Nowy koronawirus (COVID-19) - Strona 737

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Czy zaszczepiłeś się przeciwko COVID-19?

Tak i jestem z tego dumny
19
54%
Tak, ale zrobiłem to z niechęcią
6
17%
Nie, ale zamierzam
0
Brak głosów
Nie i nie zamierzam
10
29%
Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Nowy koronawirus (COVID-19)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 25 lip 2021, 13:24

cloner pisze:
25 lip 2021, 13:14
I dzisiaj po 1,5 roku wirusa jeśli ktokolwiek będzie za lockdownem jesienią to dla mnie będzie idiotą bez serca, myślącym tylko o sobie i o swoich potrzebach. O gorszych epitetach pisać nawet już nie będę.
Nie wiem ile razy muszę napisać że od początku jestem przeciwnikiem lockdownów, żebyś w końcu zakodował ;)

Natomiast w kwestii "myślenia tylko o sobie i swoich potrzebach" to co w kwestii jeśli z powodu dużej ilości niezaszczepionych służba zdrowia znowu nie wydoli i do lockdownu jednak dojdzie (to tylko założenie, mam nadzieję że do tego nie dojdzie). Kto wtedy będzie człowiekiem "myślącym tylko o sobie i swoich potrzebach" - czy ci którzy poczciwie poszli się zaszczepić żeby wreszcie zakończyć tę farsę, czy ci który myśląc tylko o sobie olali szczepienia co może okazać się przyczyną kolejnych lockdownów?

Ktoś pisał powyżej że powodów żeby się nie szczepić jest wiele. Podobnie powodów żeby się szczepić jest wiele. Ja się wirusa nie boję (przeszedłem bezobjawowo, podobnie jak większość mojego otoczenia), natomiast na szczepienie się zdecydowałem żeby mieć pewność że jako jednostka w społeczeństwie zrobiłem wszystko co w mojej mocy, żeby zatrzymać kolejne fale i co za tym idzie lockdowny.

W związku z tym właśnie osoby które się nie szczepią - a co za tym idzie pomimo mojego (i wielu) poświęcenia kolejne lockdowny i tak nam grożą - właśnie one są egoistami którzy myślą tylko o sobie, mając interes społeczny w dupie.

Gdybym wiedział że kolejne lockdowny i tak będą, to też bym tę szczepionkę olał, bo w sumie po co mi ona. Ale jako obywatel myślący nie tylko o sobie, ale też o całym ogóle społecznym, postanowiłem dołożyć swoją cegiełkę do zakończenia tej farsy. Niestety tego czy farsa się skończy pewnym być nie mogę, bo egoiści nie chcą się szczepić stawiając swoje własne argumenty ponad dobrem społecznym. No i dobra, żyjemy w wolny kraju i każdy ma prawo do własnej decyzji. Ale wtedy wchodzi mózgowiec @cloner i próbuje odwrócić logikę o 180 stopni, twierdząc że to osoby szczepiące się są egoistami myślącymi tylko o sobie, podczas gdy niezaszczepienie to bohaterowie czynu społecznego, ponieważ w czynie społecznym...wyrażają swoje niezadowolenie w intrenecie :lol2:

Czyny, a nie słowa, panowie. Na wylewanie żali był czas, każdy swoje napisał. Sam stałem po stronie ozoba, DDK i reszty i przez większość roku wskazywałem ile szkody przynoszą lockdowny i jak nieudolnie próbujemy z tym covidem walczyć. Jednak od kiedy pojawiła się szczepionka czas na gadanie się skończył, a zaczął się czas na działania. Ja już swoje zrobiłem, swoje zrobili czarny, piotrcies, gilardiono i reszta forumowiczów która się zaczępiła. Natomiast pozostali, którzy są tak aktywni powyżej, ciągle tylko gadają, wskazują palcem winnych i głupich, ale sami działać nie mają zamiaru. Trochę to przykre.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 25 lip 2021, 13:34

sickstick pisze:
25 lip 2021, 13:09
Natomiast główny szwedzki wirusolog od 1,5 roku zajmuje się strike szwedzkim modelem walki z wirusem i wszystko co robi Szwecja w tym kierunku, to rzeczy rekomendowane przez niego. Czyli za każdym razem kiedy powoływałeś na na model szwedzki, powoływałeś się właśnie na jego słowa lub działania.
No dobra, ale to mozęsz mi powiedzieć, że byłem "za" szwedzkim modelem, ale cieżko mi wmawiać, żę ktoś kogo nazwiska nawet nie znam jest dla mnie alfą i omegą ;)

Zresztą wydaje mi się, że Szwecja już ponad pół roku temu zrezygnowała ze swojego modelu i wprowadziła lockdown? Mam wrażenie, że przez ostatnie półtorej roku każdy kraj lub stan przyznawał się do większych lub mniejszych błędów począwszy od zamykania lasów, stwierdzenia, że maseczki nic nie dają i mają tylko przypominać o pandemii aż po to, że niepotrzebnie zamykali stadiony. Tak naprawdę minęlo półtora roku i jedna kraje jeszcze bardziej zaostrzają restrykcję, a są miejsca na świecie, gdzie wszystko normalnie funkcjonuje i nie mamy trupów na ulicy.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8205
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 25 lip 2021, 13:36

sickstick pisze:
25 lip 2021, 13:24
Nie wiem ile razy muszę napisać że od początku jestem przeciwnikiem lockdownów, żebyś w końcu zakodował
Nie wiem ile razy muszę napisać, że jestem zaszczepiony. Żebyś w końcu to zrozumiał.

A jeśli szpitale będą pełne to należy służbę zdrowia poprawić. Jako osoba, która 3 lata temu spędziła 10 dni pod kroplówką (w tym 5 dni prawie jak warzywko) zapewniam, że jest wkurwę roboty.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 25 lip 2021, 13:40

cloner pisze:
25 lip 2021, 13:36
Nie wiem ile razy muszę napisać, że jestem zaszczepiony. Żebyś w końcu to zrozumiał.
W takim razie zwracam honor, wcześniej nie zauważyłem że o tym pisałeś :beer:
I taką postawę się chwali, można być przeciwnikiem lockdownów i hejterem prolockdownowców (sam nim jestem), ale swoją cegiełkę w czynie społecznym należy postawić, chociażby dla czystego sumienia.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 25 lip 2021, 13:41

sickstick pisze:
25 lip 2021, 13:40
W takim razie zwracam honor, wcześniej nie zauważyłem że o tym pisałeś
Ale po tym, co przezywałem przez 20 dni, a zwłaszcza pierwsze 10, nikomu nie polecam szczepień.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 25 lip 2021, 13:41

Co niby przeżywałeś?

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 25 lip 2021, 13:42

Ja dla odmiany po pierwszej dawce - dwa dni bólu ręki (średnio intensywnego), po drugiej - jeden dzień bólu ręki (ale już o wiele mocniejszego, spać nie mogłem) - na drugi dzień jak ręką odjął ;)

Każdemu polecam.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 25 lip 2021, 13:42

sickstick pisze:
25 lip 2021, 13:40
cloner pisze:
25 lip 2021, 13:36
W takim razie zwracam honor, wcześniej nie zauważyłem że o tym pisałeś :beer:
I taką postawę się chwali, można być przeciwnikiem lockdownów i hejterem prolockdownowców (sam nim jestem), ale swoją cegiełkę w czynie społecznym należy postawić, chociażby dla czystego sumienia.
Co ma z tym wspólnego sumienie?🤗

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 25 lip 2021, 13:45

Ja po pierwszej dawce przez 2 dni byłem jakby pochorowany (ale też dosłownie 4 dni przed pierwszą dawką skończyłem jeść antybiotyk na anginę, który jadłem przez aż 10 dni, więc miałem wtedy mocno osłabiony organizm), natomiast drugą dawkę przeszedłem bez żadnych efektów ubocznych. Natomiast samego covida miałem w listopadzie 2020 bezobjawowo.
ozob pisze:
25 lip 2021, 13:42
Co ma z tym wspólnego sumienie?
Że jeśli kolejna fala się rozhula i przyniesie kolejne lockdowny, to masz poczucie że akurat ty zrobiłeś wszystko żeby się do niej nie przyczynić.

Akurat po tobie nie oczekuję że zrozumiesz.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 25 lip 2021, 13:53

ozob pisze:
25 lip 2021, 13:42
Co ma z tym wspólnego sumienie
Dla mnie nic. Wziąłem udział w eksperymencie, żeby być wolnym od kwarantanny. No i zgubiła mnie pewność siebie, bo podchodziłem od początku przekonany, że skoro żadne choroby mnie nie biorą od kilkunastu lat to i niesprawdzone szczepienie mi krzywdy nie zrobi. A tu psikus.
Delpiero14 pisze:
25 lip 2021, 13:41
Co niby przeżywałeś?
Pisałem już.
Poza bólem ręki, pulsujących żył, który przechodził aż na całą prawą część ciała do nogi przez kilkanaście dni, przez dwa dni miałem omdlenia. Zwłaszcza jedna noc była dla mnie ciężka, obudziłem się około 1 i po paru krokach do kuchni zaczęło mi się w głowie kręcić, musiałem się ściany łapać żeby się nie przewrócić. Na szczęście apteczkę mam zawsze pełną, wiem też że należy nogi ułożyć powyżej poziomu głowy, więc po długiej walce, po około 3 godzinach udało mi się zasnąć.

Druga przygoda była w pracy chyba 2-3 dni później. Ale tam aż tak źle nie było, choć kupiłem sobie ciśnieniomierz (który wskazał żem zdrowy). Lekarz zresztą to samo powiedział, że to tylko skutki uboczne po szczepieniu, które mogą spokojnie trwać miesiąc.

Pozdro, miłej niedzieli.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 25 lip 2021, 13:59

sickstick pisze:
25 lip 2021, 13:45
Że jeśli kolejna fala się rozhula i przyniesie kolejne lockdowny, to masz poczucie że akurat ty zrobiłeś wszystko żeby się do niej nie przyczynić.

Akurat po tobie nie oczekuję że zrozumiesz
Dziwię, się że żyjesz w przekonaniu o tym, że wyszczepienie nie ma wpływu na fale. Otóż będą kolejne. Zaszczepieni ludzie zarażają się w takim samym stopniu jak niezaszpieni. Dletogo rządzący dalej mają postawy do kolejnych obostrzeń. Tego szaleństwa już nikt nie powstrzyma.🤗

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 25 lip 2021, 14:01

Im mniej hospitalizacji i zgonów, tym mniejsze szanse na twarde lockdowny.

Im więcej osób zaszczepionych, tym mniej hospitalizacji i zgonów.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 25 lip 2021, 18:39

sickstick pisze:
25 lip 2021, 13:45
lockdowny zależy tylko i wyłącznie od widzimisię rządzących. Nie wierzę w to, że mając 100% zaszczepionych i tak by nie wprowadzali żadnych obostrzeń. Więc akurat sumienie mam czyste.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 25 lip 2021, 18:56

Sumienie mial czyste. Nieuzywane.

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 25 lip 2021, 19:34

https://wydarzenia.interia.pl/mazowieck ... Id,5379990

Co za bydło :roll:

Nie chcesz się szczepić - nie szczep się. Ale nie utrudniaj życia tym, którzy chcą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”