Ja PC włączam raz w tygodniu, na pół godziny może
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 sty 2023, 17:06
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 10 sty 2023, 17:07
Sergek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 sty 2023, 17:09
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 10 sty 2023, 17:11
Sergek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 10 sty 2023, 17:11
DDK

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 10 sty 2023, 17:20
Keres

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 10 sty 2023, 17:24
Jak pracowałem, to robiłem podobnie tylko bez subkont, bo nie miałem konkretnych celów. X co miesiąc na konto oszczędnościowe, stałe Y+ na ROR i schodzenie poniżej tylko i wyłącznie w przypadku potrzeby większego zakupu w postaci AGD - jak się za bardzo zbliżałem, to stopowałem z przyjemnościami. Raz na kilka miesięcy przelewałem dzień przed wypłatą na oszczędnościowe różnicę tego co miałem, tak, żeby wyszło równe Y. W ten sposób zarówno co miesiąc były oszczędności i nie musiałem za bardzo się ograniczać z wydatkami na przyjemności.
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 10 sty 2023, 17:27
Za dużo się dzieje w tym arkuszuKeres pisze: ↑10 sty 2023, 17:20A jak idziesz na imprezę i nie płacisz kartą, to po prostu zapisz sobie że wziąłeś X zł i rano zobaczysz ile zostało, o ile zostało.
To naprawdę nie jest dużo pracy, ale jak się nie chce, to ciągle można wymyślać wymówki.
Widzę Panowie, że nie trafiliście na blog z którego ja sobie wzorzec arkusza pobrałem:
https://jakoszczedzacpieniadze.pl/budze ... kusz-excel
Rzuciłem szybko okiem i widzę, że apka na telefon jest tam polecona.
Sergek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 10 sty 2023, 18:06
w wiekszosci bankow system bankowosci elektronicznej sam robi takie analizy finansowe, ktore mozna filtrowac na dziesiatki sposobow. sam mam konto w pekao sa i tam wyglada to mniej wiecej takSergek pisze: ↑10 sty 2023, 16:58Ja to robię od dłuższego czasu. Kiedyś też robiłem, ale o wiele mniej szczegółowo.Keres pisze: ↑10 sty 2023, 16:52Ja parę lat temu prowadziłem przez 2 lata szczegółowy budżet domowy, tj. zapisywałem w Excelu każdy wpływ i każdy wydatek, co do grosza. Upierdliwe to było, ale znałem dokładną odkładaną kwotę. Zaprzestałem to, bo i tak nie wydaję durnie kasy, co mam kupić, to kupię, ale z głową. Później zapisywałem tylko moje wpływy + pod koniec miesiąca spisywałem wartość moich wszystkich oszczędności. Od tego roku tylko w grudniu spiszę stan całego portfela.
Na początku jedynie musiałem rozpisać tab w excelu i po jakich kategoriach chcę grupować rzeczy.. A jak już to zrobiłem, to teraz jedynie spisuje pozycje z konta (w sumie w ostatnim czasie płacę głównie nie-gotówką) a arkusz ściąga wszystko sam/grupuje/zlicza i nic więcej nie muszę robić. Za jakiś czas to pewnie ulepszę, ale na razie robi najważniejsze i tyle mi starczy.

moody
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 10 sty 2023, 18:40
Sergek
Messi(as)
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 10 sty 2023, 19:17
Ten blog i excel to najlepszy przykład dlaczego powinno się zadać sobie pytania przed tworzeniem takiego budżetu domowego. Czy chcemy, żeby zredukować wydatki w danym obszarze? Czy chcemy wiedzieć ile wydaliśmy ogólnie? Czy chcemy znać stan gotówki w przeszłości, żeby lepiej zaplanować stan gotówki w przyszłości? Jakie okresy czasu nas interesują? Czy chcę wiedzieć ile będę miał pieniędzy, żeby móc zaplanować inwestycje?Keres pisze: ↑10 sty 2023, 17:20A jak idziesz na imprezę i nie płacisz kartą, to po prostu zapisz sobie że wziąłeś X zł i rano zobaczysz ile zostało, o ile zostało.
To naprawdę nie jest dużo pracy, ale jak się nie chce, to ciągle można wymyślać wymówki.
Widzę Panowie, że nie trafiliście na blog z którego ja sobie wzorzec arkusza pobrałem:
https://jakoszczedzacpieniadze.pl/budze ... kusz-excel
Rzuciłem szybko okiem i widzę, że apka na telefon jest tam polecona.
Akarin
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 10 sty 2023, 19:26
Sergek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 10 sty 2023, 21:04
jak to jest w ogóle możliwe? Palisz tymi pieniędzmi w piecu czy jak?
Delpiero14

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 10 sty 2023, 21:13
DDK
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio