Podróże - Strona 127

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 11 sty 2025, 13:33

Boromir pisze:
11 sty 2025, 13:21
Kioski Ruchu też jeszcze niedawno istniały.
No i fajnie jeśli robiłeś tam zakupy.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 11 sty 2025, 13:40

Ja tam wolę zwiedzać rzeczy, które mają jakąś wartość, a nie knajpy, które są tylko knajpami.

Jak jadę z kumplami to tez zazwyczaj w ciągu dnia sobie zwiedzam, a wieczorem latamy po knajpach. Szkoda by mi było być w Atenach i nie iść na Akropol, jechac do Wiednia i nie zwiedzić tych wielkich ogrodów czy byc w Berlinie i nie podejść pod Bramę Brandenburska. Jak jestem gdzieś zagranicą to, mimo że chodzę po muzeach, lubię poznać miasto i najważniejsze zabytki.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 11 sty 2025, 13:50

DDK pisze:
11 sty 2025, 13:40
Ja tam wolę zwiedzać rzeczy, które mają jakąś wartość, a nie knajpy, które są tylko knajpami
Jedno drugiego nie wyklucza.
Można zwiedzać zabytki, a można i usiąść na ławce i podziwiać piękną architekturę.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002
Kibicuję: AC Milan

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 11 sty 2025, 13:54

cloner pisze:
11 sty 2025, 12:27
Eyesmon pisze:
11 sty 2025, 12:06
A tu trzeba włoskiego slow
Myślę że to może być największy problem. DDK żyje szybko, bliżej mu do Manhattanu niż Italii / Grecji.
Ja jestem starym boomerem :)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 11 sty 2025, 13:58

Fajne knajpy też potrafią być atrakcją turystyczną, np lwowska Kryjówka to jest (był?) całkiem niezły pomysł. Sam oczywiście nie byłem, ale ludzie co byli sobie chwalili klimat. Tylko w takich miejscach jedzenie nie jest główną motywacją wyboru.

osinho
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 9

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: osinho » 11 sty 2025, 14:12

DDK pisze:
09 sty 2025, 23:01
Ktoś był w Tiranie albo Neapolu?

Wziąłem loty 18-21 stycznia Tirana i 21-23 Neapol, wiec mam w zasadzie po 2 dni żeby zwiedzić te miasta.
Byłem tu i tu, ale pomogę z Tiraną, bo temat Neapolu chyba wyczerpany 😊

Jeśli masz 2 dni na stolicę Albanii to chyba nie ma większego sensu wyjeżdżać poza miasto. Gdyby jednak, to kolej albańska praktycznie nie istnieje, a busy odjeżdżają z kilku różnych "dworców" w mieście, więc trzeba wiedzieć skąd konkretnie odjeżdżają busy do miasta które chcesz odwiedzić.
Jeśli chodzi o Tiranę - strasznie zakorkowane miasto, wielu powiedziałoby, że brudne/brzydkie, ale jednocześnie bardzo ciekawe (a o to głównie w podróżach chodzi). Przede wszystkim warto pokręcić się po centrum, w okolicach znanego stadionu narodowego (tam też jest była rezydencja Hodży czy kultowa piramida, nie wiem czy już ją skończyli remontować). No i obowiązkowo bunkry - dwa kompleksy dostępne do zwiedzania. Jeden, mniejszy, w centrum miasta - bardziej skupiony na historii służb komunistycznej Albanii. Drugi, wielki, na obrzeżach (dojazd autobusem) - tam naprawdę można poczuć niesamowity klimat, i ludzi trochę mniej
To tak ogólnie, jak coś śmiało pytaj o więcej

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1396
Kibicuję: FC Barcelona

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 11 sty 2025, 14:14

Byłem w Kryjówce, klimat fajny, na wejściu dawali shota, chyba bimbru, i mówili slawa Ukrainie.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 11 sty 2025, 16:14

Boromir pisze:
11 sty 2025, 13:21
Kioski Ruchu też jeszcze niedawno istniały.
nigdy w środku żadnego nie byłem, do tej pory żałuję.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 11 sty 2025, 16:27

osinho pisze:
11 sty 2025, 14:12
Byłem tu i tu, ale pomogę z Tiraną, bo temat Neapolu chyba wyczerpany

Jeśli masz 2 dni na stolicę Albanii to chyba nie ma większego sensu wyjeżdżać poza miasto. Gdyby jednak, to kolej albańska praktycznie nie istnieje, a busy odjeżdżają z kilku różnych "dworców" w mieście, więc trzeba wiedzieć skąd konkretnie odjeżdżają busy do miasta które chcesz odwiedzić.
Jeśli chodzi o Tiranę - strasznie zakorkowane miasto, wielu powiedziałoby, że brudne/brzydkie, ale jednocześnie bardzo ciekawe (a o to głównie w podróżach chodzi). Przede wszystkim warto pokręcić się po centrum, w okolicach znanego stadionu narodowego (tam też jest była rezydencja Hodży czy kultowa piramida, nie wiem czy już ją skończyli remontować). No i obowiązkowo bunkry - dwa kompleksy dostępne do zwiedzania. Jeden, mniejszy, w centrum miasta - bardziej skupiony na historii służb komunistycznej Albanii. Drugi, wielki, na obrzeżach (dojazd autobusem) - tam naprawdę można poczuć niesamowity klimat, i ludzi trochę mniej
To tak ogólnie, jak coś śmiało pytaj o więcej
Elegancko, zrobiłęm sobie trasę:

https://www.google.pl/maps/dir/Pazari+i ... FQAw%3D%3D

https://www.google.pl/maps/dir/Pyramid+ ... FQAw%3D%3D

I jeszcze Pałac Prezydencki w Tirana Park - to wszystko pewnie uda się pierwszego dnia ogarnać.

Drugiego patrzyłem co jest poza miastem i tak:
na wzgórze Tujan jest 9km, ale po drodze jest BUNK'ART 1, wiec można iść na nogach.
do Bovilla Lake 50km
do Jaskini Pëllumbas 22km
Ujëvara e Shën Gjergjit - 30metrowy wodospad, ale też 30km

Coś z tego wybiorę pewnie. Pierwsze najprostsze bo można iśc na nogach, pozostałe to już komunikacja, ale PEllumbas trochę kusi :D

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 11 sty 2025, 17:53

Dedek to jest ten jak cos
Widac tez kapliczke przed ktora ludzie modla i zapalaja swieczki. Religia

Obrazek

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Padik
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 179

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Padik » 14 sty 2025, 23:00

Pytanie do często latających Ryanair'em

Jak to jest z wymiarami bagażu podręcznego? Czy sprawdzają to, czy ta torba (plecak), który ma się zmieścić pod siedzeniem i ma mieć max 40/20/25 cm faktycznie tyle ma? Czy jeśli moja torba na laptopa ma 40/35/10 to może ktoś robić z tego tytułu problemy?

I analogiczne pytanie do bagażu do schowka (max 10 kg) w walizce 55/40/20 cm - czy jeśli któryś z wymiarów jest większy to można spodziewać się jakichś problemów (w sensie wymuszania dopłaty)?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 14 sty 2025, 23:47

Zależy na kogo trafisz. Jak będzie minimalnie większy to praktycznie nigdy się nie czepiają. Jak nie bierzesz walizki tylko plecak to zawsze da się go upchnąć tym ich schowku do mierzenia bagaży.

Jak xos to weź sobie mały plecak wymiarowy i schowaj do niego torbę na laptopa składając na pół na chwilę. Laptop trzymany w ręce nie jest liczony jako bagaz, a dzięki temu będziesz mógł jeszcze do plecaka wrzucić parę rzeczy z bagażu 10kg jakby się czepiali i nie dało się upchnąć;)

Awatar użytkownika
YoOoOgI89
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 92

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: YoOoOgI89 » 15 sty 2025, 5:58

Padik pisze:
14 sty 2025, 23:00
Pytanie do często latających Ryanair'em

Jak to jest z wymiarami bagażu podręcznego? Czy sprawdzają to, czy ta torba (plecak), który ma się zmieścić pod siedzeniem i ma mieć max 40/20/25 cm faktycznie tyle ma? Czy jeśli moja torba na laptopa ma 40/35/10 to może ktoś robić z tego tytułu problemy?

I analogiczne pytanie do bagażu do schowka (max 10 kg) w walizce 55/40/20 cm - czy jeśli któryś z wymiarów jest większy to można spodziewać się jakichś problemów (w sensie wymuszania dopłaty)?
Lecąc ostatnio do Rzymu dwa razy nas sprawdzali, w Pyrzowicach i w Rzymie. Nasza walizka spełnia wymiary bagażu podręcznego ale na pierwszy rzut oka wydaję się bardzo duża.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 16 sty 2025, 0:33

RyanAir już wszystkim sprawdza. Podziękujcie tiktokerom za rady na swoich rolkach.

Mam dylemat co do mojej azjatyckiej przygody. Zamiast Ho Chin Min(3-4 dni) poleciec do Osaki(1 dzień- Himeji zamek i Kyoto) oraz Tokyo 3 dni pojechać tam pod Fuji również. W Tokyo i Osace już byłem. Aż 7 lat temu oraz nie byłem w tych 3 miejscach(Fuji, Himeji oraz Kyoto). Loty wychodzą podobnie. Nocleg ciut droższy. Łącznie może z 50 e. Co wybrać :?:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 16 sty 2025, 8:42

Sajgon jest slaby. Gora 1 dzień chyba że chcesz tunele oglądać albo deltę Mekongu. Jeśli nie olej Sajgon i lec do Japonii

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”