Finanse (Giełda, itp.) - Strona 10

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 sty 2023, 17:06

Byłaby to super opcja, ale jak to robić?
Ja PC włączam raz w tygodniu, na pół godziny może ;)

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 10 sty 2023, 17:07

No niestety trzeba wtedy włączać PC częściej :P

Ale jak już włączam, to nie zajmuje mi to dużo czasu. Choć ostatnio nie robię tego na bieżąco i po kilku dniach wszystko zrzucam, ale tak czy siak to jest po prostu kilka minut dłużej.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 sty 2023, 17:09

Fajna sprawa, może spróbuje od lutego, ale łatwo nie będzie. Przecież, gdy jestem najebany to nie wiem ile wydaje :lol2:

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 10 sty 2023, 17:11

Jak najbardziej rozumiem i dlatego mówię, że przez to, że płacę głównie kartą działa na moją korzyść. Jestem w stanie zobaczyć gdzie płaciłem i ile, więc wszystko się spina :P

A no i jak mam ze sobą gotówkę, to wiem ile i wiem na co ona jest.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2023, 17:12 przez Sergek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 10 sty 2023, 17:11

Na telefonie możesz sobie to zrobić.

No i to jest plus płacenia kartą - możesz się zalogować na konto raz w tygodniu i masz całą historię.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1396
Kibicuję: FC Barcelona

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 10 sty 2023, 17:20

A jak idziesz na imprezę i nie płacisz kartą, to po prostu zapisz sobie że wziąłeś X zł i rano zobaczysz ile zostało, o ile zostało. :D
To naprawdę nie jest dużo pracy, ale jak się nie chce, to ciągle można wymyślać wymówki.

Widzę Panowie, że nie trafiliście na blog z którego ja sobie wzorzec arkusza pobrałem:
https://jakoszczedzacpieniadze.pl/budze ... kusz-excel

Rzuciłem szybko okiem i widzę, że apka na telefon jest tam polecona.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 10 sty 2023, 17:24

Messi(as) pisze:
10 sty 2023, 15:35
U mnie budżet prowadzę razem z narzeczoną i główną zasadą jest od razu po otrzymaniu wypłat przelanie kasy na odpowiednie subkonta, na których gromadzimy ją na konkretne cele.
Jak pracowałem, to robiłem podobnie tylko bez subkont, bo nie miałem konkretnych celów. X co miesiąc na konto oszczędnościowe, stałe Y+ na ROR i schodzenie poniżej tylko i wyłącznie w przypadku potrzeby większego zakupu w postaci AGD - jak się za bardzo zbliżałem, to stopowałem z przyjemnościami. Raz na kilka miesięcy przelewałem dzień przed wypłatą na oszczędnościowe różnicę tego co miałem, tak, żeby wyszło równe Y. W ten sposób zarówno co miesiąc były oszczędności i nie musiałem za bardzo się ograniczać z wydatkami na przyjemności.

Jak mi się znudzi opierdalanie się, to zapewne wrócę do tego modelu :D

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 10 sty 2023, 17:27

Keres pisze:
10 sty 2023, 17:20
A jak idziesz na imprezę i nie płacisz kartą, to po prostu zapisz sobie że wziąłeś X zł i rano zobaczysz ile zostało, o ile zostało. :D
To naprawdę nie jest dużo pracy, ale jak się nie chce, to ciągle można wymyślać wymówki.

Widzę Panowie, że nie trafiliście na blog z którego ja sobie wzorzec arkusza pobrałem:

Za dużo się dzieje w tym arkuszu :P da się krócej.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 10 sty 2023, 18:06

Sergek pisze:
10 sty 2023, 16:58
Keres pisze:
10 sty 2023, 16:52
Ja parę lat temu prowadziłem przez 2 lata szczegółowy budżet domowy, tj. zapisywałem w Excelu każdy wpływ i każdy wydatek, co do grosza. Upierdliwe to było, ale znałem dokładną odkładaną kwotę. Zaprzestałem to, bo i tak nie wydaję durnie kasy, co mam kupić, to kupię, ale z głową. Później zapisywałem tylko moje wpływy + pod koniec miesiąca spisywałem wartość moich wszystkich oszczędności. Od tego roku tylko w grudniu spiszę stan całego portfela.
Ja to robię od dłuższego czasu. Kiedyś też robiłem, ale o wiele mniej szczegółowo.

Na początku jedynie musiałem rozpisać tab w excelu i po jakich kategoriach chcę grupować rzeczy.. A jak już to zrobiłem, to teraz jedynie spisuje pozycje z konta (w sumie w ostatnim czasie płacę głównie nie-gotówką) a arkusz ściąga wszystko sam/grupuje/zlicza i nic więcej nie muszę robić. Za jakiś czas to pewnie ulepszę, ale na razie robi najważniejsze i tyle mi starczy.
w wiekszosci bankow system bankowosci elektronicznej sam robi takie analizy finansowe, ktore mozna filtrowac na dziesiatki sposobow. sam mam konto w pekao sa i tam wyglada to mniej wiecej tak

Obrazek

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 10 sty 2023, 18:40

Tak, też mam w Pekao i znam to. Ja jednak czuję się przywiązany do exceli i robię wszystko tam.

Awatar użytkownika
Messi(as)
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 65

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Messi(as) » 10 sty 2023, 19:08

Sergek pisze:
10 sty 2023, 18:40
Tak, też mam w Pekao i znam to. Ja jednak czuję się przywiązany do exceli i robię wszystko tam.
Też wolę budżety robić w excelu niż korzystać z tych bankowych.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 10 sty 2023, 19:17

Keres pisze:
10 sty 2023, 17:20

Ten blog i excel to najlepszy przykład dlaczego powinno się zadać sobie pytania przed tworzeniem takiego budżetu domowego. Czy chcemy, żeby zredukować wydatki w danym obszarze? Czy chcemy wiedzieć ile wydaliśmy ogólnie? Czy chcemy znać stan gotówki w przeszłości, żeby lepiej zaplanować stan gotówki w przyszłości? Jakie okresy czasu nas interesują? Czy chcę wiedzieć ile będę miał pieniędzy, żeby móc zaplanować inwestycje?

Takie rozbicie jakie jest zaproponowane przez autora bloga do niczego nie prowadzi - jedynie do zarzucenia prowadzenia takiego excela po 3 tygodniach od jego włączenia. Za dużo kategorii, za mało przejrzystości.
Ja przed zakupem mieszkania walczyłem z kilkoma budżetami proponowanymi w internecie, aż wymyśliłem swój. Prosty excel, spisanych 12 kategorii dokładnych, które grupują się w 7 kategorii głównych. I jest przejrzyście i jasno - przecież nikomu nie potrzeba rozbicia na każdą dokładną kategorię wydatku. Co za różnica czy kupiłem chleb czy słodycze? To są codzienne wydatki i nie ma sensu ich rozróżniać.
Naprawdę wystarczy prosta tabelka w Excelu z transakcjami zrealizowanymi i planowanymi i w oparciu o to formuła w PowerPivot Excela, która sumuje nam automatem całość i wychodzi nam cyferka stanu konta.
I nie wierzę, że komuś jest potrzebna dokładna informacja co do dnia ile ma mieć pieniędzy, miesięczne zestawienia są wystarczające.

Operowanie na wielu arkuszach w zaproponowany przez ten i różne inne blogi mija się z celem - zróbcie sobie wykresy przestawne, które Wam wszystko pokazują. Dodajcie fragmentator, żeby móc wyróżnić dany miesiąc i nic więcej nie trzeba.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 10 sty 2023, 19:26

Akarin jako zaprawiony SAPowiec (chyba, że się coś zmieniło), który pewnie też dłubie dużo po excelach/modelach dobrze opisał co zawarłem w o wiele krótszej wypowiedzi wcześniej. Za dużo wszystkiego i na pewno istotna część jest niepotrzebna dla większości z nas.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 10 sty 2023, 21:04

DDK pisze:
10 sty 2023, 16:39
Ja od prawie roku dostaje wypłatę, spłacam tyle ile sobie założyłem i ile obiecałem i potem żyję do pierwszego i chyba ani razu nie wystarczyło :P

Tak naprawdę to chyba pierwszy raz od kwietnia jestem pierwszego dnia miesiąca na plusie
jak to jest w ogóle możliwe? Palisz tymi pieniędzmi w piecu czy jak?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 10 sty 2023, 21:13

Nie, spłacam mieszkanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”