zielone stroje, pamietam, ze ojciec sie bardzo smial caly czas, bo Ronaldo wszystkich kiwal :P, ale z kim grali to nie wiem i pewnie sie nie dowiem.

Pamietam jeszcze jak pod choinke chcialem dostac jakies barwy klubowe i dostalem czapke i szalik Porto, ale bylem zly bo nie wiedzialem co to Porto, jakies slabiaki :P
To byla podstawowka 2 moze trWcia klasa. Teraz mam do nich sentyment ;)

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Twoj pierwszy mecz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 03 sty 2018, 19:27

Darkman1948 pisze: Kaczy jesteś ze Szczecina?
kaczy zdaje się z Kołobrzegu wypłynął na szerokie wody

molnarKowalski
Skład B
Skład B

Twoj pierwszy mecz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: molnarKowalski » 03 sty 2018, 19:37

kaczy pisze: Mój pierwszy mecz na stadionie, to była 6 kolejka ekstraklasy sezonu 00/01. Liderująca chyba wtedy Pogoń Szczecin podejmowała Legie Warszawa.
Mecz przyjaźni. Na trybunach 21 tys kibiców, zadymy z policją i kapitalna oprawa.

Na boisku skończyło się remisowo. Radosław Majdan obronił rzut karny Czereszewskiego. Siadaczka strzelił swojaka w 24 min. a w 56 wyrównał Wróblewski. To były lata świetności w Szczecinie, jeśli ktoś w tamtym okresie kolekcjonował tygodnik piłkanożna, to pamięta jak często pojawiały się tam plakaty granatowo-bordowych
Radosław Majdan, Paweł Skrzypek,Piotr Mosór, Sergiusz Wiechowski, Kazimierz Węgrzyn,Jacek Bednarz,Dariusz Gęsior (67 Dariusz Szubert), Dariusz Dźwigała, Grzegorz Kaliciak (75 Ferdinand Chi Fon) Brasília, Robert Dymkowski (46 Grzegorz Mielcarski)

Zbigniew Robakiewicz, Maciej Murawski, Jacek Zieliński, Rafał Siadaczka, Bartosz Karwan, Adam Majewski, Giuliano, Mariusz Piekarski (84 Jacek Magiera) Radosław Wróblewski, Sylwester Czereszewski (62 Cezary Kucharski) Marek Citko (69 Marcin Mięciel)
Obrazek
Akurat dosc dobrze pamietam te lata,regularnie sledzilem Polska lige majac c plus,a wobec tego ze nie bylo jeszcze internetu,to kupno pilki noznej i przegladu bylo w zasadzie jedynym zrodlem codziennej wiedzy o tym sporcie.Pogon miala wtedy najwieksza publike w Polsce i zdobyla wicemistrzostwo kraju,po czym przyszlo jej grac w pucharze yefa i juz na pierwszym rywalu odpadla,co bylo wielkim zaskoczeniem odpasc z Fylkirem Rejkjawik.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Twoj pierwszy mecz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 03 sty 2018, 19:41

Darkman1948 pisze: Kaczy jesteś ze Szczecina?
Nie wiem, jak było 15 lat temu, ale aktualnie Kotwica, której kibicuje Kaczy ma układ z Pogonią. Może wcześniej też coś było na rzeczy?

Ja pamiętam, że pierwszy mecz był na wiosne 2003. Wziął mnie ojciec, wiem, że byłem wtedy na 3 meczach Wisły, wszystkie wygrane, ale nie pamiętam kolejności. Musiałbym znaleźć dokładnie.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Twoj pierwszy mecz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 03 sty 2018, 19:42

A mój pierwszy mecz w TV to Kamerun-Hiszpania na IO Sydne2000 i 16-letni Kameni w bramce, który wymiata do dzisiaj. Ciekawa sprawa, chyba z emeryturą Kameniego będę mógł zamknąć pewien rozdział piłkarskiego życia ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”