Grupa F: Holandia, Japonia, Szwecja, Tunezja

XXIII Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 2026
Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8382

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 22 maja 2026, 21:40

Temat poświęcony grupie F:

---
GRUPA F
🇳🇱 Holandia
🇯🇵 Japonia
🇸🇪 Szwecja
🇹🇳 Tunezja
---

14 czerwca 2026

🇳🇱 Holandia – 🇯🇵 Japonia, 02:00 (🇺🇸 AT&T Stadium, Dallas)

15 czerwca 2026

🇳🇱 Holandia – 🇯🇵 Japonia, 04:00 (🇲🇽 Estadio BBVA, Monterrey)

20 czerwca 2026

🇳🇱 Holandia – 🇸🇪 Szwecja, 19:00 (🇺🇸 NRG Stadium, Houston)

21 czerwca 2026

🇹🇳 Tunezja – 🇯🇵 Japonia, 06:00 (🇲🇽 Estadio BBVA, Monterrey)

26 czerwca 2026

🇯🇵 Japonia – 🇸🇪 Szwecja, 01:00 (🇺🇸 AT&T Stadium, Dallas)

🇹🇳 Tunezja – 🇳🇱 Holandia, 01:00 (🇺🇸 Arrowhead Stadium, Kansas City)

Zapraszam do dyskusji.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 602

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 22 maja 2026, 22:47

Mocno ciekawa grupa i wyrównana. Tunezja trochę odstaje, ale zakładam, że może tutaj być jakieś zamieszanie.
Holandia nie jest jakoś przekonująca, przynajmniej z mojej perspektywy i Japończycy czy Szwedzi nie są na straconej pozycji. Oczywiście ten nowy format dopuszcza sporą możliwość wpadek bez konsekwencji, jednak uważam, że faworyt grupy może mieć ciężary.

Japonia niestety rozgrywa wszystkie swoje spotkania o dość niekorzystnych porach, więc będzie ciężko coś z tego wyhaczyć.
Będzie brakowało Kaoru Mitomy, ale mam nadzieję, że w jego buty wejdzie Yuito Suzuki. Bardzo dobrze wygląda środek, Ao Tanaka - Kaishū Sano, zwłaszcza ten drugi totalny kozaczek. Generalnie kadra mocna, liczę na duże granie.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 305

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 28 maja 2026, 21:21

No i tutaj dochodzę w jakimś sensie do "mojej" grupy bo Holandia to moi ludzie od 28 lat :wink:

Nie jestem też pewnie do końca obiektywny, aczkolwiek postaram się. Oczywiście faworytem grupy są ale ubolewam nad brakiem Xaviego Simonsa który jest kontuzjowany a niektóre inne decyzje Koemana budzą moje wątpliwości. Ot, nie wział Frimponga i mógłbym napisać referat na temat tego czemu to jest zła decyzja mimo słabego sezonu zawodnika Liverpoolu, ale zostawię to na inną okazję, być może w ciągu najbliższych dni już w temacie bezpośrednio o drużynie oranje.

Holendrzy są faworytem grupy ale mają po pierwsze jednego bardzo groźnego rywala Japonię o których za chwilę, oraz po drugie Holandia jest jedną z tym ekip na tym turnieju która jest zakleszczona w dużym prawdopodobieństwie dostania trudniejszego rywala w round of 32 niż w round of 16. Jeżeli skupiać się na drużynach z pierwszego koszyka to Brazylia, Holandia, Argentyna i Hiszpania są w takiej specyficznej sytuacji. Po pierwsze to może dojść do mega hitu już w round of 32 jeżeli któraś z tych 4 drużyn wyjdzie z drugiego miejsca. Brazylia i Holandia obserwują się wzajemnie pod tym kątem, a drugim takim zestawem jest Argentyna z Hiszpanią. A nawet jeżeli uda się uniknąć mega hitu na tak wczesnym etapie jak round of 32 to i tak potencjalna rywalizacja Holandii np z Marokiem czy Brazylii z Japonią, bądź Argentyny z Urugwajem może z dużym prawdopodobieństwem oznaczać silniejszego rywala w round of 32 niż w round of 16. W round of 16 popularniej zwaneij 1/8 te drużyny trafią na kogoś z wicemistrzów grup a nie np group winnersów. To taka jakby rekompensata za tą 1/16. Z kolei pozostałych 8 group winnersów (czyli z poza grup Brazylijskiej, Holenderskiej, Hiszpańskiej i Argentyńskiej) dostanie w 1/16 najprawdopodobiej łatwiejszego rywala, ale za to w 1/8 celują w innych zwycięzcwów grup a nie wicemistrzów grup. Wszystko się syemtrycznie rekomepnsuje, przynajmniej w idealnym świecie w którym nie ma niespodzianek w grupach. Inna sprawa że obecność aż trojki gospodarzy którzy grać umieją ale potęgami nie są trochę rozluźnia sytuację group winnersow względem 1/8 finału i tylko pozostawia tutaj w ciemnym zaułku jedynie Niemców i Francuzów o czym pisałem wczoraj.

No ale dobra, wróćmy do samej grupy F. Holendrów stać moim zdaniem na wiele, to jest rozwijająca się drużyna, szkoda że Xavi Simons nie zaliczy kolejnego istotnego turnieju po Euro 2024, ale za to wraca FDJ którego na Euro nie było. Trzeba będzie akcenty w drużynie poustawiać trochę inaczej. Parę dziwnych decyzji Koemana. No ale pozostaję mi wierzyć.

Japonia to cholernie mocny rywal. Przede wszystkim są świetnie przygotowani fizycznie i ten piewszy mecz będzie decydował. Mogą zabiegać Holendrów. Liczę że jakoś przeważy lepsza technika.

Szwecja jeżeli ma grać tak jak w finale playoffs z Polską to kariery im nie wróżę. Już w eliminacjach grali takie gnioty że nie wiem czy wszystko da się wytłumaczyć tym że mieli pewne miejsce w barażach więc odpuszczali.

Tunezja to drużyna której nie wolno lekceważyć, ale wydaje mi się że są obecni trudniejsi rywale z czarnego lądu niż akurat ta ekipa.

Moje typowanie:

Holendrzy jakoś wymęczą wygraną 3:2 w meczu z Japonią. I tym samym wygrają grupę a samuraje wyjdą do round of 32 z drugiej pozycji.

Szwecja - Tunezja jakieś nudne 0:0 i obie reprezentacje skończą grupę z 1 pkt. Nie istotne wówczas kto będzie na trzecim miejscu to bo nie wystarczy do awansu.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 28 maja 2026, 21:49

Ja podejrzewam, że Szwedzi to już będzie inna drużyna, nie tyle kadrowo co właśnie mentalnie. Zrobili co mieli zrobić czyli awans, będą odblokowani, bez ciśnienia, skład przyzwoity, piłkarze grają, z trenerem też widać, że jest chemia. Oni za bardzo nie mogą tym turniejem nic przegrać, wręcz tylko zyskać.
Japonia o ile w głowach mogą być kruchą drużyną, to argumentów na boisku mają sporo i wiele ciekawych rozwiązań z piłkarzami w dobrej dyspozycji.

Generalnie grupa jest ciekawa, do jej wygrania Holendrzy muszą stanąć na wyżynach możliwość inaczej mogą się wywalić na ryj, to znaczy mogliby ale format rozgrywek dopuszcza duży margines błędu, niestety. No chyba, że jeszcze Tunezja coś zaskoczy, jakimiś remisami.

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 203

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 06 cze 2026, 1:45

Jestem cichym fanem Japończyków, uważam, że ta ekipa zrobiła naprawdę spory progres i w tej grupie nie jednemu napsuje krwi. Wydaje mi się, że Tunezja będzie tu outsaiderem a Szwecja? Szwecja zagra piach. Polska sfrajrzyła mecz z słabymi Szwedami, można wierzyć, że ta reprezentacja jednak przejdzie jakąś przemianę przed mundialem, zawodników nie mają złych, ale coś w tej kadrze nie gra jak powinno. To będzie ciekawa grupa gdzie oczywiście faworyzowana będzie Holandia.

Holandia - Japonia 1-1
Holandia - Szwecja 2-1
Holandia - Tunezja 2-0
Japonia - Szwecja 1-0
Japonia - Tunezja 1-0
Szwecja - Tunezja 2-0

1. Holandia
2. Japonia
3. Szwecja
4. Tunezja

Może się to wydać dziwne, że stawiam tak mocno na Japonię, że nawet nie dałem Holendrom ich pokonać i że Nipponi pokonali Szwedów, ale uważam, że stać ich naprawdę na zaskakujące wyniki. Szwecja jest niewiadomą i zagrali fatalnie eliminacje a awans na mundial zawdzięczają przede wszystkim sędziowaniu w meczu z Polską. Ich nie powinno być na tym turnieju, więc niech się cieszą, że w ogóle jakieś punkty złapali.

Czemu Japonię tak cenię? bo potrafią walczyć z najlepszymi :

Ta kadra naprawdę się fajnie rozwija i uważam, że to najlepsza azjatycka ekipa na mundialu.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2565
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 11 cze 2026, 19:24

Wataru Endo (Liverpool) wypada ze składu Japonii. Zastąpi go Shuto Machino (Borussia M'gladbach).

Utrata kapitana tuż przed Munialem zaboli samurajów. Opaskę ma przejąć Ko Itakura (Ajax).

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3943

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 11 cze 2026, 19:49

Z grupy wyjdą, ale to raczej tyle.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 11 cze 2026, 20:07

Spokojnie, jest tam masa dobrych piłkarzy, oczywiście strata Endō coś waży, ale niczego nie odbiera.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 11 cze 2026, 20:21

Myślę, że sukcesem dla nich będzie jeśli dotrą do ćwierćfinału... ale do tego muszą wygrać grupę.

Po cichu liczę, że na turnieju odpali młody Kento Shiogai (Wolfsburg).

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 123
Kibicuję: Liverpool Lech Poznań

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 11 cze 2026, 21:20

Holandia i Japonia pewnie z dwóch pierwszych miejsc chociaż Szwedów też bym jakoś mocno nie lekceważył.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 135

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 12 cze 2026, 0:11

Holandia i Japonia powinny spokojnie wyjść. Czy się Szwecja załapie na awans z 3 miejsca to nie wiem, może Tunecja się postawi, w końcu blisko Maroko.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 14 cze 2026, 15:48

Dzisiaj nadchodzi Japonia z swoim meczem, chyba najbardziej jestem ciekaw z całej stawki właśnie Japończyków.
Są problemy kadrowe, jednak mimo wszystko jakości jest również sporo i nie da się temu zaprzeczyć. Wataru Endo, a zwłaszcza Kaoru Mitoma to duża strata która na pewno będzie odczuwalna. Jednak uważam, że do osiągnięcia sukcesu, na czele muszą stać zwłaszcza ci o mniejszej rozpoznawalności, bo to tam jest siła Japonii.
Koreańczycy coś pokazali, Japonia ma większą jakość, więc powinno być dobrze.

Holandia z kolei ma swoje problemy, coś tam chyba poza aspektami sportowymi?

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 14 cze 2026, 16:17

Z jednej strony Japończycy maja sporo jakości i będą chcieli się pokazać (zwłaszcza młodsi zawodnicy)... z drugiej Moriaysu ma kontrakt do końca lipca a wątpię, że JFA mu go przedłuży (no chyba że dotrałby do półfinału). Główna krytyka kibiców pod jego adresem to upieranie się przy defensywnej piłce, niezrozumiała polityka kadrowa (piłkarze w formie bez powołań a w zamian trzymanie się starych dziadków jak Nagatomo).

Cztery lata temu Moriyasu wygrał grupę z Niemcami i Hiszpanią by następnie odpaść pechowo z Chorwatami po karnych w 1/8.
Pytanie czy po raz kolejny będzie potrafił wyciągnąć królika z kapelusza?
Pomimo nieobecności Endo i Mitomy, na papierze ma teraz bardziej doświadczony team niż na MŚ w Katarze.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6224
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 14 cze 2026, 21:24

Atak Gakpo-Malen-Summervile wygląda przepotężnie.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 14 cze 2026, 21:55

Donyell Malen to jest kozak, potrzebował jedną rundę żeby zostać jednym z najlepszych zawodników Serie A w minionym sezonie. Jak przeniesie taką dyspozycje na reprezentację, to Holendrzy mają duży atut w jego postaci.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”