Grupa H: Hiszpania, Wyspy Zielonego Przylądka, Arabia Saudyjska, Urugwaj

XXIII Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 2026
Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8382

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 22 maja 2026, 21:44

Temat poświęcony grupie H:

---
GRUPA H
🇪🇸 Hiszpania
🇨🇻 Republika Zielonego Przylądka
🇸🇦 Arabia Saudyjska
🇺🇾 Urugwaj
---

15 czerwca 2026

🇪🇸 Hiszpania – 🇨🇻 Republika Zielonego Przylądka, 18:00 (🇺🇸 Mercedes-Benz Stadium, Atlanta)

16 czerwca 2026

🇸🇦 Arabia Saudyjska – 🇺🇾 Urugwaj, 00:00 (🇺🇸 Hard Rock Stadium, Miami)

21 czerwca 2026

🇪🇸 Hiszpania – 🇸🇦 Arabia Saudyjska, 18:00 (🇺🇸 Mercedes-Benz Stadium, Atlanta)

22 czerwca 2026

🇺🇾 Urugwaj – 🇨🇻 Republika Zielonego Przylądka, 00:00 (🇺🇸 Hard Rock Stadium, Miami)

27 czerwca 2026

🇨🇻 Republika Zielonego Przylądka – 🇸🇦 Arabia Saudyjska, 02:00 (🇺🇸 NRG Stadium, Houston)

🇺🇾 Urugwaj – 🇪🇸 Hiszpania, 02:00 (🇲🇽 Estadio Akron, Guadalajara)

Zapraszam do dyskusji.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2379

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 25 maja 2026, 20:14

kadra hiszpanow aka fc barcelona i przyjaciele. no i juz wiadomo komu moody bedzie kibicowal na imprezie :witam:

Obrazek

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 602

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 25 maja 2026, 20:29

Osasuna wystawia swojego przedstawiciela, Víctor Muñoz.
Coś tam obserwowałem chłopaka, choć w małym wymiarze, ciekawy zawodnik.

Zastanawiam się jeszcze czy Toni Martínez z Deportivo Alavés powinien jechać w miejsce gracza Celty, ale chyba Borja Iglesias wygrał doświadczeniem.

To wszystko oczywiście sprawy mało znaczące, obaj gracze odegrają marginalną rolę.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 25 maja 2026, 20:52

no ten munoz niezly wiatr na skrzydle potrafi robic, ciekawa ma droge kariery tak przy okazji, bo w cv mlodziezowke zarowno barcy, jak i realu

w srodkowych napastnikach to hiszpania przebierac nie moze, gdyby sie nie polamal, to pewnie powolaliby aghehowe z porto, a tak alternatywa dla ferrana i oyarzabala bedzie pewnie merino jako falszywa dziewiatka. swoja droga gosc polamal sie w styczniu i przez ostatnie piec miesiecy zagral paredziesiat minut, a i tak go lysy powolal

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 602

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 25 maja 2026, 21:16

Z napastników dobrze wygląda Carlos Espí z Levante. Może w przyszłości pojedzie z kadrą na turniej.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6588

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 25 maja 2026, 21:23

Kadra Hiszpanii bez ani jednego gracza Realu, no tego bym nie wymyślił.

Ale taki znak czasów, z Juventusu też żaden Włoch nie jedzie na mundial :D

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 305

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 30 maja 2026, 11:45

Jedna z bardziej oczywistych grup do wytypowania każdej pozycji od 1 do 4.

Hiszpania to dla mnie faworyt nr 1 całego turnieju i zarazem typ nr 2 pod kątem moich osobistych sympatii po Holendrach rzecz jasna. Osobiście czuję wiatr powtórek po 16 latach. Tak jak Euro 2024 robiło dla Hiszpanii trochę za Euro 2008 pod kątem efektywności gry i radosnego finału tak stawiam że MŚ 2026 będzie dla Hiszpanii powtórką z RPA 2010. Chociaż może tym razem wyłącznie pod kątem rozstrzygnięcia, a sama gra będzie ciut bardziej efektowna bo pamiętamy że w RPA Hiszpanie nie grali już tak ładnie dla oka jak w Austrii i Szwajcarii. No ale ja ich nigdy za to w sumie nie potępiałem. Cel uświęcał środki. Holandia na MŚ 2010 też brzydziej niż na Euro 2008 ale też w finale była. Tak więc czuję tutaj mega potencjał na złoto. Lamine!!! Lamine!!! Lamine!!! Lamine!!! Yamal!!!

Urugwaj cały czas na poziomie. Drużyna która spokojnie powinna się łapać do światowego top 16, pewnie bliżej miejsca szesnastego niż pierwszego ale jednak. No ale czy ma takie szanse skoro druga drużyna tej grupy wpada w round of 32 na zwycięzcę grupy argentyńskiej? No własnie... no ale w grupie jeszcze easy.

Arabia Saudyjska stały bywalec dzięki własnej łatwej strefie kwalifikacyjnej. No w Katarze trochę zaskoczyli tą wygraną nad Argentyną, ale dalsze mecze pokazały że był to raczej wypadek przy pracy i się pewnie już tak łatwo nie powtórzy.

Republika Zielonego Przylądka - totalny kopciuszek, beneficjent zarówno poszerzenia turnieju jak i tego że 3 bardzo ważne drużyny z ich strefy kwalifikacyjnej nie musiały grać w kwalifikacjach. No będzie to zdecydowanie mięso armatnie. Jako ciekawostkę podzielę się z forumowiczami tym że parę tygodni temu parę osób z mojej pracy poleciało właśnie do Republiki Zielonego Przylądka w ramach wygranego konkursu w pracy. Były tam osoby zarówno wyżej jak i niżej postawione. No i ktoś z tych wyżej postawionych narozrabiał na tyle że już z nami nie pracuje :mrgreen:

Moje typowanie:

Jak wspomniałem. Każda pozycja oczywista. Hiszpanie pierwsi. Urugwaj drugi. Arabia Saudyjska trzecia. Wiadomo kto czwarty. Arabia z 3 punktami. No pytanie jaki będą mieć bilans bramkowy. Ile wbiją kopciuszkowi a ile sami wezmą od Hiszpanów i Urusów i jak się będzie ich bilans prezentował na tyle innych zespołów trzecich które też skończą z 3 punktami a mogą takie być. Nie do końca wiem czy Arabia się ostatecznie dostanie czy nie do round of 32, ale nie jest bez szans.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2005
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 30 maja 2026, 13:23

Leszek pisze:
30 maja 2026, 11:45
Każda pozycja oczywista. Hiszpanie pierwsi. Urugwaj drugi. Arabia Saudyjska trzecia.
Zgodzę się z Hiszpanami, ale Urugwaj i Arabia Saudyjska, to nie jest dla mnie taka oczywista sprawa. Przede wszystkim, to już nie jest ten Urugwaj co kiedyś. Wystarczy dyspozycja dnia, większa motywacja Arabów i masz niespodziankę, tak jak zrobili niespodziankę Argentynie w 2022r.

Don't get me wrong. Gdybym miał postawić na to kto z tej dwójki zajmie wyższe miejsce w grupie, to był by to Urugwaj. Ale to takie 75:25 dla Urugwaju, a to już nie jest coś co bym mógł nazwać sytuacją oczywistą :P

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 30 maja 2026, 13:52

Mr.Chris pisze:
30 maja 2026, 13:23
Don't get me wrong. Gdybym miał postawić na to kto z tej dwójki zajmie wyższe miejsce w grupie, to był by to Urugwaj. Ale to takie 75:25 dla Urugwaju, a to już nie jest coś co bym mógł nazwać sytuacją oczywistą :P
No zgoda. To już faktycznie jest kwestia tego kto semantycznie od jakiego procenta uznaje za oczywiste np :wink:

Może odrobinę przesadziłem. Może lepsze określenie było by że sprawy w tej grupie wydają się dosyć klarowne.

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2469
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 02 cze 2026, 19:02

Mr.Chris pisze:
30 maja 2026, 13:23
ale Urugwaj i Arabia Saudyjska, to nie jest dla mnie taka oczywista sprawa
Nie żebym zaczął trząść portkami przed potężną kadrą Arabii Saudyjskiej (aż musiałem sprawdzić czy ten siwy francuski goacik dalej jest tam trenerem, nie jest - odszedł w kwietniu tego roku z kadry), bo w sumie to nie ma tam się chyba kogo bać, ale no nie nastawiam się na za wiele po Urugwajczykach patrząc na to, że w 1x16 jak dobrze patrzę można trafić na Argentynę.
4 lata temu myślałem, że będzie dobrze to nie wyszli z grupy, teraz się na nic dobrego nie nastawiam to może się miło zaskoczę. Oby :P

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 02 cze 2026, 19:23

na papierze biednie kadra urugwaju wyglada w porownaniu do tych z ostatnich mundiali, zwlaszcza atak

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1078
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 02 cze 2026, 20:44

Leszek pisze:
30 maja 2026, 11:45
Republika Zielonego Przylądka - totalny kopciuszek, beneficjent zarówno poszerzenia turnieju jak i tego że 3 bardzo ważne drużyny z ich strefy kwalifikacyjnej nie musiały grać w kwalifikacjach.
Przecież to kraj afrykański, a nie z Ameryki Północnej, więc taka sytuacja nie miała miejsca?
I nie można deprecjonować tego awansu, gdy nie jadą takie potęgi afrykańskiej piłki jak Nigeria i Kamerun.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1875

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 02 cze 2026, 21:08

Kamerun i Wyspy Zielonego Przylądka przegrały po tyle samo meczów w grupie w której byli razem - po jednym. W tym WZP przegrały właśnie z Kamerunem i to 4:1 ;) jednak Kamerun zaliczył aż 4 remisy w tym z najgorszymi dziadami z Eswatini. WZP były bardzo skuteczne - 4 mecze wygrane jedną bramką.

W drugiej rundzie to i Kamerun, i Nigeria odpadły z DR Kongo, także trzeba będzie te ekipe obserwować, może jakiś fajny mecz zagrają, skoro potrafili wyeliminować tak poważne marki ze swojego kontynentu.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 02 cze 2026, 22:02

yedraz pisze:
02 cze 2026, 20:44
Przecież to kraj afrykański, a nie z Ameryki Północnej, więc taka sytuacja nie miała miejsca?
I nie można deprecjonować tego awansu, gdy nie jadą takie potęgi afrykańskiej piłki jak Nigeria i Kamerun.
O lol. Ale wpadka mi się przytrafiła. Tak jak robie research taki choćby minimalny przy komentowaniu tych grup tak tutaj olałem research najwyraźniej i jeszcze zasłużyłem na kapę z geografii. Moi nauczyciele z geografii z podstawówki i liceum: Jan Uchacz i Ewa Adamek przewracają się w grobie.

I jeszcze wyprzedzili Kamerun....

Nie no, muszę zatem ciut edytować. Dalej oczywiście uważam że Hiszpanie pierwsi a Urugwaj raczej drugi. No ale już teraz nie dam się pokroić czy Arabia Saudyjska na pewno trzecia.

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 203

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 06 cze 2026, 2:11

Hiszpania to oczywiście zdecydowany faworyt tej grupy i jeden z faworytów turnieju, Urugwaj wydaje się tu być zaraz za nimi a wielką niewiadomą są dla mnie Wyspy Zielonego Przylądka...

Hiszpania - WZP 4-0
Hiszpania - Arabia Saudyjska 2-0
Hiszpania - Urugwaj 2-0
WZP - Arabia Saudyjska 0-1
WZP - Urugwaj 0-3
Arabia Saudyjska - Urugwaj 0-2

1. Hiszpania
2. Urugwaj
3. Arabia Saudyjska
4. Wyspy Zielonego Przylądka

Przyznam, nic nie wiem o Wyspach Zielonego Przylądka, może ich tu pokarałem, ale i tak uważam, że to Hiszpanie i Urugwajczycy wyjdą z tej grupy. Hiszpania świetnie sobie potrafi radzić w fazie grupowej i daje im komplet zwycięstw nawet zachowując czyste konto. Urugwaj ulegnie tylko Hiszpanii - aczkolwiek chciałbym by Valverde i spółka zrobili jakąś niespodziankę, jednak myślę, że Hiszpanie będą za mocni. Arabia Saudyjska? dla mnie równie dobrze mogą dostać w tyłek od Wysp Zielonego Przylądka z racji, że nie wiele wiem o sile tego ostatniego zespołu, to dałem wygraną Saudyjczykom.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”