Lustracja - kto chciał, a kto nie - Strona 10

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 26 cze 2008, 16:03

Jak ta prawda pomoze nam wybudowac drogi to ja tez chce ja poznac. Tyle, że nawet 30 lat po ewentualnej lustracji gro przyszłego establiszmentu nadal bedziej sie ganiac, straszyc teczkami (ojców, dziadków), inni beda latami bronic sie przed sadami (ich prawo), a jeszcze inni beda sie rozkładac w ziemi (to ci dopiero lustracja). A przez ten czas wybuduje sie 26 km nowych autostrad, a prawda nadal pozostanie nieznana. Bo z nia jest jak z dupa - każdy ma swoja.

A lustracja jest mi obojętna. Mojego zycia nie zmieni. Natomiast nie bardzo widze głebszego sensu rozdrapywania starych ran. Jak kto woli.
Ostatnio zmieniony 26 cze 2008, 16:17 przez Babel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Piotr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 26 cze 2008, 16:07

Przeczytam ja sobie pzoniej a poki co opieram sie na opiniach fachowcow, to chyba jasne :wink:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 26 cze 2008, 16:08

O ktos mnie poparl bo zaczynalem czuc sie samotny.

Dzieki Babel.Jestes dobrym lewackim komunista z pedalsko-masonskimi korzeniami.Piatka.

5.

Mozna nawet parafrazujac slowa Tedego z jego ostatniej gownianej plyty na ktorej "zapodaje" - "Jestem raperem ktory pozostal czlowiekiem" ( :shock: ) ze jestes lewakiem ktory pozostal czlowiekiem.

5.
Piotr pisze:Przeczytam ja sobie pzoniej a poki co opieram sie na opiniach fachowcow, to chyba jasne :wink:
Nie czytales ale wiesz ze jest to "nienaganna obiektywna ksiazka".

To w zasadzie mozesz stanac w jednym szeregu z ludzmi protestujacymi przed kinami w ktorymi byla wyswietlana Dogma i z zakonnica ktora lezala krzyzem przed katedra w ktorej krecili "Kod Leonarda da Vinci" :wink:

Awatar użytkownika
Piotr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 26 cze 2008, 16:19

Po pierwsze pisałem ze opieram sie na opiniach ekspertów, a poki co to najwiecej o tej ksiazce mówią(mimo ze nie czytali) Niesioł i Gocłowski. Tusku chce byc grzeczny ale tez juz sie troche zaplątał bo z jednej strony mowi ze to atak na naszą ikone a z drugiej nie ma nic przeciwko takim pracom naukowym. Byle kazdemu posłodzić...
kod to stek kłamstw i nie chcialo by mi sie protestować przeciwko takim bzdetom, tym bardziej na kolanach

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 26 cze 2008, 19:18

Chlopaczek pisze:Mozna jeszcze przytaczac wiele a tak naprawde nawinales tylko o zdradzonych przyjaciolach.
Nie tylko o zdradzonych przyjaciołach, ale też dziennikarzach/politykach/urzędnikach którzy z powodu swej haniebnej, zbrodniczej przeszłości nie powinni mieć wpływu na kształt wolnej Polski a mieli, bo nie przeprowadzono lustracji. To po pierwsze.
Chlopaczek pisze:Wybacz ale dla tysiecy jak nie milionow Polakow ktorzy klepia biede istotne jest co do garnka wlozyc a nie kto 30 lat temu donosil na kolege.Szczegolnie jezeli ich to bezposrednio nie dotyczy.

Trzeba było nie głosować na partię, które zabrały im 60% wynagrodzenia w podatkach, koncesjach, akcyzach, ubezpieczeniach, ZUSach, KRUSach, i machinie biurokratycznej trawiącej ich szmal w za mian nie dając nawet tego przysłowiowego socjala. Te 200 melonów na IPN to mała kropla w wielkim szambie budżetu, gdzie kasa podatników jest mielona na papier toaletowy dla urzędasów. ZUS („zakład utylizacji szmalu” jak by ktoś nie widział) trawi całe miliardy a nie miliony, a w przeciwieństwie do IPN raczej szkodzi niż jest do czegoś przydatny.
Chlopaczek pisze:Czasami w tej pogodni za "prawda" ktora rowniez w tym przypadku nie jest jednoznaczna bo samo podpisanie lojalki nie oznaczalo czynnej wspolpracy (w sadzie zeby kogos skazac trzeba do tego czasami dochodzic latami tutaj starczy jeden papierek)
Po pierwsze to ze podpisanie lojalki nie oznaczało współpracy to wie każdy, ale że wyroki w postępowaniu lustracyjnym ogłasza się na podstawie jednego papierka to mnie zaskoczyłeś.
Chlopaczek pisze:Tropilismy te ubeckie swinie do ostatka kraj zostawilismy w jeszcze gorszym stanie niz byl zanim objelismy wladze ale najwazniejsze ze jestesmy moralnymi zwyciezcami.Najwazniejsze ze obalilismy mit Walesy.3 miesiace wspolpracowal z SB - chociaz wciaz utrzymuje ze tego nie robil pieprzona menda - jego zaslugi dla Polski sa w obliczu tego niewazne
Demagogia czystej wody, ale bardzo ładnie napisana :)

IPN nie obejmuje żadnej władzy i na prawdę nie od niego zależy stan kraju (cokolwiek pod tym pojęciem rozumiesz) nie ma za zadnie „tropienie ubeckich ścierw” i nikt nie chce obalać mitu Wałęsy. Co do Wałęsy to szkoda mi słów na komentarza tego pana nie za to co robił/czego nie robił w PRL, ale za to jak zachowywał się już w III RP.
Piotr pisze:tyle chłopaczek ze te komunistyczne mordki jak pan Maleszka i starsi od niego dostaja dzisiaj takie emerytury, ze ta twoja "mama"

Ależ pan Maleszka był TW a nie oficerem SB. On nie odstaje żadnej emerytury za działalność w SB bo był tylko TW. Dostawał kasę za donosy na przyjaciół teraz nie ma z tego nic, oprócz kaca moralnego.

Chlopaczek pisze:Zalozmy ze odbierzemy kazdej takiej mendzie (juz nawet bez udawadniania ze byl czynnym wspolpracownikiem) emeryture
Kuwa!

No znowu! Panowie Wy nie macie nawet żadnej wiedzy o PRL!

Chłopaczku nikomu nie trzeba udowadniać, że „był czynnym współpracownikiem” SB żeby mu odebrać emeryturę bo TW takiej emerytury nie dostaję!

Żenada z Waszej strony Piotr i Chłopaczek… Żenada.

PS: Oficerowie SB i UB powinni dostawać swoje emerytury I jestem gotów bardzo racjonalnie wytłumaczyć to każdemu kto ma wątpliwości. Niestety lewaki z Pis nie rozumieją podstawowych zasad kierujących państwem, ale to już ich sprawa.
Chlopaczek pisze:Proponuje wynajac prywatnego detektywa i zrobic to za wlasna kase skoro tak Ci potrzebna jest wiedza kto na kogo donosil.
Mi inne rzeczy sa potrzebne do szczescia.Widac kwestia postrzegania swiata.
Prywatny detektyw ma dostęp do archiwów SB kolejna nowość której się tu dowiaduję, ciekawe co mnie jeszcze spotka.
Chlopaczek pisze:Jestes dobrym lewackim komunista z pedalsko-masonskimi korzeniami.Piatka.
Piąteczka. Mój dziadek co prawda nie jest pedałem ani masonem, ale był w AK mogę sie z Wami pobawić.

A już tak na serio to Chłopczek zwiodłeś mnie swoją postawą w stylu wszyscy co się ze mną nie zgadzają pewnie mają argumenty w stylu "Bo Ty Chłopaczek jesteś lewak, Żyd, mason i pedał" No chyba, że to był żarcik z Twojej strony.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 26 cze 2008, 20:44

franz pisze:Nie tylko o zdradzonych przyjaciołach, ale też dziennikarzach/politykach/urzędnikach którzy z powodu swej haniebnej, zbrodniczej przeszłości nie powinni mieć wpływu na kształt wolnej Polski a mieli, bo nie przeprowadzono lustracji. To po pierwsze.
Pytalem o korzysci plynace z utrzymywania IPN nie o placz nad rozlanym mlekiem.
franz pisze:Trzeba było nie głosować na partię, które zabrały im 60% wynagrodzenia w podatkach, koncesjach, akcyzach, ubezpieczeniach, ZUSach, KRUSach, i machinie biurokratycznej trawiącej ich szmal w za mian nie dając nawet tego przysłowiowego socjala. Te 200 melonów na IPN to mała kropla w wielkim szambie budżetu, gdzie kasa podatników jest mielona na papier toaletowy dla urzędasów. ZUS („zakład utylizacji szmalu” jak by ktoś nie widział) trawi całe miliardy a nie miliony, a w przeciwieństwie do IPN raczej szkodzi niż jest do czegoś przydatny.
Dowaliles.To ma byc argument na obrone IPN.Marnie bardzo marnie.

Wyjdz do tych ludzi i powiedz im to prosto w twarz.Trzeba bylo nie glosowac na partie ktore was oszukaly.Sami pozbawiliscie sie kasy dokonujac takich a nie innych wyborow wiec co wam szkodzi teraz lozyc na IPN?Mozesz jeszcze doprawic to slowem tumany coby podkreslic wage swoich slow.
Bo partie oczywiscie mowia wyborcom - wybierzcie nas to zabierzemy wam to to i to bedziecie biedni.

Franz ktory ostatnio mial przyjemnosc (?) pierwszy raz (?) zaglosowac.
Niektore Twoje madrosci mnie zadziwiaja.Niekoniecznie jest to zaleta.
franz pisze:Po pierwsze to ze podpisanie lojalki nie oznaczało współpracy to wie każdy, ale że wyroki w postępowaniu lustracyjnym ogłasza się na podstawie jednego papierka to mnie zaskoczyłeś.
Chyba nie trudno sie domyslic ze mam na mysli prosta zaleznosc.Zostaniesz oskarzony o wspolprace to nawet jezeli zostaniesz pozniej oczyszczony i publicznie przeproszony to mozesz u wielu ludzi stracic szacunek i byc na zawsze napietnowany.
Takie polskie przypinanie latek.Bo czyszczenie trwa o wiele dluzej niz ubrudzenie kogos.
franz pisze:IPN nie obejmuje żadnej władzy i na prawdę nie od niego zależy stan kraju (cokolwiek pod tym pojęciem rozumiesz) nie ma za zadnie „tropienie ubeckich ścierw” i nikt nie chce obalać mitu Wałęsy. Co do Wałęsy to szkoda mi słów na komentarza tego pana nie za to co robił/czego nie robił w PRL, ale za to jak zachowywał się już w III RP.
W tamtym fragmencie chodzilo (czy ja musze ciagle wyjasniac o co co mi chodzilo?) nie o to ze IPN sprawuje wladze tylko o ludzi ktorzy sprawowali/sprawuja ja i kiedys gdy "sam juz bede dziadkiem" beda plawic sie w przekonaniu ze utworzenie/pomoc w powoleniu IPN jest najlepszym co dali Polsce.

franz pisze:Kuwa!

No znowu! Panowie Wy nie macie nawet żadnej wiedzy o PRL! [ciach]
Mozliwe bardzo mozliwe.Nie zylem w tamtych czasach emerytury tez nie dostaje ani politologii nie studiuje.Na szczescie mamy tu Ciebie i Bellusa ktorzy takie banialuki moga wychwytywac (jesli to sa banialuki nie chce mi sie sprawdzac - widzisz pokladam w Tobie zaufanie) i je korygowac.
franz pisze:Prywatny detektyw ma dostęp do archiwów SB kolejna nowość której się tu dowiaduję, ciekawe co mnie jeszcze spotka.
Ktos napisal ze ma?Jakby kazdy mial to po co wynajmowac kogos?Dobry prywatny detektyw swoimi zrodlami zdobedzie potrzebne informacje.Bo oni sa od tego zeby zdobywac informacje i dowody ktorych nie da sie zdobyc normalnymi kanalami.
Inaczej nie jest wart wydanej kasy.
franz pisze:A już tak na serio to Chłopczek zwiodłeś mnie swoją postawą w stylu wszyscy co się ze mną nie zgadzają pewnie mają argumenty w stylu "Bo Ty Chłopaczek jesteś lewak, Żyd, mason i pedał" No chyba, że to był żarcik z Twojej strony.
Chyba nie wziales tego posta skierowanego do Babela na powaznie?
Nie!
Wszyscy tylko nie Ty!
I kto sie na kim zawiodl? :cry:

Co do dyskusji w temacie o kosciele postaram sie odpowiedziec po meczu.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 27 cze 2008, 0:10

Chlopaczek pisze:Pytalem o korzysci plynace z utrzymywania IPN nie o placz nad rozlanym mlekiem

No tak jedną z tych korzyści jest to, że IPN przeprowadza lustracje, czyli wiemy kto, kiedy i za ile donosił i że jest osobą, która nie jest wiarygodna w swoich wypowiedziach np. na temat lustracji.

Jednym z korzyści lustracji by IPN dla Polski jest to, że wiem kto jest agentem a kto nie. Polska administracja (wywiad/kontrwywiad) mają dokładne dane na temat agenta, widzą że nie warto mu powierzać ważnych funkcji bo skoro SB go rozpracowało to wywiady obcych państwa zrobią to z łatwością, ale te gierki wywiadowcze są dla wielu nie zrozumiałe a więc przejdę do czegoś innego.

IPN nie zajmuje się tylko i wyłącznie tą znienawidzona przez niektóre grupy w Polsce lustracją. Działa na wielu na prawdę bardzo wielu płaszczyznach i chyba nie sądzisz, że to wszystko będę referował mogę powiedzieć tylko tak z grubsza to: edukacji młodzieży, szerzeniu wiedzy historycznej, konkursach, wspieraniu rożnych inicjatywa, wykładach, cenne praktyki dla studentów, wspieraniu środowisk kombatanckich, wreszcie ściganiu i dokumentowaniu zbrodni przeciwko narodowi polskiemu jest tego wiele, jak ktoś jest ciekaw to znajdzie w Internecie co i jak.

Moim zdanie ta instytucja jest potrzeba i każdy kto zapozna się z innymi polami jej działania niż ta opluwana przez niektóre grupy lustracja też będzie miał podobne zdanie co ja, no chyba że ktoś uważa że nie warto dbać o naszą historię i tożsamość a za tym idący wizerunek w świecie.

Ot np. gdy pan Jan Tomasz Gross napisał „Strach. Antysemityzm w Polsce tuż po wojnie. Historia moralnej zapaści” (ang. „Fear: Anti-Semitism in Poland After Auschwitz „) która to publikacja była raczej nie rzetelnym pseudo historycznym (bardziej socjologicznym) esejem, któremu brakowało obiektywności, ale za to pełno było jednostronności ocen. IPN odpowiedział doskonałą i tym razem już w pełni historyczną publikacją „Po Zagładzie. Stosunki polsko-żydowskie 1944-1947 „ autorstwa pana profesora Marka Jan Chodkiewicza, która był w pełni udaną, celną polemiką z „Strachem”. Uważam, że należy popierać takie inicjatywy aby nie mówiło się, że w naszym kraju były „polish concentration camp’s.”

Chlopaczek pisze:Dowaliles.To ma byc argument na obrone IPN.Marnie bardzo marnie
Nie na obronę IPN, bo on broni się sam przeważnie. Po prostu co niektórzy może powinni się zastanowić, dlaczego są tacy biedni, zastanowić się przy urnie albo zabrać do roboty, której teraz jest w nadmiarze i to całkiem dobrze płatnej, albo wyjechać do Irlandii – nie lubie ludzi którzy narzekają, użalają się nad sobą

Ja zawsze mówi to co myśle, nawet czasem prosto w twarz.

Nie głosowałem bo jednya partia do której mi blisko UPR aby wystartować/zebrać podpisy w krótkim terminie musiał wejść w sojusz z LPR i Romkiem atomkiem, a to mi nie w smak. Chciałem zagłosować na PO, ale nie zagłosowałem i dobrze bo teraz pluł bym sobie w brodę.
Chlopaczek pisze:Chyba nie trudno sie domyslic ze mam na mysli prosta zaleznosc.Zostaniesz oskarzony o wspolprace to nawet jezeli zostaniesz pozniej oczyszczony i publicznie przeproszony to mozesz u wielu ludzi stracic szacunek i byc na zawsze napietnowany.
Znam mało przykładów osób niesłusznie oskarżonych, niestety zdecydowanie więcej jest tych którym się upiekło bądź sprawa wyszła po latach (i nie zaczynaj licytacji na nazwiska bo wygram) ale cóż to wynik nieskuteczności i błędów w procedurach lustracyjnych trzeba to naprawic i od tego jest IPN.

Chlopaczek pisze:Mozliwe bardzo mozliwe.Nie zylem w tamtych czasach emerytury tez nie dostaje ani politologii nie studiuje.Na szczescie mamy tu Ciebie i Bellusa ktorzy takie banialuki moga wychwytywac (jesli to sa banialuki nie chce mi sie sprawdzac - widzisz pokladam w Tobie zaufanie) i je korygowac.
Ależ to nie ma nic wspólnego z tym czy żyłeś w tych czasach. Takie sprawy (kim był TW, jak mu płacono, kto ma prawo do emertury itd.) to absolutne podstawy przy dyskusji o lustracji. Dlatego wybacz musiałe te „banialuki” Piotrowi i Tobie wytknąć.

Acha jak ktoś chce zatankować moją tezę Pt „Oficerowi SB i UB powinni dostawać swoje wysokie emerytury” to zapraszam, nie macie szans od razu ostrzegam lojalnie :lol:
Chlopaczek pisze:Ktos napisal ze ma?Jakby kazdy mial to po co wynajmowac kogos?Dobry prywatny detektyw swoimi zrodlami zdobedzie potrzebne informacje.Bo oni sa od tego zeby zdobywac informacje i dowody ktorych nie da sie zdobyc normalnymi kanalami.
W tej sprawie było by mu ciężko. Trzeba by zainwestować całą masę kasy, ale na szczęści mamy IPN i detektywa wynajmować nie trzeba.

Edyta:

Proponuje rozejm bo wojna na dwa fronty nie ma szans powodzenia jak pokazuje historia Niemiec w XX wieku. Czyli tak: ja popieram IPN i lustracje Ty nie o i jest te no konsensus czy jak mu tam.

:beer:

Rozchodniaczek, bo wypiłem jeszcze 3 piwka w trakcie meczu i chce mi się spać. Jutro napisze coś o Kosciele i to będzie chyba w niedzele.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 27 cze 2008, 0:44

franz pisze:Edyta:

Proponuje rozejm bo wojna na dwa fronty nie ma szans powodzenia jak pokazuje historia Niemiec w XX wieku. Czyli tak: ja popieram IPN i lustracje Ty nie o i jest te no konsensus czy jak mu tam.

:beer:

Rozchodniaczek, bo wypiłem jeszcze 3 piwka w trakcie meczu i chce mi się spać. Jutro napisze coś o Kosciele i to będzie chyba w niedzele.
Mogles szybciej dac ta edyte bo zanim doszedlem do konca to juz zdazylem odpowiedz na niemal kazdy Twoj kontargument.
Nie wypada jednak nie przyjac rozejmu i co istotne piwa.Coz swiat straci odrobine mojej tworczosci i nie zobaczy jak w jednym miejscu Cie zganilem.

Mamy odmienne zdanie na ten temat jak zauwazyles co raczej trudne nie bylo niezaleznie od tego ile posiadasz obecnie promila na krwinke krwi.
Podoba mi sie taktyka Babla - wchodzi wyraza swoje zdanie i dziekuje bardzo.
Tylko ja sie zawsze z wami rozdrabniam.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 27 cze 2008, 0:46

Mnie się najbardziej w tym "raporcie" podoba obiektywne podsumowanie:
Nasuwa się zatem pytanie czy instytucja, która nie odgrywa w życiu przeciętnego obywatela praktycznie żadnej roli, musi być tak kosztowna?
Jakoś nie pasuje mi to do wyliczeń i wykresów, swoistej obiektywnej wyliczanki. Trochę to trąca bardziej felietonem niż statystyką.

OK. Przyjmijmy te dane. Tylko co to zmienia? Prowadzisz tutaj demagogię - brakuje tylko jeszcze wyliczeń ile za to można by było wybudować kilometrów autostrad (oj niewiele), ile mostów "marnują" ludzie Kurtyki (jeszcze mniej). Twoje prawo odwoływać się do takich niskich technik. Franz zapewne Ci to już też wytknął.

Atakujecie IPN, poprzez to, że drogi nie są budowane. Karkołomna strategia, to bynajmniej nie Janusz Kurtyka zajmuje się budowaniem sieci komunikacji w Polsce. On ma swoje zadania i je dobrze realizuje, zdecydowanie lepiej niż Leon Kieres.
Pytalem o korzysci plynace z utrzymywania IPN nie o placz nad rozlanym mlekiem.
Np. IPN odgrywa fundamentalną rolę w odkrywaniu historii najnowszej. Czemu dobrze jest zajmować się historią II WŚ, ale historia nam bliższa jest dyskryminowana. Czy też powinna być waszym zdaniem. A bliska nam jest tak pod względem odległości czasowej, jak i dlatego, że to co działo się przy Okrągłym Stole determinuje system polityczny w Polsce. A nikt chyba udowadniać nie zamierza, że system polityczny nie ma wpływu na jakość życia w danym kraju.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 27 cze 2008, 0:50

bellus pisze:Twoje prawo odwoływać się do takich niskich technik.
To jakie sa te "wysokie techniki"?Jak widze statystyki do nich nie wliczasz.

To ze pod tymi wykresami zostalo tak postawione pytanie nie znaczy ze dane sa bledne.Jesli sa podaj poprawne.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 27 cze 2008, 8:10

Co innego statystyka, która z natury swojej jest pozbawiona emocji. A co innego demagogia i stwierdzanie miliony nie ma co do garnka włożyć. Grasz tutaj na emocjach, twoje prawo. Moim zdaniem trochę to zbyt łatwe dla Ciebie.
Na IPN idą pieniądze (nie kwestionuję danych tego raportu, który wkleiłeś; nie chce mi się szukać w ustawie budżetowej czy to prawda, przyjmę to na wiarę), jak na wszystko inne. Wszystko kosztuje. Cała administracja państwa przejmuje wielką ilość funduszy. To trochę jest jak zarzut, że jak świeci słońce to jest gorąco.
Tak, żeby zamknąć temat finansowania:
- czy problemem jest, że ludzie w IPN zarabiają godnie? Trzeba im zabrać tą możliwość? czy problem jest gdzie indziej, to inni powinni też zarabiać godnie?
- czy wg Ciebie to państwo powinno wykarmić tych wszystkich, którzy należą do grup ekskludowanych i to jeszcze za pieniądze przeznaczane na IPN?
- tak, żeby mieć pojęcia ile państwa wydają na szeroko rozumianą administrację - z budżetu USA (jak ostatnio na wykładzie z administracji się dowiedziałem) 1/3 idzie właśnie na urzędników

PS. Książka o Wałęsie będzie 7, a nie jak pierwotnie mówiono 15.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”