Wasze samochody

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 07 lis 2006, 7:59

Planuję kupić sobie samochód. Ściągnąć z Niemiec oczywiście. Zastanawiam się tylko jaki to ma być. Jeśli macie auta, powiedzcie mi - ceny części, spalanie, gaz czy benzynka itd.
Które autko kupić i dlaczego?

Zapraszam do dyskusji

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 07 lis 2006, 9:11

Matka miała Forda Fiestę przy kobiecym użytkowaniu samochód jest w dobrym stanie jednak jest jedna wada. Po wciśnięciu pedału gazu do końca ten kiedyś "włączał się" automatycznie (tj. ciął do przodu bez wciskania pedału) w jakiś sposób odłączająć hamulce. Znajomi mowią że to zdarza się w fordach dość często. W tej chwili samochód jest sprawny i czeka aż zrobie Prawo Jazdy - koszt naprawy w/w awarii waha się pomiedzy 500 zł (naprawa) do nawet 1500 z wymianą uszkodzonej części.

Obecnie matka jeździ Renault Megane II - wady są następujące, nakłada się na to przeładowanie elektroniką.

- Samoczynnie otwiera się tylna szyba
- Szmoczynnie włączają się sw. awaryjne

Myślę że tych aut z niemiec raczej nie będziesz sprowadzał, ale opisałem je ponieważ koszty zakupu są coraz przystępniejsze. Fiestę kupisz za 8-11 tys w zależności od wyposażenia a Megana II możesz na rynku wtórnym dostać za 30 tysięcy.

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 07 lis 2006, 10:30

Goguś pisze:Fiestę kupisz za 8-11 tys
Chyba po tuningu, z silnikiem od porshe i gratis dają jakąś laskę
:wink: Napisałem, że z Niemiec. w Niemczech Forda kupię za 100 euro :wink: Ale nie interesuje mnie. Ma wysokoobrotowy silnik i więcej go słychać niż czuć. Gdybym chciał powyć, kupiłbym sobie wieeeelką rurę do auta :wink:

Co do Meganki ... nowej nie kupię, nie stać mnie. A starszą widziałem po Tysiąc euro niedaleko mnie, w Niemczech. Tak więc bardziej bym się skłaniał w tym kierunku. Tylko jest jeden szkopuł. francuzy są eleganckie i wygodne, ale ceny części są astronomiczne :(

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 07 lis 2006, 13:15

No właśnie, ale Renault ma bardzo bezpieczne samochody, szkopuł w tym że samochody dzisiejszych generacji.

A fiesta jest z rocznika 98' (8 lat) i tak wyglada jej wartośc, myślałeś pienie o F. Fieście I z poprzednich lat.

Awatar użytkownika
Tomachos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 07 lis 2006, 14:29

lok pisze:Planuję kupić sobie samochód. Ściągnąć z Niemiec oczywiście. Zastanawiam się tylko jaki to ma być. Jeśli macie auta, powiedzcie mi - ceny części, spalanie, gaz czy benzynka itd.
Które autko kupić i dlaczego?
- ile masz kasy?
- do czego auto ma służyć? (dojazd na uczelnię, napinka itd )
- masz finansowe wsparcie rodziców? pracujesz?

to sa pytania na które musisz odpowiedzieć żeby cokolwiek można było tobie doradzić :)

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 689

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 07 lis 2006, 16:16

Tomachos pisze:do czego auto ma służyć? (dojazd na uczelnię, napinka itd )
Rozumiem,że twoje służy tylko i wyłącznie do napinki :)

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 07 lis 2006, 17:19

Tomachos pisze:- ile masz kasy?
- do czego auto ma służyć? (dojazd na uczelnię, napinka itd )
- masz finansowe wsparcie rodziców? pracujesz?

- Z 6 tys.
- do jeżdżenia
- mam. Poza tym szukam pracy, więc będzie mnie stać na utrzymanie.

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 07 lis 2006, 18:02

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1806358

Cos w tym rodzaju. Silniki napewno nie bedzie duzo palic, a co najwazniejsze jest nie do zdarcia. Jezeli kupisz go z niemiec, to juz w ogole cud, miod i orzeszki. 116 koni w tym aucie, to naprawde spora dawka zabawy. Wiekszego auta sobie nie kupuj, po co? Bedzie wiecej palil i bedzie mniej dynamiczny.

Nie kupuj zadnych francozow i innych takich. Za taka cene kupisz jakiegos starego francuza, ktory bedzie sie co chwile psul i bedzie mial stare technologie, o nie.

Colt to jest to, malo ich na polskich drogach, bardzo dynamiczny, mi osobiscie sie podoba, tani, a niemieckie wersje beda dobrze wyposazone. Kultura pracy tez powinna byc swietna.

Gdybym teraz byl w Twojej sytuacji, to pojechalbym do niemiec na poszukiwanie Colta.

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 07 lis 2006, 19:08

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 07 lis 2006, 19:22

Goguś pisze:A jeśli nie chcesz to proponuje niemców:

On chce jezdzic, a nie sie toczyc. 75 koni przy takiej wadze to zdecydowanie za malo. Poza tym tych samochodow jest pelno na polskich drogach

Awatar użytkownika
Tomachos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 08 lis 2006, 1:10

trelemolele pisze:Rozumiem,że twoje służy tylko i wyłącznie do napinki
8)
loczek pisze:- Z 6 tys.
- do jeżdżenia
- mam. Poza tym szukam pracy, więc będzie mnie stać na utrzymanie.
Golf III lub opel Astra tylko że turbo disel

ale tak naprawde polecałbym Honda Civic (V) w okolicach rocznika 93

ładne, bezawaryjne, fajnie jeżdzi, i czesci łatwo dostepne :)

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 08 lis 2006, 5:51

Lakier pisze:
Goguś pisze:A jeśli nie chcesz to proponuje niemców:

On chce jezdzic, a nie sie toczyc. 75 koni przy takiej wadze to zdecydowanie za malo. Poza tym tych samochodow jest pelno na polskich drogach
Wolę mieć mlodszy i słabszy, niż zabytek z 3 l. V6

Civic wchodzi w grę, też popularne. Był taki zakup kontrolowany - za 6 tysięcy proponowali Astrę, Civica i coś jeszcze, napewno nie VW Golfa.

Awatar użytkownika
SiKor
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SiKor » 08 lis 2006, 19:23

Lakier pisze:http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1806358

Cos w tym rodzaju. Silniki napewno nie bedzie duzo palic, a co najwazniejsze jest nie do zdarcia. Jezeli kupisz go z niemiec, to juz w ogole cud, miod i orzeszki. 116 koni w tym aucie, to naprawde spora dawka zabawy. Wiekszego auta sobie nie kupuj, po co? Bedzie wiecej palil i bedzie mniej dynamiczny.

Nie kupuj zadnych francozow i innych takich. Za taka cene kupisz jakiegos starego francuza, ktory bedzie sie co chwile psul i bedzie mial stare technologie, o nie.

Colt to jest to, malo ich na polskich drogach, bardzo dynamiczny, mi osobiscie sie podoba, tani, a niemieckie wersje beda dobrze wyposazone. Kultura pracy tez powinna byc swietna.

Gdybym teraz byl w Twojej sytuacji, to pojechalbym do niemiec na poszukiwanie Colta.
popieram Colt to chyba najlepsze auto adekwatne do ceny 3-6 tys zł...
fajnie wygląda (czarny przedee wszystkim-kumpel ma), mało pali i do tego jest lekki i szybki (z silniczkiem 1,6). Do tego w środku dość schludny i jest całkiem niezłym materiałem na tuning jeśli chcesz ofkoz
za tą cene imo lepszej fury nie znajdziesz...

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 08 lis 2006, 19:35

Dziękuję wam za ciekawe propozycje. Nie wiem, czy Colt będzie akurat dla mnie, bo nie lubię małych aut. Sam mam Polo, 1,4 benzynkę i mi muli już. Ale to taty auto, nie moje. Poza tym, chce do swojego wsadzić gaz. Student potrzebuje auta na gaz, żeby je utrzymac :wink:

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 08 lis 2006, 19:39

Loczek pisze:
Dziękuję wam za ciekawe propozycje. Nie wiem, czy Colt będzie akurat dla mnie, bo nie lubię małych aut. Sam mam Polo, 1,4 benzynkę i mi muli już. Ale to taty auto, nie moje. Poza tym, chce do swojego wsadzić gaz. Student potrzebuje auta na gaz, żeby je utrzymac :wink:
Przelicz to sobie, bo podobno na gaz mają pięciokrotnie zwiększyć akcyzę. Nie sądze abyś robił przebiegi gdzie instlacja Ci się opłaci.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”