Wybory 2010 - Strona 42

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Swój głos oddam na

Bronisław Komorowski
25
36%
Jarosław Kaczyński
30
43%
Nie oddam głosu
14
20%
MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Re: Wybory 2010

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 05 lip 2010, 21:50

Czy wyborcy pisu potrafia wymienic pare merytorycznych argumentow dlaczego skreslili Jarka na liscie?

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 05 lip 2010, 21:50

Wszyscy pamietamy wywody Wilmora. Wiemy tez, ze jego teorie nigdy sie nie potwierdzaja. Wilmore przewidywal dla przykladu, ba byl nawet pewien, ze elektorat Napieralskiego poprze Kaczynskiego. Wilmore twierdzil, ze Lech zdobedzie 1 pkt i nie wyjdzie z grupy w UEFA, etc.

Kazdy, kto sili sie na czytanie jego postow wie, ze niczego madrego sie nie dowie. :wink:

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 05 lip 2010, 21:51

Magnum, co w amerykańskich stacjach i polonijnych mediach mówi się o wynikach wyborów?
Polonijnych mediów za bardzo nie śledzę, ale z tego co widziałem, to nie są zadowoleni.. naturalnie, prym wiedzie Chicago, bo tam jest najbardziej zorganizowana Polonia, mają TV, radio, gazety itp. Tam są ludzie, którzy przyjechali do USA 20-30 lat temu, słuchacze Radia Maryja no i ogólnie są oderwani od kontaktu z teraźniejszą Polską.

Co do stacji amerykańskich, komentuje się, że Komorowski wywodzi się z partii, która jest za reformami wolnego rynku, partia pro-biznesowa, uciśnienie relacji z UE i poprawienie stosunków z Rosją. Kaczyńskiego uznaje się za narodowego konserwatystę, który nie chcę poprawy stosunków z Rosją ani UE i jest bardziej socjalny.

Ogólnie to jak czytam zagraniczne serwisy to trochę brzmi to jakby Polska była republiką bananową :lol: Pisze się, że będzie to rzadki okres stabilności politycznej w kraju, bo prezydent i premier będą z tej samej partii. Niektórzy zauważają też, że PO może nie być skłonna do bardziej radykalnych reform gdyż za rok wybory do parlamentu.

O właśnie, jak już o wyborach mowa - wie ktoś, na czym aktualnie to stoi? Niby ma być na jesieni, ale słyszałem że mogą być na wiosnę z powodu prezydencji Polski w UE - jak to będzie wyglądać?

Awatar użytkownika
Piotr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 05 lip 2010, 21:54

Giggs dlaczego Kurtyka nie był obiektywny? Ty też jesteś z tych co to uważają, że Wałęsa sam obalił komune? Ty też z tych co to zabraniają historykom pisać, jeśli opinie historykow nie zgadzają sie z twoimi? Pewnie- Kurtyka był głupi bo w IPNie owstała książka o tym, że Wałęsa to wcale nie heros. Kazdy ksiazke opluł, ale nikt nie zdobył sie by wskazac jej klamstwa. Może dlatego, że IPN po prostu za Kurtyki przekazywał prawde?

Juz nie mowie o tym, że PO dzialalnosc IPN przedstawiała tylko jako obalanie naszych mitow narodowych, podczas gdy Kurtyka w całej Polsce organizował spotkania, warsztaty historyczne, Instytut wydawał książki o akowcach po IIWŚ itd. Ogółem dużo dobrej roboty.

Aha, jako wyborca PiS-u kilka postow wczesniej wymienilem Ci całą garsc argumentow, czyli dokonania rządu Kaczynskiego. Do tego moge dodać min. to, że jest to człowiek z dobrą diagnozą społeczną(np. dostrzega układ gospodarczy powstały w latach 90) i z największą sposrod polskich politykow charyzmą.
Ostatnio zmieniony 05 lip 2010, 21:57 przez Piotr, łącznie zmieniany 1 raz.

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 05 lip 2010, 21:57

Magnum pisze:Ogólnie to jak czytam zagraniczne serwisy to trochę brzmi to jakby Polska była republiką bananową :lol: Pisze się, że będzie to rzadki okres stabilności politycznej w kraju, bo prezydent i premier będą z tej samej partii.
Skoro to że są z jednej partii to argument (bo), to za Kaczyńskich było jeszcze stabilniej bo byli braćmi. Ogólnie jak widzę zagranice to trochę jakby patrzeć na republiki bananowe.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 05 lip 2010, 21:59

Wilmore przewidywal dla przykladu, ba byl nawet pewien, ze elektorat Napieralskiego poprze Kaczynskiego.
:haha:
Przewidywałem, że jeśli kogoś poprze Napieralski, to w oparciu o chłodne polityczne kalkulacje, a tu korzystniejszy byłby dla lewicy Kaczyński. W temacie wyborców Napieralskiego powiedziałem co najwyżej tyle, co poniżej:
Inna rzecz, że wśród zwolenników Napieralskiego jest wielu wyborców lewicy, którzy prędzej połkną żabę, niż zagłosują na Kaczyńskiego.
Prędzej byłem pewien zwycięstwa Kaczyńskiego na zasadach z 2005 roku - niewiele brakowało, w końcu więcej głosów odebrał Komorowskiemu niż stracił na jego rzecz.
Kazdy, kto sili sie na czytanie jego postow wie, ze niczego madrego sie nie dowie
Och, panie typowy polski sędzio, udowodnij to jeszcze na screenach. :wink:
Co do stacji amerykańskich, komentuje się, że Komorowski wywodzi się z partii, która jest za reformami wolnego rynku, partia pro-biznesowa, uciśnienie relacji z UE i poprawienie stosunków z Rosją. Kaczyńskiego uznaje się za narodowego konserwatystę, który nie chcę poprawy stosunków z Rosją ani UE i jest bardziej socjalny.
Czyli takie banały o niczym. Szkoda, liczyłem na jakieś ciekawe wypowiedzi Polonii czy też mediów, dla których jednak brak Kaczyńskiego w Belwederze jest korzystny.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 05 lip 2010, 22:03

Tak IPN kierowało się prawda, na krytyke na temat ksiązki oLechu pan Kurtyka zapowiedział ze juz pisza o agencie Alku.Kto nie wskazał na błedy ?Prawie kazdy Historyk poza zwolennikami Pisu.Prawda pomieszana z bełkotem, polecam przeczytac.IPN robil wiele dobrej roboty ale robil i pisal to co było wygodne dla pisu...przeciez kompleks wałesy u kaczora az boje po oczach.

Awatar użytkownika
Piotr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 05 lip 2010, 22:10

To zalinkuj te błędy Gontarczyka i Cenckiewicza. Śmiało
IPN wreszcie mógł napisać to, czego polskim historykom zabraniano od 20 lat. A, że to jest kontrowersyjne? Taka już chyba rola historyka by stawiał tezy i pokazywał dowody, a nie ględził tylko, że Kazimierz "zastał ją drewnianą a zostawił murowaną"
Najsmieszniejsze w tej sytuacji było to, że za Wałęsą staneli ludzie ktorzy w latach 90 mieszali go z błotem. No cóż, taki chamek Kwasniewski pewnie sam sie przestraszył, że i o nim prawda wyjdzie na jaw.

Pewnie, kaczor z pewnościa ma kompleks Wałęsy. Zwłaszcza teraz gdy popiera go połowa Polski, a Wałęsa siedzi w domku i tylko pieprzy te swoje mądrości oraz wyzywa Kaczynskiego od skurwysynow.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 05 lip 2010, 22:19

Jak myslicie kto wygra wybory Parlamentarne PiS czy SLD? chyba jednak wieksze szanse bedzie mial PiS

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 05 lip 2010, 22:24

wałęsa to po Janie Pawłe najbardziej znany Polak, noblista, człowiek ktorego zapraszaja najlepsze uczelnie swiata , człowiek-symbol upadku komunizmu.
Kim jest kaczor przy nim? człowiekem z popariem w bloku wchodznim. o czym ty pierdzielisz stary?

Kaczora tez kiedys rozlicza, na razie IPN i inne przybudowki na to nie pozwola.Mnie cieszy fakt ze PO ma władze jak jest kryzys. wydalibysmy miliardy na szczepionki, mielibysmy zwiekszenie deficytu ktorego sie pis domagał......
Ostatnio zmieniony 05 lip 2010, 22:28 przez MGiggs, łącznie zmieniany 1 raz.

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 05 lip 2010, 22:26

MGiggs pisze:noblista
Jeden noblista ostatnio przyznał że się pomylił w ocenie efektu cieplarnianego ale nobla oddać nie chciał. Przynajmniej się przyznał.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 05 lip 2010, 22:29

Jestem pod wrażeniem tego argumentu,faktycznie wiele daje w dyskusji.

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 05 lip 2010, 22:30

Dało do myślenia, co (?)

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 05 lip 2010, 22:30

Dla Ciebie prawdziwy jest pieprzenie marnego dzienikarza jak Warzecha? :shock: Dla Ciebie Ziemkiewicz jest obiektywny?Jesli mi zarzucasz ze czytuje nieobiektywna prase to co ja mam powiedziec? Ziemkiewicza czytac nie idzie.
Owszem bliżej do obiektywizmu Ziemkiewiczowi niż komukolwiek z Twojej ulubionej polityki. Wystarczy choćby znać stosunek Kaczyńskiego do Ziemkiewicza. Że tez on mógł się wypowiadać tak krytycznie o swoim rzekomym sługusie :haha:
Wystarczy poczytać teksty z czasów rządów PIS, wystarczy poczytać choćby jego felietony na Interii, gdzie nazywa wyborców PiS sekciarzami, a Kaczyńskim pisze:
To jednak różnica tylko techniczna - zresztą ani Kaczyński nie stroni od demagogii
Otóż Kaczyński jest człowiekiem tego typu, o którym Raymond Chandler pisał: "niczego nie zapominają i niczego się nie uczą". Pod tym względem jest dość typowym przedstawicielem specyficznej formacji umysłowej, wywodzącej się z antypeerelowskiej opozycji (jeśli porównać jego styl działania na przykład z Adamem Michnikiem, to ze zdumieniem stwierdzamy, że, mimo całej wzajemnej nienawiści, jest on identyczny).

Kaczyński ma wszystkie typowe cechy tej formacji - absolutne przeświadczenie o słuszności swych idei i każdej swej decyzji, niezłomność w realizowaniu swojej, jedynie słusznej wizji Polski, graniczącą z oślim uporem, i przekonanie, że cel jest tak święty, iż uświęci wszelkie zastosowane środki.

Do tego dochodzi dość typowa dla działaczy podziemia pogarda dla ludzi, u Kaczyńskiego rozwinięta bardziej jeszcze, niż stanowi to normę. Prawie wszyscy bojownicy opozycji, bez względu na rzeczywistą w niej rangę, mają to podświadome poczucie wyższości nad zwykłymi ludźmi, którzy nic nie robili, podczas gdy oni, herosi, knuli i byli represjonowani.

Ale Kaczyński ma, po kilkudziesięciu latach zajmowania się wyłącznie knuciem, jakąś chorobliwą potrzebę pomiatania innymi, okazywania im tego, że on wie, iż każdy jest do kupienia, każdy jest tylko mierzwą, którą politycy, tacy jak on, posługują się jak chcą.

Tym się tłumaczy fatalna ręka Kaczyńskiego do nominacji i fakt, że stale opuszczają go współpracownicy wartościowi, którzy takiego traktowania nie znoszą, a coraz bardziej opiera się na totalnych miernotach, którym ono nie przeszkadza.
Kaczyński lubi za dużo gadać, chwalić się, że coś wie, ale nie powie, a tych, którzy mu podpadną, mieszać publicznie z błotem i straszyć ich hakami.
Z resztą polecam cały tekst bo jest świetny jak wiele RAZA :beer: http://fakty.interia.pl/felietony/ziemk ... zy,1448015

Rzeczywiście. Ziemkiewicz to propagandysta Kaczyńskiego, jest w nim zakochany i pisze takie rzeczy :haha: :haha: :haha:

Żeby taki obiektywizm był w Wyborczej, TVN i Polityce to nawet bym się nie zajknął coś na temat tych tytułów.

Aha i nadal nie odpowiedziałeś gdzie coś Warzecha napisał nieprawdę.

Wskaż jeszcze np. paluszkiem gdzie nieprawdę piszę w tym tekście Ziemkiewicz http://fakty.interia.pl/felietony/ziemk ... go,1501202

Konkretnie.

Film o Jaruzelskim to pomieszanie faktow z polprawdami tak by nie szło nic zarzucic, naprawde warto poczytac pare ksiązek i podejsc do prawdy obiektywnie a nie czytujac pana ziemkiewicza czy ogladajac wildstaina.
Niech zgadnę jakich książek. Stan wojenny był wyborem mniejszego zła, bo inaczej by weszli Russcy>? Zgadłem? :lol:
Film był zbiorem samych faktów, nawet w dyskusji po filmie Żakowski czy Mazowiecki nie zaprzeczali żadnemu faktowi, tylko jechali ad personam a to że wypoiadający się historyk śp. Wieczorkiewicz był w PZPR, a to, że czystka Żydów nie była taka wielka, a nie zaprzeczali że była. Film jest na youtubie wskaż konkretnie w której minucie w tym filmie pada jakas nie prawda.

Wilmore typku. Szkoda czasu na Ciebie bo nawet jakbym tu udowodnił, że w każdym słowie kłamiesz ty za chwilę tu wbijesz i bedziesz gadał jak katarynka. Tak tak Wyborcza jest obiektywna, dlatego wszystkie teksty są na jedne kopyto. Tak tak TVN jest obiektywna. Tak tak język Palikota to to samo co język Kaczyńskiego czy Cymańskiego(sic!) :haha:

to ze lis ma program nie swiadczy o niczym.Taki sam smieszny argument.
Jak to nie świadczy o niczym. Ty stary piszesz poważnie?
Co jest bardziej obiektywne stacja gdzie programy swoje mają tylko pani Olejnik, Sekielski, Morozowski, Piasecki. Czy stacja w której programy mają Pospieszalski, Wildstein i z drugiej strony Lis i Żakowski? Co jest bardziej pluralistycznie. Pewnie jak twój idol Żakowski uważasz, że najlepiej by było jakby był on z jednej strony i z drugiej Paradowska, no rzeczywiście to by wiele miało wspólnego z plurazlizmem :rotfl:
O czym ty typie mówisz. Zadam to pytanie czwarty raz. Panorama wspierała Pis? Programy na info wspierały PiS? Ordyński w rozmowie dnia? Ordyński w minęła dwudziesta? Oglądałeś te programy?
TVN jest obiektywna bo niejacy panowie jak warzecha czy semka dosc czesto wymieniaja tam poglądy
:rotfl: stary jestes prze asem. To, że Lis czy Żakowski mają swoje godzinne autorskie programy w TVP to nic, to śmieszny argument, a to, że raz na jakiś czas w skanerze polityczny siedzi semka czy warzecha to jest obiektywizm! :haha: Ja wysiadam gościu.

Ciekawe dlaczego nikt nie napisal argumentu za dla Jarka, czekam.
Nie będę się powtarzał. Wiele raz już to tutaj pisałem, nie chce mi się rozpisywać. Krótko mówiąc po to żeby rozgonił wszelkiej maści korporacje i grupy interesów. By ustawy pisanie były dla obywateli, a nie dla Sobiesiaków i innym grupom interesów. By walczył z korpucją i przekrętami. By liczyły się twoje umiejetności, a nie znajomości i ile dasz w łapę. By nie rozsprzedano majątku narodowego, tego który jeszcze nam się ostał. By twardo walczył o interesy Polskie w świecie. By sprawił, żeby Polska nie była zależna od sąsiadów- przede wszystkim dywersyfikacja dostaw gazu :!: No i marzyłoby się jeszcze lustarcja i dekomunizacja, ale to już chyba nie realne. Ale szczególnie w świecie dziennikarzy by się przydało, ot choćby taki Passent z twojej polityki kapuś jeden, nie dziwne, że jedzie z PIsem też bym jechał na jego miejscu. Oj i tak się rozpisałem, a miałem tego nie robić...

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 05 lip 2010, 22:40

Walczy, wystarczy zobaczyć jak się rozłożyły głosy.
http://www.wnp.pl/wiadomosci-agencyjne/ ... 94410.html

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”