Premier League 2009/2010 - Strona 5

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
Zablokowany

Ligę w tym roku wygra

Manchester United
19
30%
Liverpool
3
5%
Chelsea
27
43%
Arsenal
10
16%
Everton
2
3%
Aston Villa
0
Brak głosów
Manchester City
1
2%
Tottenham
0
Brak głosów
ktoś inny ...
1
2%
Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Re: Kto wygra Premier League w sezonie 09/10

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 12 sie 2009, 11:32

MU był faworytem, wygrał zawody, więc naturalne, że wywiązał się doskonale.

A co do Liverpoolu, to ja widziałem jak w zeszłym sezonie ratował ich i Stevie, i Torres, i Kuyt, i Benayoun i tak całą kadre można wymienić :lol: Mają doświadczenie i zgranie z poprzedniego sezonu, tego samego świetnego trenera i są głodni sukcesu, więc skazywanie ich na porażkę z powodu odejścia jednego zawodnika jest pozbawione sensu.

Awatar użytkownika
Elfin
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Elfin » 12 sie 2009, 12:34

Zupełnie nie rozumiem tego całego braku wiary w Kanonierów. Może zeszły sezon mieli nienajlepszy - przez moment mogli nawet wylecieć poza pierwszą 4 Premiership, a w LM dostali baty od MU, ale dlaczego wszyscy wróżą co będzie w tym przez pryzmat poprzedniego? Jeśli tylko kontuzje ominą kluczowych graczy, to kto wie?

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 12 sie 2009, 12:54

Jaki brak wiary? Jasne że jesteśmy w stanie wygrać ligę (więcej - liczę że tak się stanie), ale patrząc na to jak wygląda u nas środek obrony i patrząc na coroczna plagę kontuzji (która powoli się zaczyna) nie zaliczam Arsenalu do faworytów do zdobycia mistrzostwa.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 12 sie 2009, 13:37

Zupełnie nie rozumiem tego całego braku wiary w Kanonierów.
Czy aż tak trudno zrozumieć, że z drużyn aspirujących do Mistrzostwa mają największe dziury? Jesli również weźmiemy pod uwagę dużo słabszą ławkę rezerwowych AFC w porównaniu do CFC i United, to mamy obraz drużyny, która nie powinna włączyć się do walki o majstra. Tak wygląda sytuacja na tą chwilę. Futbol jednak ma to do siebie, że potrafi zaskakiwać. Najlepiej wiedzą o tym fani United. Nie chcę już cofać o 10 i więcej lat, ale wszyscy chyba doskonale pamiętamy sezon 2006/2007. Mało kto wierzył wtedy, że drużyna wzmocniona "tylko" Evrą, Vidicem oraz Carrickiem(ci dwaj pierwsi przyszli wprawdzie wcześniej, ale regularnie grać zaczęli dopiero od sezonu 06/07) sięgnie w pięknym stylu po Mistrzostwo.

Wszystko wyjdzie w praniu, ale uczciwie trzeba przyznać, że Arsenal nie wydaje się być w gronie głównych faworytów ligi.

Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: michal2 » 12 sie 2009, 14:24

A ogladales jakis mecz Arsenalu w poprzednim sezonie? Widziales na jak przecietnym poziomie gral pilkarz zwany Denilsonem? Widziales ile Songowi brakuje do najlepszych defensywnych pomocnikow? Widziales ile meczow gral cienki Diaby? Widziales ile Walcott gral w pierwszym skladzie gdy byl zdrowy?
Mamy dobry atak w 4-3-3 Arshavin-Eduardo-vPersie i to tyle.
Pomoc jest cieniutka. Sam Fabregas nic nie zdziala. Teraz beda z nim grac Song i Denilson. Porazka. Rosicky znowu kontuzja i nie wiadomo ile meczow bedzie w stanie zagrac. Nasri to rowniez nie jest pilkarz poki co na walke o mistrzostwo.
Porownujac nasza pomoc z sezonu prawie-mistrzowskiego (2007/2008) Rosicky-Flamini-Fabregas-Hleb, to dzisiejsza pomoc to totalna porazka. Dodac do tego obrone ktorej srodek jest tez wyraznie slabszy od top3 i to tyle szans na mistrzostwo.

Jak dla mnie to klasowy defensywny pomocnik+Hangeland i gramy o mistrzostwo. Bez tego 4 miejsce.

Taki Denilson nie mialby miejsca na lawce w MU czy Chelsea a Song co najwyzej na lawce, razem z Walcottem. Diabyego nikt by tam nie trzymal po tym jak przez 3 lata nie widac po nim grama rozwoju. Eboue tez nikt by tam nie wpychal na skrzydlo.

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 12 sie 2009, 15:02

michal2 pisze:
A ogladales jakis mecz Arsenalu w poprzednim sezonie? Widziales na jak przecietnym poziomie gral pilkarz zwany Denilsonem? Widziales ile Songowi brakuje do najlepszych defensywnych pomocnikow? Widziales ile meczow gral cienki Diaby? Widziales ile Walcott gral w pierwszym skladzie gdy byl zdrowy?
Mamy dobry atak w 4-3-3 Arshavin-Eduardo-vPersie i to tyle.
Pomoc jest cieniutka. Sam Fabregas nic nie zdziala. Teraz beda z nim grac Song i Denilson. Porazka. Rosicky znowu kontuzja i nie wiadomo ile meczow bedzie w stanie zagrac. Nasri to rowniez nie jest pilkarz poki co na walke o mistrzostwo.
Porownujac nasza pomoc z sezonu prawie-mistrzowskiego (2007/2008) Rosicky-Flamini-Fabregas-Hleb, to dzisiejsza pomoc to totalna porazka. Dodac do tego obrone ktorej srodek jest tez wyraznie slabszy od top3 i to tyle szans na mistrzostwo.

Jak dla mnie to klasowy defensywny pomocnik+Hangeland i gramy o mistrzostwo. Bez tego 4 miejsce.

Taki Denilson nie mialby miejsca na lawce w MU czy Chelsea a Song co najwyzej na lawce, razem z Walcottem. Diabyego nikt by tam nie trzymal po tym jak przez 3 lata nie widac po nim grama rozwoju. Eboue tez nikt by tam nie wpychal na skrzydlo.
Komuś się tu taśma zacięła.
red85 pisze: Jesli również weźmiemy pod uwagę dużo słabszą ławkę rezerwowych AFC w porównaniu do (...) United
Arsenal ma na pewno lepszych zmienników na 5 pozycjach - atak, boki obrony i bramka. :) Na reszcie albo MU ma przewagę albo jest to kwestia dyskusyjna.
5/11 to prawie połowa, wiec twierdzenie o zdecydowanej wyższości ławki MU (jeżeli w ogóle United ma tu przewagę) jest bajką.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 12 sie 2009, 15:39

Boki obrony - Brown/O'Shea, Fabio, Rafael, Neville.

Kogo ma Arsenal na łąwce lepszego od ww?

Bramka jest dla mnie kwestią dyskusyjną.

Foster - Rafael, Evans, Brown, Fabio - Anderson, Giggs, Scholes(Hargreaves/Gibson) - Park, Owen,Welbeck

Wygląda nieźle.

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 12 sie 2009, 16:07

red85 pisze:Boki obrony - Brown/O'Shea, Fabio, Rafael, Neville.

Eboue, Silvestre. Gibbs i Traore są na pewno lepsi niz Fabio i Rafael, bo talent maja niemniejszy a doświadczenie większe, szczególnie jeśli chodzi o Armanda. Od neville'a pewnie też, bo ostatnio widziałem że rywala potrafi zatrzymać jedynie faulem. Nic mnie nie przekona że jest inaczej. :)
red85 pisze: Foster - Rafael, Evans, Brown, Fabio - Anderson, Giggs, Scholes(Hargreaves/Gibson) - Park, Owen,Welbeck
Fabiański - Eboue, Djourou, Silvestre, Traore/Gibbs - Nasri, Diaby, Denilson - Vela, Eduardo, Bendtner
Ostatnio zmieniony 12 sie 2009, 16:13 przez Logan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OstatniSkaut
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: OstatniSkaut » 12 sie 2009, 16:10

Logan pisze:
red85 pisze:Boki obrony - Brown/O'Shea, Fabio, Rafael, Neville.

Eboue, Silvestre. Gibbs i Traore są na pewno lepsi niz Fabio i Rafael, bo talent maja niemniejszy a doświadczenie większe, szczególnie jeśli chodzi o Armanda. Nic mnie nie przekona że jest inaczej. :)
red85 pisze: Foster - Rafael, Evans, Brown, Fabio - Anderson, Giggs, Scholes(Hargreaves/Gibson) - Park, Owen,Welbeck
Fabiański - Eboue, Djourou, Silvestre, Traore/Gibbs - Nasri, Diaby, Denilson - Vela, Eduardo, Bendtner
po co dyskusja , nawet jesli zmienników ma lepszych Arsenal , choc wątpi - to pierwsze jedynastki i tak uformują miejsca ligowe podobne do zeszłorocznych i po co klotnie o zmienników :)

Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: michal2 » 12 sie 2009, 16:13

Nic mi sie nie zacielo Logan. Po prostu odnioslem sie do wypowiedzi Elfina o braku wiary w Arsenal.

Nasri, Diaby, Denilson
Ahh, zeby oni byli rezerwowymi to ja bym sie cieszyl. Tylko czesto Denilson grywal za Songa a Rosicky wiadomo. Diaby-bez komentarza bo granie nim to zwykla strata czasu. Lepiej dac jego minuty Wilsherowi i Ramseyowi ktorzy przynajmniej sie rozwijaja.

No i Eduardo na dluzsza mete musi byc w pierwszej 11. Walcott regularnie w 11 to oslabienie. Lepiej to szlo w sezonach 06/07+07/08 gdy wchodzil z lawki. Podobnie jest z Bendtnerem-wiecej pozytku jak wejdzie po 70 minutach niz gdy gra od poczatku.

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 12 sie 2009, 16:21

OstatniSkaut pisze: i po co klotnie o zmienników :)
Jednego posta napisałem, który pokazuje że red jest w błędzie i tyle.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 12 sie 2009, 16:38

Eboue, Silvestre.
Że niby Sylwek jest lepszy od O'Shea, tudzież Browna? :lol: Co do Eboue mam też spore wątpliwości.
Gibbs i Traore są na pewno lepsi niz Fabio i Rafael
Ta pewność jest chyba tylko u Ciebie. Przypomnę, że Rafael został nominowany do najlepszych młodych zawodników PL sezonu 08/09. Być może mam słabą pamiętać, ale w gronie nominowanych nie było "z pewnością lepszych i bardziej doświadczonych" Traore i Gibbsa?
bo talent maja niemniejszy a doświadczenie większe, szczególnie jeśli chodzi o Armanda
Nie wiem jak mierzysz talent, więc dyskutować z tym nie będę. Doświadczenie - hmmm. Gibbs to na pewno bardzo doświadczony gracz. Rozegrał w swojej całej karierze w PL - bagatela - 15 meczów. To o 1 spotkanie mniej niż ten mało doświadczony Rafael. :lol: Traore również bije na głowę doświdczeniem młodego Brazylijczyka - rozegrał od niego całe (uwaga!) 7 spotkań więcej w PL. :shock:

A Fabio jest jeszcze od swojego bliźniaka lepszy 8)
Jednego posta napisałem, który pokazuje że red jest w błędzie i tyle.
Fakt, jestem w błędzie :rotfl:

Awatar użytkownika
Elfin
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Elfin » 12 sie 2009, 16:42

Jeśli chodzi ławkę to prawie każda drużyna wypada blado przy MU.

Brak dobrego defensywnego pomocnika można byłoby częściowo zatuszować zagęszczając środek pola - np. cofając Arshavina do jednej linii obok Fabregasa, a w ataku wrzucić Van Persiego z Velą/Walcottem/Eduardo i grać 4-4-2. Chociaż z tego, co mi wiadomo, to Wenger jeszcze planuje jakiś zakup DM, hm?

A kontuzja Rosicky'ego to "tylko" kilka tygodni w plecy - robi różnicę w porównaniu z poprzednimi 18. miesiącami, więc może da radę coś pożytecznego w tym sezonie ugrać.

Nasri nie jest aż takim cieniasem, jak piszesz - zapominasz, że to jego pierwszy sezon w lidze angielskiej: rzadko który zawodnik przychodzi i od razu rzuca na kolana. Jak było z Ronaldo? Kiedy zaczynał w MU, nie powiedziałbym, że osiągnie taki poziom, a potem się nagle zrobił najlepszym piłkarzem globu.

A tak z innej beczki, jak już jesteśmy przy kontuzjach, defensywnych pomocnikach, ławce rezerwowych itp. Dobija mnie sytuacja Hargreavesa. To jeden z moich ulubionych zawodników - niesamowicie utalentowany i wszechstronny, a powoli tracę nadzieję, że odegra jeszcze jakąś kluczową rolę w MU. A szkoda, bo po odejściu Crisa mógłby okazjonalnie gościć na prawym skrzydle; przy kontuzjogenności Gary'ego i braku doświadczenia Rafaela, mógłby pykać na prawej obronie, a przy starzejącym się Scholesie, czy losowo grającym Andersonie, mógłby rządzić w środku pola z Carrickiem, czy Fletcherem.

Awatar użytkownika
OstatniSkaut
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: OstatniSkaut » 12 sie 2009, 16:57

red85 pisze:
Gibbs i Traore są na pewno lepsi niz Fabio i Rafael
Ta pewność jest chyba tylko u Ciebie. Przypomnę, że Rafael został nominowany do najlepszych młodych zawodników PL sezonu 08/09. Być może mam słabą pamiętać, ale w gronie nominowanych nie było "z pewnością lepszych i bardziej doświadczonych" Traore i Gibbsa?
i Fabio nie gra pewnie tylko dlatego ze na lewej biega Evra , a raczej ciezko takiego tuza wygryzc

Awatar użytkownika
boskigonzo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: boskigonzo » 12 sie 2009, 17:22

Eboue, Silvestre. Gibbs i Traore są na pewno lepsi niz Fabio i Rafael, bo talent maja niemniejszy a doświadczenie większe, szczególnie jeśli chodzi o Armanda. Od neville'a pewnie też, bo ostatnio widziałem że rywala potrafi zatrzymać jedynie faulem. Nic mnie nie przekona że jest inaczej.
Zniesmaczyles mnie w tym momencie...

Zablokowany

Wróć do „Anglia”