Najwięksi ostatniej dekady

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Najwięksi ostatniej dekady

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 23 gru 2009, 16:20

Dobra temat prosty: Wybieramy najlepszych graczy kończącej się dekady (akurat jest okazja). Nominowałem 5 czy ewentualnie 6 najlepszych graczy na swoich pozycjach. Oczywiście zawsze mogłem kogoś zapomnieć, wiec jeśli kogoś wam brakuje to piszcie, może się zmieści:

Nominowani :

BRAMKA (kolejność chronologiczna):
-Barthez
-Buffon
-Casillas
-Kahn
-Van Der Sar

PRAWA OBRONA:
-Cafu
-Daniel Alves
-Maicon
-Thuram
-Zanetti

ŚRODEK OBRONY:
-Cannavaro
-Ferdinand
-Nesta
-Puyol
-Stam
-Terry

LEWA OBRONA:
-Roberto Carlos
-Cole
-Lizarazu
-Maldin
-Zambrotta

DEFENSYWNA POMOC:
-Davids
-Essien
-Gattuso
-Makelele
-Vieira

ŚRODKOWY POMOCNIK
-Deco
-Gerrard
-Lampard
-Pirlo
-Xavi

OFENSYWNY PRAWY POMOCNIK:
-Beckham
-Figo
-Messi
-Robben
-C. Ronaldo

-ŚRODKOWY OFENSYWNY POMOCNIK:
-Kaka
-Rivaldo
-Scholes
-Seedorf
-Zidane

OFENSYWNY LEWY POMOCNIK:
-Giggs
-Nedved
-Ribery
-Ronaldinho
-Pires

NAPASTNIK: (2 głosy)
-Bergkamp
-Del Piero
-Ibrahimovic
-Raul
-Totti
-Batistuta
-Henry
-Inzaghi
-Ronaldo
-Shevchenko
-Van Nistelrooy

TRENER:
-Ancelotti
-Capello
-Del Bosque
-Ferguson
-Lippi
-Mourinho

Tak, wiec głosować, uzasadniać i krytykować :P
PS: i wypadało by wymyślić jakiś termin oddawania głosów
Ostatnio zmieniony 23 gru 2009, 17:51 przez (L)oczkerson, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Re: Najwięksi ostatniej dekady

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 23 gru 2009, 16:51

(L)oczkerson pisze:Wybieramy najlepszych graczy kończącej się dekady (akurat jest okazja).
Wg mnie nie ma okazji, bo nie ma teraz końca dekady. Dekada trwa do 2010 włącznie.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 23 gru 2009, 16:55

jak liczysz z 2000 to jest :wink:

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 23 gru 2009, 17:17

(L)oczkerson - jak rozumiem najwięksi,a nie ci z największymi sukcesami?I bierzemy pod uwagę lata 2000-2009?BTW - Maldiniego powieneś sfalsyfikować jako środkowego obrońcę - po lewej stronie to on bardziej hasał w latach 90-ych.W takim razie (4-1-2-1-2):
Bramka:
- Buffon - bezsprzecznie najlepszy bramkarz ostatnich 10 lat - równy poziom - nie zdarzały mu się aż takie babole jak teraz Casillasowi,a Kahna nie lubię :P
Lewa obrona:
- R.Carlos - prawdopodobnie najlepszy lewy w historii (sorry Paolo),zdefiniował na nowo ta pozycję (właśnie m.in dzięki temu piłkarzowi boczni grają teraz jako fałszywi skrzydłowi)
Prawa obrona:
- Cafu - praktycznie przez całą karierę równa,wysoka forma,legenda reprezentacji Brazylii
Środek obrony:
- Maldini&Nesta - elegancja,skuteczność,doświadczenie,fair play,a także nowoczesność w grze (obaj potrafili/ą wyprowadzać piłkę z obrony do ataku niemal jak libero)
Defensywny pomocnik:
-brak jakiś faworytów na tej pozycji,aczkolwiek ponad wszytkich wybija się chyba Vieira
Ofensywny prawy pomocnik:
- Figo - na C.Ronaldo czy Messiego za wcześnie jeśli chodzi o piłkarza dekady (błyszczą od 2-3 sezonów)
Ofensywny lewy pomocnik:
- Ronaldinho - w formie w pojedynkę rozstrzygał mecze i dominował grę w stopniu,o którym obecnie najlepsi mogą pomarzyć
Środkowy ofensywny pomocnik:
- Rivaldo - niby w drugiej części tego dziesięciolecia praktycznie poza wielką piłką,ale na początku tego stulecia absolutnie najlepszy piłkarz na swojej pozycji (Zidane?Chamiska boiskowe nie powinny mieć miejsca w takich plebiscytach),jego 'upadek' rozpoczął się wraz z...przejściem do ACM...później kluczowy gracz Olympiakosu
Para napastników:
- Batigol&Ronadlo - tu komentarz zbędny - jeden to prawdopodobnie najwybitniejsza klasyczna '9' w historii z kopytem nie z tej ziemi (potencjał by go zastąpić miał Adriano,ale wolał chlać),a drugi to najlepszy piłkarz mijającej dekady i kto wie czy nie najlepszy w historii tego sportu...

Trener - Ancelotti - osiągnął najwięcej w tej dekadzie,wprowadził nowe ustawienie (choinka,ewentualnie z 2 napastnikami) bez skrzydłowych pomocników,które swego czasu było najlepszym w Europie (a na pewno w latach 2005-2007).Poza tym pacynka to ideał każdego prezesa :P
Ostatnio zmieniony 23 gru 2009, 17:31 przez MazurXIII, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 23 gru 2009, 17:30

Bramkarz: Buffon - najlepszy bramkarz jakiego w swoim zyciu widzialem.napewno jeden z najlepszych w historii.

Prawa obrona: Cafu - zastanawialem sie miedzy nim a Zanettim i umiescilem Cafu z sympatii dla brazylijczykow noi dlatego ze gral w Milanie.obaj genialni.

Lewa obrona: Roberto Carlos - tu chyba nie ma watpliwosci.na prozno teraz szukac gracza na poziomie brazylijczyka

Srodkowi obroncy: Nesta i Stam - dwaj wybitny defensorzy.Nesta prawdopodobnie najlepszy ostatniej dekady.

Defensywny pomocnik: Makalele - jak dla mnie najlepszy defensywny pomocnik jakiego kolwiek widzialem na oczy.nie do przejscia.

Ofensywny prawy pomocnik: Figo - tak jak juz Mazur napisal zawczesnie zeby w takich rankingach Ronaldo czy Messi byli przed nim

Ofensywny lewy pomocnik: Ronaldinho - za radosc ktora mialem gdy ogladalem go w jego najlepszych meczach

Ofensywny srodkowy pomocnik: Zidane - geniusz, chodz nigdy go nie lubilem

Napastnicy: Ronaldo i Batistuta - najlepszy napstnik w historii i swietny argentynczyk.

Trener: Ancelotti - Scudetto, 2 x LM, 2 x superpuchar Europy, KMŚ

wydaje mi sie ze opcje cofniety napastnik i snajper troche naciagane.chociazby taki Ronaldo czy Szewczenko nie pasuja do jednego grona z Inzaghim czy Van Nisterlooyem.obaj powinni sie znalesc jako cofnieci napastnicy.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2009, 18:04 przez mete, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 23 gru 2009, 17:37

MazurXIII pisze:Trener - Ancelotti - osiągnął najwięcej w tej dekadzie
Śmiem twierdzić, że zarówno Ferguson jak i Mourinho osiągnęli więcej od Włocha.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 23 gru 2009, 17:46

jak rozumiem najwięksi,a nie ci z największymi sukcesami?I bierzemy pod uwagę lata 2000-2009?
Po prostu najlepsi zawodnicy od początku 2000 roku do końca 2009. Wiadomo jeśli ktoś największe sukcesy odnosił wcześniej, to działa to na jego niekorzyść
Co do systemu taktycznego to orientacyjnie podziałkę zrobiłem taką, jeśli uważacie, że lepiej w innym to piszcie w innym. Jeśli większość będzie za innym system zawsze możemy zmienić. To tylko zabawa.
Moja lista:
Bramka:
Buffon; 10 lat równiutkiej formy, praktycznie bezbłędny. Równać się z nim może tylko Cassilas, ale Buffon jest stabilniejszym. No i ma moją sympatię.

Prawy obrońca:
-Thuram- Zawsze go uwielbiałem, za gigantyczną klasę w defensywie i niesamowite warunki fizyczne.

Środek-
Cannavaro. Dla mnie defensor idealny. Wielcy lider. To jak Canna grał na MS w 2006 to była maestria najwyższego poziomu. Czysta elegancja i perfekcja

Lewa obrona:
Roberto Carlos. Zrewolucjonizował tą pozycję. Nawet legendarny Malidini, który jak wspomniał MazurXIII, czy Zambro, którego zawsze bardzo lubiłem się do niego nie zbliża

Defensywna pomoc- Davids. Pomocnik kompletny. Śweietny w defensywie, bardzo mocny w ofensywie, mocny na skrzydle, technicznie kapitalny. Jednostronny Makelele, który strzelił przez całą karierę jednego gola, dlatego dla mnie jest gorszy. A drugiego środkowego pomocnika nominować nie muszę

Środkowy pomcnik- Xavi. Wielka postać, wielkiej Barcelony. Najkreatywniejszy piłkarz środka pola.

Ofensywny prawy pomocnik- Figo. Beckham dla mnie zawsze był niekompletnym graczem, wielkie nazwisko, nie aż tak wielkie nazwisko co Luis. Ronaldo i Messi grają zbyt krótko :P

Ofensywny środkowy pomocnik- Zidane. Komentować nie muszę

Ofensywna lewa pomoc: Nedved. Wybierałem, między niegenialnym profesjonalistą, a nieprofesjonalnym geniuszem. Między piłkarzem skrajnie równym, a tym który popadł w gigantyczny kryzys. Wybieram Nedveda i jego unikalną siłę charakteru. Zresztą jak ja na niego nie zagłosuje to kto :P

Atak to dla mnie duet. Ronaldo-Henry. Ronaldo, to był czysty fenomen. Bez względu na wagę, kontuzję itp. A Totti za kosmiczną wszechstronności i przywiązanie do barw. I tu jednak Henry. Uwielbiałem go oglądać w Arsenalu. Wielki w reprezentacji Francji, która z nim na czele osiągała wielkie rzeczy. Weź z takiego grona wybierz 2 pffffff

A trener to Lippi.
wydaje mi sie ze opcje cofniety napastnik i snajper troche naciagane.chociazby taki Ronaldo czy Szewczenko nie pasuja do jednego grona z Inzaghim czy Van Nisterlooyem.obaj powinni sie znalesc jako cofnieci napastnicy.
Ok. łączymy napastników
Ostatnio zmieniony 23 gru 2009, 17:53 przez (L)oczkerson, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 23 gru 2009, 17:47

Mourinho:
- mistrzostwo Portugalii 2003 i 2004, Puchar Portugalii 2003, Superpuchar Portugalii 2003 i 2004, finał Pucharu Portugalii 2004, Puchar UEFA 2003 oraz Puchar Mistrzów 2004 z FC Porto
- mistrzostwo Anglii 2005 i 2006, wicemistrzostwo Anglii 2007, Puchar Anglii 2007, Puchar Ligi Angielskiej 2005 i 2007, Tarcza Dobroczynności 2006
- mistrzostwo Włoch 2009 i Superpuchar Włoch 2008 z Interem Mediolan

Ferguson:
- Mistrzostwo Anglii 2000, 2001, 2003, 2007, 2008, 2009
- Puchar Anglii 2004
- Puchar Ligi Angielskiej 2006, 2009
- Tarcza Dobroczynności 2003, 2007, 2008
- Liga Mistrzów 2008
- Klubowe Mistrzostwo Świata 2008

Ancelotti:
- Mistrzostwo Włoch 2004
- Puchar Włoch 2003
- Superpuchar Włoch 2004
- Liga Mistrzów 2003, 2007 (półfinałów i finałów nie chce mi się wymieniać)
- KMŚ 2007

Teraz pytanie ile jest wart Puchar Mistrzów,Mistrzostwo Anglii czy Mistrzostwo Portugalii?I który trener jest lepszy - geniusz PR-u,ten potrafiący całe życie się uczyć czy ten wprowadzający do tego sportu coś innowacyjnego?

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 23 gru 2009, 17:56

Dla mnie Carlo to większy trener od Mou. Więcej osiągnął w europie. Stworzył bardziej spektakularny, bardziej wyjątkowy zespół w Milanie niż Mou w Chelsea czy Porto. Licytacja sukcesów nie jest tu dla mnie głównym wyznacznikiem

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 23 gru 2009, 17:57

Po pierwsze- nie oceniałem który z owych trenerów jest lepszy, tylko porównywałem ich osiągnięcia (choć nie zaprzeczam że za najlepszego trenera ostatniej dekady uważam Fergusona).

Po drugie- chyba mi nie powiesz, że uważasz Ancelottiego za najlepiej utytułowanego trenera ostatniej dekady z tylko jednym krajowym mistrzostwem na koncie :lol: ?

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 23 gru 2009, 18:03

Jak się ma jedno mistrzostwo do sześciu? :lol: Może od razu wpisujcie całą jedenastkę Milanu? :mrgreen:

Ogólnie wygląda to tak: kibic Milanu- trener Ancelotti
Kibic Juve- trener Lippi.

:lol:

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 23 gru 2009, 18:06

a Hiddink? Chyba osiągnął więcej niż Del Bosque, którego Galacticos jak i obecna Hiszpania to swoisty samograj. Przyznaję, Hiszpan dobrze sobie radził z rozkapryszonymi gwiazdami w Madrycie, ale jego sukcesy są według mnie mniejsze niż Guusa. Świetnie zbudowana reprezentacja Korei Płd.; później to co wyczyniało jego PSV w LM, gdy w ostatnich minutach stracili bramkę na wagę awansu do finału; z reprezentacji Kangurów zrobił zespół robiący furorę na MŚ; no i wspaniała gra Rosji na ME. W Chelsea szybko posprzątał burdel po Scolarim. Według mnie Hiddink powinien znaleźć się na tej liście, bo praca z reprezentacjami też jest trudną sztuką, którą Holender dopracował do perfekcji.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 23 gru 2009, 18:07

Jak się ma jedno mistrzostwo do sześciu? :lol: Może od razu wpisujcie całą jedenastkę Milanu?
a czy ktos nie moze miec innego zdania? czy ktos cos umniejsza Fergusonowi jak napisze ze uwaza ze w ostatnich dziesieciu latach Ancelotti byl lepszym trenerem??
Ogólnie wygląda to tak: kibic Milanu- trener Ancelotti
Ogolnie wyglada to tak: ktos napisze ze Ferguson nie byl w czyms najlepszy to pojawia sie kibic Manchesteru...

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 23 gru 2009, 18:12

Nikt Wam nie zabroni uważać Ancelottiego za lepszego trenera, ale pisząc, że 'osiągnął najwięcej w tej dekadzie', pogrążacie się :] .

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 23 gru 2009, 18:12

Wg mnie nie ma okazji, bo nie ma teraz końca dekady. Dekada trwa do 2010 włącznie.
:rotfl:

Po temacie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”