Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 26 cze 2008, 16:03
Babel
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 26 cze 2008, 16:07
Piotr
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 26 cze 2008, 16:08
Nie czytales ale wiesz ze jest to "nienaganna obiektywna ksiazka".Piotr pisze:Przeczytam ja sobie pzoniej a poki co opieram sie na opiniach fachowcow, to chyba jasne
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 26 cze 2008, 16:19
Piotr
Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 26 cze 2008, 19:18
Nie tylko o zdradzonych przyjaciołach, ale też dziennikarzach/politykach/urzędnikach którzy z powodu swej haniebnej, zbrodniczej przeszłości nie powinni mieć wpływu na kształt wolnej Polski a mieli, bo nie przeprowadzono lustracji. To po pierwsze.Chlopaczek pisze:Mozna jeszcze przytaczac wiele a tak naprawde nawinales tylko o zdradzonych przyjaciolach.
Chlopaczek pisze:Wybacz ale dla tysiecy jak nie milionow Polakow ktorzy klepia biede istotne jest co do garnka wlozyc a nie kto 30 lat temu donosil na kolege.Szczegolnie jezeli ich to bezposrednio nie dotyczy.
Po pierwsze to ze podpisanie lojalki nie oznaczało współpracy to wie każdy, ale że wyroki w postępowaniu lustracyjnym ogłasza się na podstawie jednego papierka to mnie zaskoczyłeś.Chlopaczek pisze:Czasami w tej pogodni za "prawda" ktora rowniez w tym przypadku nie jest jednoznaczna bo samo podpisanie lojalki nie oznaczalo czynnej wspolpracy (w sadzie zeby kogos skazac trzeba do tego czasami dochodzic latami tutaj starczy jeden papierek)
Demagogia czystej wody, ale bardzo ładnie napisanaChlopaczek pisze:Tropilismy te ubeckie swinie do ostatka kraj zostawilismy w jeszcze gorszym stanie niz byl zanim objelismy wladze ale najwazniejsze ze jestesmy moralnymi zwyciezcami.Najwazniejsze ze obalilismy mit Walesy.3 miesiace wspolpracowal z SB - chociaz wciaz utrzymuje ze tego nie robil pieprzona menda - jego zaslugi dla Polski sa w obliczu tego niewazne
Piotr pisze:tyle chłopaczek ze te komunistyczne mordki jak pan Maleszka i starsi od niego dostaja dzisiaj takie emerytury, ze ta twoja "mama"
Kuwa!Chlopaczek pisze:Zalozmy ze odbierzemy kazdej takiej mendzie (juz nawet bez udawadniania ze byl czynnym wspolpracownikiem) emeryture
Prywatny detektyw ma dostęp do archiwów SB kolejna nowość której się tu dowiaduję, ciekawe co mnie jeszcze spotka.Chlopaczek pisze:Proponuje wynajac prywatnego detektywa i zrobic to za wlasna kase skoro tak Ci potrzebna jest wiedza kto na kogo donosil.
Mi inne rzeczy sa potrzebne do szczescia.Widac kwestia postrzegania swiata.
Piąteczka. Mój dziadek co prawda nie jest pedałem ani masonem, ale był w AK mogę sie z Wami pobawić.Chlopaczek pisze:Jestes dobrym lewackim komunista z pedalsko-masonskimi korzeniami.Piatka.
franz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 26 cze 2008, 20:44
Pytalem o korzysci plynace z utrzymywania IPN nie o placz nad rozlanym mlekiem.franz pisze:Nie tylko o zdradzonych przyjaciołach, ale też dziennikarzach/politykach/urzędnikach którzy z powodu swej haniebnej, zbrodniczej przeszłości nie powinni mieć wpływu na kształt wolnej Polski a mieli, bo nie przeprowadzono lustracji. To po pierwsze.
Dowaliles.To ma byc argument na obrone IPN.Marnie bardzo marnie.franz pisze:Trzeba było nie głosować na partię, które zabrały im 60% wynagrodzenia w podatkach, koncesjach, akcyzach, ubezpieczeniach, ZUSach, KRUSach, i machinie biurokratycznej trawiącej ich szmal w za mian nie dając nawet tego przysłowiowego socjala. Te 200 melonów na IPN to mała kropla w wielkim szambie budżetu, gdzie kasa podatników jest mielona na papier toaletowy dla urzędasów. ZUS („zakład utylizacji szmalu” jak by ktoś nie widział) trawi całe miliardy a nie miliony, a w przeciwieństwie do IPN raczej szkodzi niż jest do czegoś przydatny.
Chyba nie trudno sie domyslic ze mam na mysli prosta zaleznosc.Zostaniesz oskarzony o wspolprace to nawet jezeli zostaniesz pozniej oczyszczony i publicznie przeproszony to mozesz u wielu ludzi stracic szacunek i byc na zawsze napietnowany.franz pisze:Po pierwsze to ze podpisanie lojalki nie oznaczało współpracy to wie każdy, ale że wyroki w postępowaniu lustracyjnym ogłasza się na podstawie jednego papierka to mnie zaskoczyłeś.
W tamtym fragmencie chodzilo (czy ja musze ciagle wyjasniac o co co mi chodzilo?) nie o to ze IPN sprawuje wladze tylko o ludzi ktorzy sprawowali/sprawuja ja i kiedys gdy "sam juz bede dziadkiem" beda plawic sie w przekonaniu ze utworzenie/pomoc w powoleniu IPN jest najlepszym co dali Polsce.franz pisze:IPN nie obejmuje żadnej władzy i na prawdę nie od niego zależy stan kraju (cokolwiek pod tym pojęciem rozumiesz) nie ma za zadnie „tropienie ubeckich ścierw” i nikt nie chce obalać mitu Wałęsy. Co do Wałęsy to szkoda mi słów na komentarza tego pana nie za to co robił/czego nie robił w PRL, ale za to jak zachowywał się już w III RP.
Mozliwe bardzo mozliwe.Nie zylem w tamtych czasach emerytury tez nie dostaje ani politologii nie studiuje.Na szczescie mamy tu Ciebie i Bellusa ktorzy takie banialuki moga wychwytywac (jesli to sa banialuki nie chce mi sie sprawdzac - widzisz pokladam w Tobie zaufanie) i je korygowac.franz pisze:Kuwa!
No znowu! Panowie Wy nie macie nawet żadnej wiedzy o PRL! [ciach]
Ktos napisal ze ma?Jakby kazdy mial to po co wynajmowac kogos?Dobry prywatny detektyw swoimi zrodlami zdobedzie potrzebne informacje.Bo oni sa od tego zeby zdobywac informacje i dowody ktorych nie da sie zdobyc normalnymi kanalami.franz pisze:Prywatny detektyw ma dostęp do archiwów SB kolejna nowość której się tu dowiaduję, ciekawe co mnie jeszcze spotka.
Chyba nie wziales tego posta skierowanego do Babela na powaznie?franz pisze:A już tak na serio to Chłopczek zwiodłeś mnie swoją postawą w stylu wszyscy co się ze mną nie zgadzają pewnie mają argumenty w stylu "Bo Ty Chłopaczek jesteś lewak, Żyd, mason i pedał" No chyba, że to był żarcik z Twojej strony.
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 27 cze 2008, 0:10
Chlopaczek pisze:Pytalem o korzysci plynace z utrzymywania IPN nie o placz nad rozlanym mlekiem
Nie na obronę IPN, bo on broni się sam przeważnie. Po prostu co niektórzy może powinni się zastanowić, dlaczego są tacy biedni, zastanowić się przy urnie albo zabrać do roboty, której teraz jest w nadmiarze i to całkiem dobrze płatnej, albo wyjechać do Irlandii – nie lubie ludzi którzy narzekają, użalają się nad sobąChlopaczek pisze:Dowaliles.To ma byc argument na obrone IPN.Marnie bardzo marnie
Znam mało przykładów osób niesłusznie oskarżonych, niestety zdecydowanie więcej jest tych którym się upiekło bądź sprawa wyszła po latach (i nie zaczynaj licytacji na nazwiska bo wygram) ale cóż to wynik nieskuteczności i błędów w procedurach lustracyjnych trzeba to naprawic i od tego jest IPN.Chlopaczek pisze:Chyba nie trudno sie domyslic ze mam na mysli prosta zaleznosc.Zostaniesz oskarzony o wspolprace to nawet jezeli zostaniesz pozniej oczyszczony i publicznie przeproszony to mozesz u wielu ludzi stracic szacunek i byc na zawsze napietnowany.
Ależ to nie ma nic wspólnego z tym czy żyłeś w tych czasach. Takie sprawy (kim był TW, jak mu płacono, kto ma prawo do emertury itd.) to absolutne podstawy przy dyskusji o lustracji. Dlatego wybacz musiałe te „banialuki” Piotrowi i Tobie wytknąć.Chlopaczek pisze:Mozliwe bardzo mozliwe.Nie zylem w tamtych czasach emerytury tez nie dostaje ani politologii nie studiuje.Na szczescie mamy tu Ciebie i Bellusa ktorzy takie banialuki moga wychwytywac (jesli to sa banialuki nie chce mi sie sprawdzac - widzisz pokladam w Tobie zaufanie) i je korygowac.
W tej sprawie było by mu ciężko. Trzeba by zainwestować całą masę kasy, ale na szczęści mamy IPN i detektywa wynajmować nie trzeba.Chlopaczek pisze:Ktos napisal ze ma?Jakby kazdy mial to po co wynajmowac kogos?Dobry prywatny detektyw swoimi zrodlami zdobedzie potrzebne informacje.Bo oni sa od tego zeby zdobywac informacje i dowody ktorych nie da sie zdobyc normalnymi kanalami.
franz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 27 cze 2008, 0:44
Mogles szybciej dac ta edyte bo zanim doszedlem do konca to juz zdazylem odpowiedz na niemal kazdy Twoj kontargument.franz pisze:Edyta:
Proponuje rozejm bo wojna na dwa fronty nie ma szans powodzenia jak pokazuje historia Niemiec w XX wieku. Czyli tak: ja popieram IPN i lustracje Ty nie o i jest te no konsensus czy jak mu tam.
![]()
Rozchodniaczek, bo wypiłem jeszcze 3 piwka w trakcie meczu i chce mi się spać. Jutro napisze coś o Kosciele i to będzie chyba w niedzele.
Chlopaczek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 27 cze 2008, 0:46
Jakoś nie pasuje mi to do wyliczeń i wykresów, swoistej obiektywnej wyliczanki. Trochę to trąca bardziej felietonem niż statystyką.Nasuwa się zatem pytanie czy instytucja, która nie odgrywa w życiu przeciętnego obywatela praktycznie żadnej roli, musi być tak kosztowna?
Np. IPN odgrywa fundamentalną rolę w odkrywaniu historii najnowszej. Czemu dobrze jest zajmować się historią II WŚ, ale historia nam bliższa jest dyskryminowana. Czy też powinna być waszym zdaniem. A bliska nam jest tak pod względem odległości czasowej, jak i dlatego, że to co działo się przy Okrągłym Stole determinuje system polityczny w Polsce. A nikt chyba udowadniać nie zamierza, że system polityczny nie ma wpływu na jakość życia w danym kraju.Pytalem o korzysci plynace z utrzymywania IPN nie o placz nad rozlanym mlekiem.
bellus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 27 cze 2008, 0:50
To jakie sa te "wysokie techniki"?Jak widze statystyki do nich nie wliczasz.bellus pisze:Twoje prawo odwoływać się do takich niskich technik.
Chlopaczek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 27 cze 2008, 8:10
bellus
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio