Podróże - Strona 2

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 kwie 2016, 20:18

Lisek pisze: Polecam Bułgarię z tańszych alternatyw.
Ale mam urlop w czerwcu (2. połowa) i wtedy tam za zimno.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 26 kwie 2016, 20:25

Magnum pisze: Nie byłem za to jeszcze we Wrocławiu, więc z chęcią się wybiorę.
Byłam raz i się zakochałam. Przepiękne miasto!

Bardzo żałuję, że przy okazji nudnych wakacji w Kołobrzegu, które wygrałam kilka lat temu, nie wyciągnęłam Marcina do Gdańska. Chciałabym zobaczyć, bo na zdjęciach rzeczywiście prezentuje się pięknie.

Zapomniałam wspomnieć o Pradze - marzę o tym, żeby się wybrać, ogromnie działa to miasto na moją wyobraźnię :)

Nie byłam nigdy na Mazurach, też chętnie bym się wybrała. O Kaszubach myślę, odkąd przygotowywałam na ich temat album w gimnazjum - zachwycające widoki. W jakiejś książce widziałam też zdjęcia Soliny - bajecznie!

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 26 kwie 2016, 20:27

futbolowa pisze: Byłam raz i się zakochałam. Przepiękne miasto!
Potwierdzam, fajne miasto, dobre miejsce do życia, przynajmniej obecnie :)
futbolowa pisze: Zapomniałam wspomnieć o Pradze - marzę o tym, żeby się wybrać, ogromnie działa to miasto na moją wyobraźnię
Dawaj w czerwcu na koncert ze mną! :wink:

red85

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 26 kwie 2016, 21:03

Chemik pisze:Ja najchętniej zwiedziłbym Hiszpanię z wiadomych względów, nie dość, że byłaby okazja wybrać się do Madrytu to jeszcze przy okazji z chęcią zahaczyłbym o okolice Majorki.
Tak poza tym to mi się niesamowicie podobają takie miejsca i jakbym miał możliwość to wybrałbym się raczej na miejsce w takim stylu, jakieś wyspy na Oceanie Spokojnym, ew. Azja albo Ameryka Południowa.
Byłem w Madrycie prawie tydzień (przy okazji zahaczyłem o mecz Realu z Kopenhaga) i przyznam, ze trochę sie zawiodłem.

Jednym z celów na ten bądź przyszły rok jest Barcelona i mam nadzieje, ze przekonam sie do Hiszpanii ;)

Awatar użytkownika
Darkman1948
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 226

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Darkman1948 » 26 kwie 2016, 21:22

Na początku czerwca lecę do Portugalii - wylot do Porto a powrót z Lizbony. Po drodze zwiedzanie tego "kawałka" między nimi. Liczyłem, że w tym roku wypali Hiszpania ale moja dziewczyna namówiła mnie na Portugalię.
Byliśmy już razem w Rzymie i Pradze. W obydwu miastach po tygodniu. Na Rzym to trochę mało - nie sposób zobaczyć wszystkich interesujących rzeczy :) Na Pragę w sam raz a może i ciut za wiele. Za to fantastycznie tam karmią i mają fajnie zorganizowaną komunikację miejską :) W zeszłym roku we wrześniu połaziliśmy po Bieszczadach i mimo nie najlepszej pogody chętnie tam kiedyś wrócę.

red85

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 26 kwie 2016, 21:43

janop pisze: Hiszpania ma jeden poważny minus, czyli Hiszpanów.
Mnie akurat sami Hiszpanie nie przeszkadzali, a bardziej natarczywi cyganie, którzy nie mieli oporów przed tym, żeby podchodzić jak człowiek spokojnie sobie winko sączył z drugą połówka w knajpie ;)

Mieszkaliśmy u Hiszpana, który zabrał nas również do swojego domku letniskowego pod Avillą gdzie podobało mi się dużo bardziej niż w Madrycie. Hiszpańska wieś, niemal wymarłe już miasteczko, w którym mieszkają już tylko emeryci. Byliśmy nawet na jakiejś wiejskiej potańcówce (cała wioska tańcowała) racząc się piwem i churros ;) Klimat bardzo sympatyczny.

Portugalii zazdroszczę, bo to jeden z kolejnych kierunków na mojej liście.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 26 kwie 2016, 21:50

Keres pisze: Z
Nie jestem wielkim fanem robienia zdjęć. Owszem zrobiłem trochę, ale więcej niż z 80 tego nie mam. Może później wrzucę jakąś Copacabane. Nawet kupiłem z 10 pocztówek i do teraz nie wyciągnąłem ich z torby. Jakby ktoś był zainteresowany tanim połączeniem to Iberia leci z Brukseli przez Madryt za 400 euro w dwie strony.

Z Hiszpanii jeszcze muszę odwiedzić Seville. Tylko jest mały problem. Nic tam nie lata bezpośrednio z Dublina, a nie lubię koczować na lotniskach jak wyprawa trwa ledwie kilka dni. Jakbym mieszkał w Londynie to miałbym dużo lepszą siatkę połączeń no ale cóż. Choć ostatnio zauważyłem, że AerLingus lata z Dublina do Verony co interesowałoby mnie, ale jednak bilety są dość drogie.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 26 kwie 2016, 21:54

futbolowa pisze:
Magnum pisze: Nie byłem za to jeszcze we Wrocławiu, więc z chęcią się wybiorę.
Zapomniałam wspomnieć o Pradze - marzę o tym, żeby się wybrać, ogromnie działa to miasto na moją wyobraźnię :)
Mam to samo ostatnio, popracuję w wakacje i będę starał się tam znaleźć. Z polskich mi się strasznie Wrocław spodobał. Niestety za długo tam nie byłem (a i tak się bardzo spodobało), liczę, że jeszcze kiedyś będę miał czas to miasto zwiedzić. Gdańsk jest ładny. Szczególnie stare miasto jest piękne. Ja jednak zacząłem ostatnio już patrzeć na GD przez pryzmat codziennego patrzenia na falowiec i jest jak jest :mrgreen:

Jestem za to strasznie dużym fanem Gdyni.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 kwie 2016, 22:10

Gdynia, zgadzam się, byłem kilka razy. W lutym byłem w Toruniu i też gorąco polecam, piękne miasto.

maxskr
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 35

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maxskr » 26 kwie 2016, 22:28

W Pradze byłem w zeszłe wakacje, genialne miasto. Podobne wrażenie wywarł na mnie Budapeszt, do obu muszę wrócić. Z tych dosyć bliskich miast muszę jeszcze zobaczyć Wiedeń, może się uda za jakiś czas. A w piątek na kilka dni do Lwowa i spore mam oczekiwania do tego miejsca, każdy kto był ze znajomych zachwala mocno.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 26 kwie 2016, 22:52

maxskr pisze: A w piątek na kilka dni do Lwowa i spore mam oczekiwania do tego miejsca,
Masz jakieś specjalne plany co na pewno chcesz zobaczyć czy coś? :wink: Jakim składem jedziesz? A no i najważniejsze - jakim środkiem lokomocji? :mrgreen: Jak chcesz o coś zapytać czy coś to wal, parę osób było, ja też byłem, więc jak coś to możęmy rozwiać wątpliwośći.

maxskr
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maxskr » 26 kwie 2016, 23:11

Kraków - Przemyśl PKP, stamtąd coś na granicę i dalej marszrutka, czyli ten najbardziej popularny sposób na tej konkretnej trasie. Mamy 2 pełne dni + kawałek piątku i poniedziałku, więc powinno wpaść sporo fajnych miejsc w tym czasie. Jeszcze dokładnie nie planowaliśmy trasy, lubimy chodzić i pewnie obejdziemy wszystkie punkty warte zobaczenia. Ale jakbyś mógł polecić jakieś miejsca, które szczególnie warto zaliczyć - muzea itd. 6 osób i mamy apartament przy samej Operze, miejsce chyba idealne :) Porezerwowaliśmy już na wieczory restauracje Kumpel, Baczewski, Mięso i Sprawiedliwość. Jak się patrzy na menu to ceny powalają w dobrym znaczeniu.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 26 kwie 2016, 23:24

O, to spoko. Miejsce rzeczywiście spoko. Jeśli chodzi o muzea itp to za dużo nie powiem bo... nie byłem w żadnym. Miasto urzekło mnie bez muzeów. :wink: Jednak dobre rzeczy słyszałem o browarze, jest tam muzeum browarnictwa i restauracja. Znajduje się on przy bazarze krakowskim, ale jak ja byłem, to był w remoncie. :( No i sam bazar też warto zaliczyć. Co do knajp to polecam na pewno Lwowską Manufakturę Kawy (jeśli lubicie kawę), i Manufakturę Czekolady, wszystko na rynku. Oba miejsca super. :) Jeśli chodzi o moje ulubione miejsce póki co we Lwowie to Teatr Piwa - mają swoje piwa rzemieślnicze, zaraz przy ratuszu. Super sprawa, super piwo i fajny lokal. Grają też muzykę na żywo. Macie wieczory wypełnione, ale można wpaść chyba wcześniej też. :wink:

Polecam bardzo również przejechać się tramwajem 1 lub 9, który robi fajny objazd po trochę dalszych rubieżach starego miasta/śródmieścia. Warto wejść na wieżę ratusza, z której widać bardzo fajnie panoramę miasta. No i oczywiście Łyczków i Cmentarz Orląt. Ale to pewnie wiecie. :wink:

maxskr
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maxskr » 26 kwie 2016, 23:32

Ja w życiu pół kawy wypiłem, ale zawsze można zajść :D Super, dzięki, pewnie jutro i pojutrze bardziej poogarniam wszystko i jak coś to będę pytał.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 28 kwie 2016, 19:20

Może tutaj tez rzucajmy foty z podróży? :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”