Messi vs Cristiano Ronaldo & Robert Lewandowski - Strona 3

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kto jest lepszy?

Messi
21
88%
Cristiano
2
8%
Są sobie równi
1
4%
Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Messi vs Cristiano Ronaldo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 16 cze 2018, 19:04

Kamil232 pisze: Messi się zatrzymal. Od 2014 roku jeden Puchar Europy. I to w sezonie gdzie Barca każdego od początku miażdżyła. W innych latach jak go zespół potrzebował nie potrafili zrobić różnicy. Pociągnąć ten zespół do triumfu. Jak to zaczął robić Ronaldo.

I dlatego nie ma co się dziwić. Że nagle w złotych piłkach zrobiło się 5:5 a i wszystko wskazuje na to że Ronaldo go prześcignie.

Gdzieś widziałem statystki może Carbon znajdzie jak w ostatnich latach CR7 zaczął miazdzyc. Przykłady Moodego sprzed 8-10 lat że Ronaldo coś tam zwalił są śmieszne. Lepiej ocen ostatnia piecio łatkę bo to jest miazga co zrobił CR7 z Messim.

Konkludując ostatnia 5 latka Ronaldo najpierw dogonił i wyprzedził Messiego. Dla mnie nie ulega ta wątpliwości. Jak jeszcze pociągnie ich teraz do MŚ to poza Moodym i innymi fanbojami Messiego nikt też już nie będzie miał.

i znowu robicie to o czym pisalem wyzej odnoszac sie do posta Bernabeu - wybierasz sobie wygodny odcinek kariery ronaldo i do tego dopasowujesz teze

otoz gowno zrobil a nie go wyprzedzil: tu - https://michelacosta.com/ - macie wykurwiscie szczegolowe statsy pokazujace, ze messi mimo grania dalej od bramki rywala ma udzial przy bramce czesciej praktcznie w kazdej kmbinacji - w lidze, o dziwo nawet w lm (tak, wiem, ze ronaldo ma wiecej bramek), w reprezentacji

w trofeach druzynowych 33-28 dla messiego mimo grania dwoch sezonow mniej w seniorskiej pilce od portugalczyka (tak, krystyn ma jedna lm wiecej. i cztery tytuly mistrzowskie mniej, ale ok fanboje, wiem, liga [ch**] nie puchar od kiedy cry7 poprowadzil madryt do najgorszej dekady w historii klubu na krajowym podworku)
Ostatnio zmieniony 16 cze 2018, 19:05 przez moody, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 16 cze 2018, 19:04

h1893230 pisze: Nikt o zdrowych zmyslach nie moze myslec: chce grac jak CR - bo cholera wie jak zdefiniowac gre CR - tzn co chce sie robic? stac w polu karnymn i dokladac noge do pilki? Czy co
:lol2:

Pewnie nikt też nie chce grać jak Grosicki i dlatego obok Lewandowskiego jest najbardziej popularny w Polsce.

Nikt też nie chce grać jak Hazard, Bale, Neymar etc. :lol2:

Jak zwykle fanboje Messiego muszą się skompromitować. Sami robicie to, że nikt nie traktuje was poważnie. Jakbyście normalnie argumentowali wyższość Messiego to by ktoś jeszcze to przyjął. Ale ważniejsze jest rzekome ukazanie że Ronaldo to nie wiadomo jaka łamaga na poziomie Ekstraklasy :lol2:

Messi w czym miażdy Ronaldo to w kreacji. Tu nie ma wątpliwości, że CR7 na pozycji numer 10 czy niżej w środku by grać nie mógł. W niczym innym. Reszta to jest do dyskusji kto w czym jest lepszy. Chociaż chyba nie ma dyskusji, że Ronaldo jest lepszym finisherem. Lepiej znajduje się w polu karnym. Lepszy ma nos.

Awatar użytkownika
panmechiko
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 308

Post Wyświetl pojedynczy post autor: panmechiko » 16 cze 2018, 19:14

Powinni zrobić symulację walki Ronaldo vs Messi tak jak to robili kiedyś ze zwierzętami na Animal Planet

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 16 cze 2018, 19:16

Ronaldo by Messiego na masę wziął :P

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 16 cze 2018, 19:19

Messi nie ma tej iskry magii która mial Dinho czy Gruby Benek (R9). Jest do bolu grzeczny poprawny i hmm nudny w tym co robi. Niekontrowersyjny wręcz. To już Ronaldo ma przynajmniej hejterow bo jest zelkiem pajacem egocentrykiem* - niepotrzebne skreślić. Ale Ronaldo mimo swojego EGO ma wyniki. Potrafi wnieść się na wyżyny. Daje z siebie wszystko. Jak Lebron.

Mimo że nie lubię CR. Ze mnie irytuje. Że jest zbyt plastikowy itd to muszę mu przyznać że zamyka buzię hejterow. Szacun. A Messi... No cóż.....albo zamknie usta robiąc coś ponad jak kiedyś Diego na tym mundialu albo zostanie zapamietany jako piłkarz klubowy a nie reprezentacyjny. Jak nie przymierzając Krzysiek Warzycha. To jest ta maleńka różnica pomiędzy bycie geniuszem (Messi jest jak Mozart który notabene umarł w biedzie zapomniany) ale niespełnionym a rzemieślnikiem który zdobył wszystko co było w jego zasięgu. Amen

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 16 cze 2018, 19:23

moody90 pisze:
Kamil232 pisze: Messi się zatrzymal. Od 2014 roku jeden Puchar Europy. I to w sezonie gdzie Barca każdego od początku miażdżyła. W innych latach jak go zespół potrzebował nie potrafili zrobić różnicy. Pociągnąć ten zespół do triumfu. Jak to zaczął robić Ronaldo.

I dlatego nie ma co się dziwić. Że nagle w złotych piłkach zrobiło się 5:5 a i wszystko wskazuje na to że Ronaldo go prześcignie.

Gdzieś widziałem statystki może Carbon znajdzie jak w ostatnich latach CR7 zaczął miazdzyc. Przykłady Moodego sprzed 8-10 lat że Ronaldo coś tam zwalił są śmieszne. Lepiej ocen ostatnia piecio łatkę bo to jest miazga co zrobił CR7 z Messim.

Konkludując ostatnia 5 latka Ronaldo najpierw dogonił i wyprzedził Messiego. Dla mnie nie ulega ta wątpliwości. Jak jeszcze pociągnie ich teraz do MŚ to poza Moodym i innymi fanbojami Messiego nikt też już nie będzie miał.

i znowu robicie to o czym pisalem wyzej odnoszac sie do posta Bernabeu - wybierasz sobie wygodny odcinek kariery ronaldo i do tego dopasowujesz teze

otoz gowno zrobil a nie go wyprzedzil: tu - https://michelacosta.com/ - macie wykurwiscie szczegolowe statsy pokazujace, ze messi mimo grania dalej od bramki rywala ma udzial przy bramce czesciej praktcznie w kazdej kmbinacji - w lidze, o dziwo nawet w lm (tak, wiem, ze ronaldo ma wiecej bramek), w reprezentacji

w trofeach druzynowych 33-28 dla messiego mimo grania dwoch sezonow mniej w seniorskiej pilce od portugalczyka (tak, krystyn ma jedna lm wiecej. i cztery tytuly mistrzowskie mniej, ale ok fanboje, wiem, liga [ch**] nie puchar od kiedy cry7 poprowadzil madryt do najgorszej dekady w historii klubu na krajowym podworku)
Jaki wybieram wygodny odcinek?

Mówię o teraźniejszości. Ostatniej pięcio latce. Ronaldo zmiażdżył Messiego w najważniejszych imprezach. W najważniejszych momentach.

Mówisz o lidze? No to tak. Z Las Palmasami Messi lepiej wyglądał. Bo już Ronaldo nie ten wiek, żeby grać wszystko i ze wszystkimi ogórasami. Stąd masz te swoje statsy.

Jednak gdy w Europie trzeba było z Atletico dwa razy? z Juventusem, Roma pociągnąć zespół go nie było. I dlatego zaraz będzie miał mniej złotych piłek.

Trofeów ma więcej w całej historii bo miał Xaviego i Iniestę. Lepsze zespoły niż Ronaldo. Zresztą jak mówiłem do 2013 roku jego dominacja nie podlegała dyskusji. W ostatnich pięciu latach został jednak wyprzedzony.

Fakty nie opinie.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 16 cze 2018, 19:33

Eyesmon pisze: Messi nie ma tej iskry magii która mial Dinho czy Gruby Benek (R9). Jest do bolu grzeczny poprawny i hmm nudny w tym co robi. Niekontrowersyjny wręcz.
Dlatego nigdy nie zagrał i już nie zagra finału na takim poziomie jak Ronaldo z Lazio w finale Pucharu UEFA, gdzie Fenomeno wręcz rozrywał szyki obronne Rzymian (z takimi grajkami jak Negro czy Nesta) na strzępy. Trzeba mieć w sobie to szaleństwo, tą magię. Z tym trzeba się urodzić. Ani Messi ani Cristiano Ronaldo tego nie mają i mieć nie będą.
Kamil232 pisze: Mówię o teraźniejszości. Ostatniej pięcio latce. Ronaldo zmiażdżył Messiego w najważniejszych imprezach. W najważniejszych momentach.
Zgadza się. Pisałem o Billu Shankly'm to przytoczę jeden cytat:

"If you are first you are first. If you are second you are nothing."

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 16 cze 2018, 19:42

Salas11 pisze: Dlatego nigdy nie zagrał i już nie zagra finału na takim poziomie jak Ronaldo z Lazio w finale Pucharu UEFA, gdzie Fenomeno wręcz rozrywał szyki obronne Rzymian (z takimi grajkami jak Negro czy Nesta) na strzępy. Trzeba mieć w sobie to szaleństwo, tą magię. Z tym trzeba się urodzić. Ani Messi ani Cristiano Ronaldo tego nie mają i mieć nie będą.
Zgaduję, że oglądałeś ten mecz jako dzieciak? Jeśli tak to wydaje mi się, że patrzysz na grę Ronaldo przez różowe okulary. Inaczej patrzy się na dane mecze, piłkarzy itp kiedy oglądałeś je za młodu jako młokos a inaczej jako dorosły człowiek. Zapewne mnóstwo dzieciaków oglądających dzisiaj w akcji Messiego, czy Ronaldo będzie to samo twierdziło za te parę/parenaście lat o grze Argentyńczyka i Portugalczyka właśnie i będą ich wychwalać kosztem obecnych wielkich gwiazd futbolu w przyszłości, twierdząc, że to oni właśnie mieli tę iskrę, której obecnym wielkim brakuje.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 16 cze 2018, 19:45

Ronaldo>Messi bezdyskusyjnie. W tej grze chodzi o trofea. CR z reprezentacją (gorszą personalnie od Argentyny) i na arenie klubowej osiągnął więcej (poza tym sprawdził się w różnych ligach, czego nie można powiedzieć o Argentyńczyku). W wieku 33 lat (sic!) jest obecnie najlepszym piłkarzem na planecie w erze, gdzie przede wszystkim liczy się dynamika (czyli wydawałoby się młodość przede wszystkim). Chce zobaczyć Messiego zapierdzielającego w wieku 33 lat jak wczoraj CR z Hiszpanią. Racja - styl gry Messiego jest bardziej magiczny, ale czy przekłada się to na najważniejsze trofea? Wydaje się to nieprawdopodobne, ale mam wrażenie, że Leo nie wytrzymuje presji - tak jak dziś z Islandią. Czyżby główną siłą najlepszej Barcelony w historii (za Guardioli) był nie Messi, ale przede wszystkim Xavi i Iniesta w swoich prime time? Sukcesy reprezentacji Hiszpanii i brak takowych Argentyny zdają się tą tezę potwierdzać...
Zawsze fajnie widzieć, jak jakiś koleś dzięki swojej etyce pracy osiąga więcej niż ten, którego Bóg obdarzył większym talentem, ale mniejszą determinacją w dążeniu do celu...

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 16 cze 2018, 20:01

Delpiero14 pisze: Zgaduję, że oglądałeś ten mecz jako dzieciak? Jeśli tak to wydaje mi się, że patrzysz na grę Ronaldo przez różowe okulary. Inaczej patrzy się na dane mecze, piłkarzy itp kiedy oglądałeś je za młodu jako młokos a inaczej jako dorosły człowiek
Nie oglądałem tego meczu na żywo, oglądałem w całości po latach więc żadne różowe okulary. I choć mam już trochę wiosen na karku i do wielu rzeczy, szczególnie w piłce podchodzę z większym dystansem, uwierz mi, jeśli znalazłby się w ostatnich latach kozak który zagrałby w jakimkolwiek finale na takim poziomie, z takim polotem i fantazją to kwiczałbym jak zarzynana świnia bo do tego typu występów mam ogromną słabość. Fani Messiego jarają się jak Argentyńczyk założy jakiemuś leszczowi w La Liga siatkę czy dogra piłkę na centymetr. To co ja mam zrobić widząc taki popis Fenomeno? Wystrzelić się w kosmos? Ale to znów sprowadza się do tego, że fani Leo to w większości młode szczawie i mało w życiu widzieli. Co niestety nie przeszkadza im robić z siebie wielkich znawców piłki. Poszerzą horyzonty to kiedyś może będą stroną w dyskusji, bo na ten moment wymiana argumentów przypomina odbijanie piłki od ściany.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 16 cze 2018, 20:05

MazurXIII pisze: Ronaldo>Messi bezdyskusyjnie. W tej grze chodzi o trofea. CR z reprezentacją (gorszą personalnie od Argentyny) i na arenie klubowej osiągnął więcej (poza tym sprawdził się w różnych ligach, czego nie można powiedzieć o Argentyńczyku). W wieku 33 lat (sic!) jest obecnie najlepszym piłkarzem na planecie w erze, gdzie przede wszystkim liczy się dynamika (czyli wydawałoby się młodość przede wszystkim). Chce zobaczyć Messiego zapierdzielającego w wieku 33 lat jak wczoraj CR z Hiszpanią. Racja - styl gry Messiego jest bardziej magiczny, ale czy przekłada się to na najważniejsze trofea? Wydaje się to nieprawdopodobne, ale mam wrażenie, że Leo nie wytrzymuje presji - tak jak dziś z Islandią. Czyżby główną siłą najlepszej Barcelony w historii (za Guardioli) był nie Messi, ale przede wszystkim Xavi i Iniesta w swoich prime time? Sukcesy reprezentacji Hiszpanii i brak takowych Argentyny zdają się tą tezę potwierdzać...
Zawsze fajnie widzieć, jak jakiś koleś dzięki swojej etyce pracy osiąga więcej niż ten, którego Bóg obdarzył większym talentem, ale mniejszą determinacją w dążeniu do celu...
ale absurdalny post

w kwestii najlepszego pilkarza swiata licza sie trofea? to powiedz mi dlaczego w ogole dyskutujemy w tym temacie o ronaldo czy messim, skoro sa goscie, ktorzy wygrali od nich wiecej - np. ramos czy iniesta?

ale trzymajac sie twojego toku rozumowania potwierdz, ze uwaszasz, ze ronaldo jest lepszym pilkarzem, bo w meczu w ktorym praktycznie nie gral jego rodak strzelil gola i portugalia zdobyla trofeum? naprawde nie widzisz komizmu tego argumentu?? a jest ostatnoi najczesciej uzywanym dla pokazania wyzszosci ronaldo nad messim. po doprowadzil do trofeum z reprezentacja. no beka

juz pomijam fakt, ze [k****] kolejna osoba powtarza tekst o tym, ze ronaldo ma wiecej trofeow od messiego, skoro jest to zwyczajne klamstwo. 5:4 w lm dla cr, 9:5 w ligach dla messiego, 1-0 w reprezentacyjnych dla edera (no messi wygral olimpiade z argentyna, gdzie ale to pominmy), ogolnie 33-28 dla messiego

messi nie wytrzymuje presji? jeszcze raz przypominam, ze ronaldo na ostatnim euro zrobil dokladnie to samo - zmarnowal karnego przy remisie na tablicy. i robil to czesto w przeszlosci

o argentynie mocniejszej na papierze to proponuje albo zaczac ogladach ich mecze albo poczytac posty ich temacie

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 16 cze 2018, 20:10

MazurXIII pisze: Czyżby główną siłą najlepszej Barcelony w historii (za Guardioli) był nie Messi, ale przede wszystkim Xavi i Iniesta w swoich prime time? Sukcesy reprezentacji Hiszpanii i brak takowych Argentyny zdają się tą tezę potwierdzać...
W punkt!

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 16 cze 2018, 20:17

moody90 pisze: ale absurdalny post
Siła twoich argumentów wprost poraża. Jak zwykle.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 16 cze 2018, 20:19

MazurXIII pisze: Czyżby główną siłą najlepszej Barcelony w historii (za Guardioli) był nie Messi, ale przede wszystkim Xavi i Iniesta w swoich prime time? Sukcesy reprezentacji Hiszpanii i brak takowych Argentyny zdają się tą tezę potwierdzać...
Heh, pisałem o tym parę tygodni temu gdy sparowałem na argumenty z moodym. Zaiste ciekawy zbieg okoliczności, że Barcelona 2006, 2009, 2011 i 2014 czy Hiszpania 2008, 2010, 2012 miały w swoim składzie tych graczy a gdy ich zabrakło lub z racji wieku obniżyli loty, sukcesy się skończyły.

Awatar użytkownika
liam
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: liam » 16 cze 2018, 20:23

Ale tak samo można patrzeć na to z drugiej strony.
Ronaldo tak od 2014 roku zaczął ścigać Messiego w złotych piłkach. Oczywiście zawdzięcza to swojej świetnej grze, ale nie zdobyłby tych indywidualnych trofeów gdyby nie to, że Real zaczął wygrywać puchary. Te wygrane LM i Mistrzostwo Hiszpanii, nastąpiły po kilku transferach:
Modrić - osiągnął on poziom, którego nie mogli Guti i Ozil, czyli stał się liderem środka pola Realu z prawdziwego zdarzenia
Kroos - wraz z Chorwatem, rządzi w środku pola
Casemiro - godnie zastąpił Alonso
Carvajal - bardzo ważny zawodnik i typ piłkarza, którego brakowało Realowi. Ramos i Arbeloa, też trzymali poziom na prawej obronie, jednak Carvajal radzi sobie znacznie lepiej na tej pozycji
Isco - młody, zdolny. Z roku na rok grał coraz lepiej
Bale - ostatnie dwa lata może nie najlepsze. Ale należy pamiętać, że w okresie 2014-2016 był kluczowym zawodnikiem i nie raz ciągnął grę do przodu. Ostatni finał LM zresztą potwierdził, że jest wybitnym zawodnikiem.
Navas - świetny bramkarz, który nie raz ratował zespół przed utratą gola

Do tego inni piłkarze, którzy także stanowią/stanowili o sile Realu i przyczynili się do tych sukcesów (Np. Asensio, Morata)

Co ciekawe, tak właśnie jakoś od 2015 roku, na różnych forach piłkarskich (także i tutaj), co jakiś czas pojawiają się narzekania na Ronaldo. Że gra słabo, że to już nie jest ten piłkarz co kiedyś, że stracił szybkość itp. Ale mimo wszystko, gdyby to ode mnie zależało to bym go trzymał do emerytury albo do momentu gdy sam by chciał odejść :D.
Jak sam widzisz, to nie jest tak, że drużyna ma jedną, główną siłę napędową. Na sukcesy Realu złożyło się wiele czynników. Pewni piłkarze dojrzali, zakupiono pewnych piłkarzy, ogólnie zespół dojrzał. Trzeba też pamiętać o trenerach i sztabie szkoleniowym, bez których nie było by tych sukcesów

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”