Gry... - Strona 659

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Na czym najchętniej grasz?

PS4
24
34%
XBOX One
6
8%
PC
35
49%
komórka
1
1%
tablet
0
Brak głosów
na starszej generacji konsol
4
6%
na innej platformie
1
1%
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 25 gru 2025, 19:54

Disco Elysium na Epicu w uczciwej cenie, (0zł). Długo się nie mogłem zmotywować do tej gry, może posiadanie jej w bibliotece mnie namówi.

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 319

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 27 gru 2025, 0:43

Mr.Chris pisze:Disco Elysium na Epicu w uczciwej cenie, (0zł). Długo się nie mogłem zmotywować do tej gry, może posiadanie jej w bibliotece mnie namówi.
Przeszedłem Disco przedwczoraj akurat. Fajna gra, ciekawe postacie, śmieszna i zapada w pamięć, ale bardzo przegadana i jednak trochę przehajpowana. Bardzo słabe zakończenie, jak na grę, która stawia fabułę na pierwszym miejscu.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 gru 2025, 12:23

Mr.Chris pisze:
25 gru 2025, 19:54
Disco Elysium na Epicu w uczciwej cenie, (0zł). Długo się nie mogłem zmotywować do tej gry, może posiadanie jej w bibliotece mnie namówi.
Tjaaaa, bo wszystkie te darmowe gry z Epica tak na nas działają :mrgreen: :mrgreen:

Ja się od DE odbiłam, ale myślę, że to jest tak specyficzna gra i tak specyficzny klimat, że trzeba być w odpowiednim miejscu życia, żeby przez to przejść.

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 27 gru 2025, 12:38

Dzisiaj sobie zrobiłem małe zakupy za 14 zł łącznie na Instancie i do mojej biblioteki trafiły dwie gry :

Bramble: The Mountain King :

https://www.instant-gaming.com/en/13549 ... ame-steam/

Never Alone :

https://www.instant-gaming.com/en/496-b ... ame-steam/

Są to dwie przygodówki z ciekawym zamysłem. O Bramble The Mountain King tu już wspominałem i polecałem, gra obecnie jest objęta ponad 90% zniżką na instancie więc polecam. W podobnych klimatach jest Never Alone, lecz Bramble to mroczna opowieść a Never Alone bardziej ma łapiącą za serce opowieść. Obie gry krótkie i taniutkie a dają bardzo dobre doświadczenia.

Tak poza tym zacząłem grać w Code Vein :

Więc chyba nawet dobrze mi będzie po soulslike'u odpocząć przy jakiejś spokojniejszej grze jak właśnie Bramble i Never Alone.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2025, 12:39 przez Samuraj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 27 gru 2025, 12:39

futbolowa pisze:
27 gru 2025, 12:23
Tjaaaa, bo wszystkie te darmowe gry z Epica tak na nas działają :mrgreen: :mrgreen:
Cóż. Ja dzięki temu zmobilizowałem się do Fallouta 1 i 2, które można kupić za grosze :D

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2685

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 27 gru 2025, 16:56

Przeszedłem właśnie Spec ops: the line. Ależ to jest świetna historia!

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 28 gru 2025, 16:40

cruel pisze:
27 gru 2025, 0:43
Bardzo słabe zakończenie, jak na grę, która stawia fabułę na pierwszym miejscu.
Potwierdzam, nawet już to kiedyś opisywałem. Mimo wszystko nie napisałbym, że DE stawia fabułę na pierwszym miejscu. Fabuła jest prosta jak drut (poza zakończeniem). Tu raczej o budowę świata chodziło i to się IMO udało. Pomimo zaledwie kilku lokacji udało się wkleić klimat miejsca gdzie łączy się polityka z całego tego uniwersum. Gra bardzo przyjemna chociaż plany o drugim runie pozostały tylko planami.

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 319

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 30 gru 2025, 20:34

Boromir pisze:
28 gru 2025, 16:40
cruel pisze:
27 gru 2025, 0:43
Bardzo słabe zakończenie, jak na grę, która stawia fabułę na pierwszym miejscu.
Potwierdzam, nawet już to kiedyś opisywałem. Mimo wszystko nie napisałbym, że DE stawia fabułę na pierwszym miejscu. Fabuła jest prosta jak drut (poza zakończeniem). Tu raczej o budowę świata chodziło i to się IMO udało. Pomimo zaledwie kilku lokacji udało się wkleić klimat miejsca gdzie łączy się polityka z całego tego uniwersum. Gra bardzo przyjemna chociaż plany o drugim runie pozostały tylko planami.
Widzialem pare opinii, ze Disco jest duchowym spadkobierca Planescape: Torment (czyli niby nr. 1 pod katem fabuly w historii gier RPG), wiec spodziewalem sie jakiegos kompletnego mind fuck pod koniec, cos w stylu powiazania n-rzeczy napotkanych do tej pory w logiczna calosc, ktora gracza zaskoczy - ale nic z tych rzeczy sie nie zdarzylo niestety, a finalne rozwiazanie wydalo mi sie bardzo randomowe. Moze po prostu zbyt wysokie oczekiwania. Ale przyznam, ze takich postaci jak Cuno przez dlugi czas nie zapomne, wiec zagrac bylo warto. Do tego fajny klimat i muzyka.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 30 gru 2025, 20:41

Duchowym spadkobiercą PT to może dlatego że jest od groma tekstu który trzeba przeczytać no i przygodę zaczynamy z zanikiem pamięci. Fabuły w ogóle nie można tu porównać, chociaż poza tym śledztwem próbujemy jednak głównego bohatera poskładać do kupy.

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 31 gru 2025, 6:19

Dzisiaj skończyłem Code Vein czyli soulslike w stylu anime i było to moje drugie podejście do tej gry i tym razem dotrwałem do samego końca.

Gra niestety nie zapisze się jakoś wielce pozytywnie w mojej pamięci, ma sporo mankamentów i tu wymienię te które najbardziej rzucają się w oczy.

Lokacje - Gra ma sporo obszarów, ale każdy z nich jest zbudowany z tych samych tekstur, nie ma tu różnorodności a te same tekstury powodują, że w grze się gubisz, trudno Ci stwierdzić czy w danym miejscu już byłeś czy nie, bo wszystko jest do siebie podobnie i ten problem ciągnie się przez całą grę. Przypominało mi to bardzo moje zarzuty do innego soulslike'a czyli Steelrising gdzie lokacje miały ten sam problem.

Przeciwnicy - W grze mamy reskiny przeciwników na każdym kroku i nowe obszary dodają max 1-2 nowych wrogów do plejady tych których spotykaliśmy wcześniej.

Rozwój postaci a właściwie jego brak - W grze mamy konkretne buildy między którymi możemy przeskakiwać, ale na ogół i tak zostaniesz wierny jednemu który obrałeś, bo aby skorzystać z innych, to musisz wymienić ekwipunek spełniający wymagania danej "klasy". Statystyki przy levelowaniu są tu rozdawane automatycznie.

Bossy - Tutaj zastrzeżenia mam przede wszystkim do ataków AOE które są słabo sygnalizowane i działają na dużym obszarze, że niezwykle ciężko ich uniknąć o ile to w ogóle możliwe. Dodatkowo finalny boss przykładowo był na tyle duży, że nie mieścił się w ekranie, jego ataki praktycznie były niewidoczne a AOE które robił wymagały uniku w idealnym momencie który nie był w żaden sposób sygnalizowany, nie udało Ci się, to tracisz 90% paska zdrowia.

Jeśli chodzi o plusy, to na pewno fabuła i budowanie relacji między bohaterami, ale to trochę mało...

Moja ocena Code Vein to takie 5/10 - Gra ok, można ją przejść, ale ma dużo problemów i dwójka ma spory margines do wypełniania by być znacznie lepszą grą.

Osobiście przechodziłem grę z supportem, bo tutaj można mieć towarzyszy którzy pomagają Ci w eksploracji czy w walce z bossami. Przyznam szczerze, nie wyobrażam sobie przechodzenia tej gry solo patrząc na to jak wygląda mechanika walki z większością bossów. W moim odczuciu ta gra jest nastawiona na swego rodzaju współpracę gdzie wzajemnie z supportem dzielicie się punktami zdrowia czy wskrzeszacie podczas walki... Zwłaszcza, że bossy zadają ogromne obrażenia często gęsto zbijając 80-90% paska zdrowia jednym atakiem. Oczywiście grę da się przejść grając w pełni solo, ale wymagało by to spędzenia ogromu godzin na nauce bossa i przy okazji licząc na sporo szczęścia. Przyznam jednak, że większość bossów padała u mnie za 1-2 podejściem i tylko może ze 3 bossy sprawiły większy problem. To świadczy o tym, że można powalczyć tu samemu bez supporta. Osobiście jednak nie mam zamiaru tego próbować.

Grę przeszedłem bez DLC i raczej nie zamierzam w nie inwestować, zwłaszcza patrząc na szereg negatywnych komentarzy odnośnie tych rozszerzeń... No chyba, że będą za max 15 zł to się skuszę. Obecnie DLC wszystkie można kupić za 40 zł - niby przystępna cena, ale jakoś mnie nie ciągnie by te DLC wypróbować... Może kiedyś...

Poniżej playlista z Code Vein :

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 31 gru 2025, 22:06

Taki miałem dylemat w co zagrać i padło na Darksiders 3

Do tej pory jedynie miałem podejścia do Darksiders 1 i przeszedłem swego czasu Darksiders Genesis która różniła się od klasycznej serii, bo miała model bardziej hack&slashowy na podobieństwo Diablo. Darksiders 3 to gra bliższa takim produkcjom jak God of War, Dante Inferno, Castelvania Lord of Shadow. Gra ma swoje lata ale nadal prezentuje się przyzwoicie, do tego jest wymagająca nawet na zwykłym poziomie trudności.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 sty 2026, 8:03

Co znajdziemy w aktualizacji?
Nowe miasto, lodowy Bulwark z koboldami, lodowymi elfami, kozami i mamutami (i czteropoziomową gildią);
Bogaty system eventów -- edytor map wspiera szeroki wachlarz triggerów i warunków;
Nie ma kampanii opowiadającej historię Bulwarku, ma zostać dodana w późniejszej aktualizacji;
Stare artefakty nekromancji zostały przywrócone do poziomu sprzed nerfa (+5/10/15%);
Efekt nauki zaklęć z sokolego wzroku zwiększony z 10/20/30% do 30/40/50%
Nowy obiekt dodający garść złota i koboldy/gremliny;
Poprawki garści bugów.

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 89
Kibicuję: Liverpool

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 01 sty 2026, 18:38

Ja jednak skusiłem się na Baldura 3 mimo , że nie jestem fanem gier gdzie walka jest turowa to po Ekspedycji 33 chciałem spróbować czegoś nowego i na razie jestem bardzo zadowolony .
Pewnie będę kończyć tego Baldura dość długo bo cała gra jest ogromna.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 01 sty 2026, 18:47

Ja się w końcu wziąłem za Ragnaroka 😉 narazie bardzo przyjemnie się gra

Awatar użytkownika
Precel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 239
Kibicuję: TSW

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 01 sty 2026, 18:53

To ja się też pochwalę co gram od 2-3 dni i zapowiada się że dziś albo jutro skończę. Na świecznik trafił NFS Carbon, którego nigdy wcześniej nie mogłem przejść za dzieciaka, bo w momencie kiedy przejąłem wszystkie 3 wyspy po pokonaniu Wolfa, Angie i Kenjiego kiedy przechodzi się na wyspę Dariusa, sztuczna inteligencja w tej grze doprowadza mnie do szczytu jeździeckich możliwości. Ale tym razem nie zamierzam się poddawać i choćbym miał powtarzać wyścigi po 10-20 razy to przejdę tą grę, bo jest zbyt zajebista. Niedawno ukończyłem NFS HP2 (ta co wyszła przed Undergroundem), właśnie Undergrounda. U2 i Most Wanteda nie grałem teraz bo przechodziłem te gry wcześniej. Został mi Carbon i w sumie kolejnych nie przechodziłem ani razu, tylko pojedyncze wyścigi. Czas to zmienić ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”